Vesti
Politika

"Rešenje odnosa sa Prištinom uslov za EU"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Na konferenciji za novinare nakon sastanka postavljeno je i pitanje kosovskog priznanja.
Merkel i Vučić (Foto Kabinet predsednika Srbije)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je i nakon sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel da "Beograd zna da je rešavanje odnosa sa Prištinom uslov za ulazak Srbije u EU".

"Mi znamo da je rešavanje odnosa sa Prištinom uslov za ulazak Srbije u EU. Mi smo spremni da razgovaramo o svim kompromisnim rešenjima. Svesni smo da nećemo biti članica EU pre rešavanja tog problema", naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je istakao i da je protiv "zamrznutog konflikta i ne mislim, kao većina Srba, da je to rešenje".

"Ali rešenje mora da bude kompromisno a ne ponižavajuće za Srbiju."

Na pitanje da li će Srbija morati da prizna Kosovo kako bi ušla u EU, nemačka kancelarka je navela:

"Neka pitanja će se rešiti na kraju procesa. Nisu ni sve zemlje EU priznale nezavisnost Kosova. Nema smisla razgovarati o tome pre nego što se reše druga pitanja. Ja sam za pragmatičan pristup."

Kancelarka je ohrabrila Srbiju da ide dalje ka pravnoj državi I poručila da bi ekonomski uspesi trebalo da budu podstrek da je članstvo u EU cilj.

Govorila je i o uspostavljanju zajedničkog ekonomskog tržišta i najavila da će uskoro u Sloveniji biti održan sastanak sa državama Zapadnog Balkana pod slovenačkim predsedavanjem.Ostale vesti

Osmani na sastanku sa Boreljom i o privremenim tablicama
Tokom boravka u Njujorku predsednica Kosova Vjosa Osmani je na neformalnoj večeri sa šefom za spoljnu politiku EU Žozepom Boreljom i predstavniciima država regiona, gorovila o trenutnoj situaciji na Kosovu, pominjući ispunjenje ugovora o registarskim tablicama.
  • 22.09.2021
Varhelji: Opozvati jednostrane akcije, vratiti slobodu kretanja
Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji, povodom situacije na severu Kosova, pozvao je na uzdržavanje, spuštanje tenzija, povratak dijalogu i obezbeđivanje slobode kretanja.
  • 22.09.2021
Kurti pozvao gradonačelnike sa severa da uklone barikade

Premijer Kosova Aljbin Kurti pozvao je predstavnike četiri opštine na severu Kosova da pozovu građane da se raziđu i da se uklone kamioni koji su postavljeni kao barikade na putevima koji vode ka prelazima Jarinje i Brnjak.

  • 22.09.2021
Osmani i Gervala sa Stoltenbergom o članstvu Kosova u NATO
Kosovska predsednica Vjosa Osmani i ministarka spolnih poslova Donika Gervala sastale su se sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom kojem su prenele da je osnovni cilj Kosova članstvo u NATO.
  • 22.09.2021
Vlada Kosova raspravlja o situaciji na severu. Nema prevoda za srpske medije
Vlada Kosova trenutno održava sednicu posvećenu situaciji na severu Kosova koja je nastala uvođenjem recipročnih mera u pogledu srpskih registraskih oznaka. Na sednici nema prevoda na srpski jezik, iako događaj prate i novinari srpskih redakcija.
  • 22.09.2021
Rada Trajković: Kurti je sada u poziciji iz koje nema nazad
Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova i Metohije Rada Trajković ocenila je da se kosovski premijer Aljbin Kurti nalazi u poziciji iz koje nema nazad, kao i da je odluka o reciprocitetu bila sa velikim rizikom.
  • 22.09.2021