Vesti
Politika

"Rešenje odnosa sa Prištinom uslov za EU"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Na konferenciji za novinare nakon sastanka postavljeno je i pitanje kosovskog priznanja.
Merkel i Vučić (Foto Kabinet predsednika Srbije)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je i nakon sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel da "Beograd zna da je rešavanje odnosa sa Prištinom uslov za ulazak Srbije u EU".

"Mi znamo da je rešavanje odnosa sa Prištinom uslov za ulazak Srbije u EU. Mi smo spremni da razgovaramo o svim kompromisnim rešenjima. Svesni smo da nećemo biti članica EU pre rešavanja tog problema", naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je istakao i da je protiv "zamrznutog konflikta i ne mislim, kao većina Srba, da je to rešenje".

"Ali rešenje mora da bude kompromisno a ne ponižavajuće za Srbiju."

Na pitanje da li će Srbija morati da prizna Kosovo kako bi ušla u EU, nemačka kancelarka je navela:

"Neka pitanja će se rešiti na kraju procesa. Nisu ni sve zemlje EU priznale nezavisnost Kosova. Nema smisla razgovarati o tome pre nego što se reše druga pitanja. Ja sam za pragmatičan pristup."

Kancelarka je ohrabrila Srbiju da ide dalje ka pravnoj državi I poručila da bi ekonomski uspesi trebalo da budu podstrek da je članstvo u EU cilj.

Govorila je i o uspostavljanju zajedničkog ekonomskog tržišta i najavila da će uskoro u Sloveniji biti održan sastanak sa državama Zapadnog Balkana pod slovenačkim predsedavanjem.Ostale vesti

Stoltenberg sa Kurtijem: NATO može i da poveća prisustvo svojih trupa
Nakon sastanka sa kosovskim premijerom Aljibinom Kurtijem, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da činjenica da je NATO na Kosovu sa skoro 4.000 vojnika pokazuje njegovu posvećenost i spremnost da interveniše u slučaju ugrožavanja stabilnosti.
  • 17.08.2022
Vučić sa Lajčakom: Srbija insistira na sprovođenju sporazuma
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Briselu sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.
  • 17.08.2022
DSK traži smenu ambasadora u Hrvatskoj jer je protiv njega podneta krivična prijava

Demokratski savez Kosova (DSK) zatražio je smenu ambasadora Kosova u Hrvatskoj Martina Berišaja, navodeći da je Agencija za borbu protiv korupcije danas podnela krivičnu prijavu protiv njega.

  • 17.08.2022
Ziade: Dijalog i kompromis jedini put ka stabilnosti
Uoči sastanka na visokom nivou između predstavnika Beograda i Prištine u Briselu, šefica UNMIK-a Karoline Ziade poziva sve strane da se konstruktivno angažuju i podrže integritet procesa dijaloga uz podršku EU.
  • 17.08.2022
EU: Fokus dijaloga na postizanju sveobuhvatnog sporazuma
Iz Evropske unije je još jednom potvrđeno da će sutra, u četvrtak 18. avgusta, u Briselu biti nastavljen dijalog na najvišem nivou između predstavnika vlasti u Srbiji i na Kosovu.
  • 17.08.2022
Stoltenberg: Kfor spreman da reaguje ako stabilnost bude ugrožena
Generalni sekretar NATO Jans Stoltenberg rekao je posle sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem da je potrebna odgovornost svih strana da bi se situacija na Kosovu poboljšala. On je pozvao Beograd i Prištinu da pokažu uzdržanost i izubegnu nasilje. On je dodao da je Kfor spreman da inteveniše ukoliko bi stabilnost bila ugrožena.
  • 17.08.2022