Vesti
Politika

"Rešenje odnosa sa Prištinom uslov za EU"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Na konferenciji za novinare nakon sastanka postavljeno je i pitanje kosovskog priznanja.
Merkel i Vučić (Foto Kabinet predsednika Srbije)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je i nakon sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel da "Beograd zna da je rešavanje odnosa sa Prištinom uslov za ulazak Srbije u EU".

"Mi znamo da je rešavanje odnosa sa Prištinom uslov za ulazak Srbije u EU. Mi smo spremni da razgovaramo o svim kompromisnim rešenjima. Svesni smo da nećemo biti članica EU pre rešavanja tog problema", naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je istakao i da je protiv "zamrznutog konflikta i ne mislim, kao većina Srba, da je to rešenje".

"Ali rešenje mora da bude kompromisno a ne ponižavajuće za Srbiju."

Na pitanje da li će Srbija morati da prizna Kosovo kako bi ušla u EU, nemačka kancelarka je navela:

"Neka pitanja će se rešiti na kraju procesa. Nisu ni sve zemlje EU priznale nezavisnost Kosova. Nema smisla razgovarati o tome pre nego što se reše druga pitanja. Ja sam za pragmatičan pristup."

Kancelarka je ohrabrila Srbiju da ide dalje ka pravnoj državi I poručila da bi ekonomski uspesi trebalo da budu podstrek da je članstvo u EU cilj.

Govorila je i o uspostavljanju zajedničkog ekonomskog tržišta i najavila da će uskoro u Sloveniji biti održan sastanak sa državama Zapadnog Balkana pod slovenačkim predsedavanjem.Ostale vesti

Rama: NATO treba da uspostavi kontrolu nad severom Kosova
Albanski premijer Edi Rama izjavio je za britanski list Fajnenšel tajms da bi NATO trebalo da ponovo uspostavi kontrolu nad severom Kosova, pozivajući zapadne lidere da reše "beskrajno ludilo među balkanskim zemljama".
  • 04.10.2023
Vučević o saslušanju Radoičića: Utvrdiće se sve dostupne činjenice

Ministar odbrane Republike Srbije Miloš Vučević rekao je, povodom povodom privođenja i saslušanja Milana Radoičića, da je Srbija pravna država i da će se utvrditi sve činjenice.

  • 04.10.2023
Mojsilović: Trenutno stanje u kopnenoj zoni bezbednosti –  stabilno ali nepredvidivo
Načelnik Generalšaba Vojske Srbije Milan Mojsilović je rekao da je u kopnenoj zoni bezbednosti, uz administratvitnu liniju s Kosovom "trenutno stanje vojnički stabilno, ali nepredvidljivo".
  • 04.10.2023
Bilčik: Potrebna istinska istraga dešavanja u Banjskoj
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio je kao neprihvatljiv nedavni sukob na severu Kosova i pozvao na istinsku istragu.
  • 03.10.2023
Rumunija šalje vojni kontingent na Kosovo
Nakon najnovijeg skoka tenzija na Kosovu, usled čega je NATO ovlastio slanje dodatnih trupa i odluke Velike Britanije da pošalje 200 vojnika, sada stiže potvrda da će i Rumunija poslati dodatni kontingent.
  • 03.10.2023
Evroposlanici zatražili sankcije za Srbiju, ali i za Kurtija
Poslanici Evropskog parlamenta poručili su danas da je potrebna nepristrasna istraga o oružanom sukobu na severu Kosovu i privođenje odgovornih pravdi. Kritikovali su retoriku Beograda, zatražili sankcije za Srbiju ali i za kosovskog premijera Aljbina Kurtija zbog zastoja u dijalogu. Poslanici su pozvali i na jačanje jedinica Kfora na severu.
  • 03.10.2023