Vesti
Politika

’’Rešenje kosovskog pitanja utvrditi novom rezolucijom SB UN’’

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da definitivno rešenje kosovskog pitanja treba da bude utvrđeno u Savetu bezbednosti UN.
’’Rešenje kosovskog pitanja utvrditi novom rezolucijom SB UN’’
Ambasador Bocan-Harčenko (Foto danas.rs)

On je kazao da je to neophodno donošenjem nove rezolucije koja bi zamenila važeću Rezoluciju 1244.
 
"Nepromenljiva pažnja SB UN prema kosovskoj tematici jedan je od preduslova regulisanja problema", rekao je Bocan-Harčenko za današnje izdanje lista Politika.
 
On je naveo da "aktuelnost ideje ’podele Kosova’, kao i bilo koje druge ideje, mogu da procene samo Beograd i Priština".
 
Prema njegovim rečima, održiv rasplet kosovskog pitanja ostvariv je samo kao rezultat uzimanja u obzir izbalansiranih uzajamnih interesa, kompromisa – "na osnovu međunarodnog prava, bez nametanja spoljnih šema ili vremenskih okvira".
 
"Glavni kriterijum za nas je da rešenje treba da bude prihvatljivo za Srbiju", naglasio je Bocan-Harčenko.
 
Na pitanje o mogućnosti da se Rusija zvanično uključi u pregovore o Kosovu, on je rekao da je za njeno "pridruživanje potreban pre svega poziv Beograda".
 
"Pri tome, sam pregovarački proces treba da se vodi u razumljivom, za nas prihvatljivom međunarodnopravnom okviru, na osnovu Rezolucije 1244 SB UN, i treba da ima prihvatljivu formu i sadržaj", rekao je Bocan-Harčenko.
 
Govoreći o 9. maju, Danu pobede, on je rekao da Rusija visoko ceni to što se u Srbiji čuvaju tradicije antifašizma, što se Srbija odlučno se suprotstavlja reviziji istorije i pažljivo odnosi prema spomencima onima koji su poginuli za oslobođenje Jugoslavije u Drugom svetskom ratu.Ostale vesti

Hoti: Vrlo brzo ćemo ukloniti prepreke za nastavak dijaloga
Kosovski premijer Avdulah Hoti najavio je će "vrlo brzo" biti ukinute prepreke za obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine, kao i da se početak razgovora može brzo očekivati - čim budu uklonjenje mere za kretanje, promet i putovanje.
  • 05.06.2020
Kurti: Borićemo se unutar i van Skupštine Kosova
Bivši kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je novoizabrana Vlada Kosova nezakonska i beskorisna. Kurti je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa pojasnio da je odluka nezakonska, jer je izabrana na osnovu neustavne odluke Ustavnog suda Kosova.
  • 05.06.2020
Meta: Nastavak dijaloga BG i PR važan
Predsednik Albanije Iljir Meta smatra da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine važan ne samo za normalizaciju odnosa i, kako je naveo,"međusobnog priznavanja" već i zbog "njihove budućnosti u Evropskoj uniji".
  • 05.06.2020
EU poziva kosovske vlasti da ukinu mere reciprociteta
Evropska unija zahteva da vlasti u Prištini preispitaju odluku prethodne vlade Aljbina Kurtija o reciprocitetu.
  • 05.06.2020
Jevtić: Obezbediti prevod za novinare srpskih medija
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić zatražio je danas na sednici Vlade Kosova da se srpskim medijama obezbedi prevod sa albanskog jezika.
  • 05.06.2020
Fabrici: Status kvo ne odgovara ni Beogradu, ni Prištini
Trenutna status kvo pozicija ne ide u korist ni Beogradu, ni Prištini, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i dodao da je utisak Unije da nova vlada u Prištini razume potrebu za obnavljanjem dijaloga, uz ocenu da Beograd pokazuje "jaku posvećenost" nastavku pregovora, prenosi Tanjug.
  • 05.06.2020