Vesti
Politika

’’Rešenje kosovskog pitanja utvrditi novom rezolucijom SB UN’’

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da definitivno rešenje kosovskog pitanja treba da bude utvrđeno u Savetu bezbednosti UN.
’’Rešenje kosovskog pitanja utvrditi novom rezolucijom SB UN’’
Ambasador Bocan-Harčenko (Foto danas.rs)

On je kazao da je to neophodno donošenjem nove rezolucije koja bi zamenila važeću Rezoluciju 1244.
 
"Nepromenljiva pažnja SB UN prema kosovskoj tematici jedan je od preduslova regulisanja problema", rekao je Bocan-Harčenko za današnje izdanje lista Politika.
 
On je naveo da "aktuelnost ideje ’podele Kosova’, kao i bilo koje druge ideje, mogu da procene samo Beograd i Priština".
 
Prema njegovim rečima, održiv rasplet kosovskog pitanja ostvariv je samo kao rezultat uzimanja u obzir izbalansiranih uzajamnih interesa, kompromisa – "na osnovu međunarodnog prava, bez nametanja spoljnih šema ili vremenskih okvira".
 
"Glavni kriterijum za nas je da rešenje treba da bude prihvatljivo za Srbiju", naglasio je Bocan-Harčenko.
 
Na pitanje o mogućnosti da se Rusija zvanično uključi u pregovore o Kosovu, on je rekao da je za njeno "pridruživanje potreban pre svega poziv Beograda".
 
"Pri tome, sam pregovarački proces treba da se vodi u razumljivom, za nas prihvatljivom međunarodnopravnom okviru, na osnovu Rezolucije 1244 SB UN, i treba da ima prihvatljivu formu i sadržaj", rekao je Bocan-Harčenko.
 
Govoreći o 9. maju, Danu pobede, on je rekao da Rusija visoko ceni to što se u Srbiji čuvaju tradicije antifašizma, što se Srbija odlučno se suprotstavlja reviziji istorije i pažljivo odnosi prema spomencima onima koji su poginuli za oslobođenje Jugoslavije u Drugom svetskom ratu.Ostale vesti

Hoti: Dijalog neće stati zbog Kosova
Kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da je uveren da u Prištini neće praviti kompromis da bi postigli konačni sporazum sa Beogradom.
  • 01.10.2020
Vučić: Zabrana ulaska Šarčeviću znak slabosti Prištine
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da je zabrana ulaska na Kosovo ministru obrazovanja Mladenu Šarčeviću samo znak slabosti Prištine.
  • 01.10.2020
Brisel: Radi se na održavanju nove runde dijaloga
U Evropskoj službi za spoljne poslove nastavljen je rad na organizovanju nove runde sastanaka u okviru dijaloga Beograda i Prištine, jer više ne postoji potreba za karantinom, potvrđeno je Tanjugu u Briselu.
  • 30.09.2020
Raspodela sredstava iz Fonda za ekonomski oporavak sledeće nedelje

Kosovski premijer Avdulah Hoti najavio je da se već sledeće nedelje očekuje početak raspodele 60 miliona evra iz Fonda za ekonomski oporavak.

  • 30.09.2020
Sunjok: Dijalog Beograda i Prištine napreduje
Specijalni predstavnik EU za Kosovo ambasador Tomaš Sunjok ocenio je danas da dijalog Beograda i Prištine napreduje,  da je pitanje Zajednice srpskih opština (ZSO) tema razgovora u okviru tog procesa, te izrazio nadu u postizanje sveobuhvatnog  sporazuma za rešavanje svih pitanja između dve strane.
  • 29.09.2020
Komična predstava oko
Transparenti koji su osvanuli nedavno na Gazivodama ne prestaju da privlače pažnju javnosti. Pojedini se sa njima sprdaju i smešni su im, za neke su oni deo američke predstave, dok Srbima na severu Kosova uopšte nije smešno. „Žao mi je što o sudbini celog jezera odlučuju ljudi koji nikakve veze sa tim nemaju“, kaže za RTV Kim Marko Rakić iz Lokalne inicijative „Link“.
  • 28.09.2020