Vesti
Politika

"Rešenje je priznanje, Beograd ima taj papir u rukama"

Predstavnicima "Kosova i Srbije" su predstavljena četiri stuba za istorijski sporazum, izjavio je za prištinsku “Kohu” zamenik premijera Kosova Enver Hodžaj.
Enver Hodžaj (Foto Kim)

"Ako je dijalog između dve zemlje uspeo da reši neka pitanja, kako tehničke, tako i političke prirode, za kraj procesa ostaje da dve zemlje mogu da imaju normalne odnose i da to ocene kao okončanje stogodišnjeg sukoba", kazao je Hodžaj.

"Rešenje otvorenih bilateralnih pitanja između Kosova i Srbije je međusobno priznanje. I to je papir koji ima u rukama i Beograd", dodao je on.

Prema njegovim rečima, sledi učlanjenje Kosova u Ujedinjene nacije, koje kao proces prirodno zavisi od sporazuma Kosovo-Srbija, ali iznad svega zavisi od odlučivanja u Savetu bezbednosti UN.

Evropska unija zahteva da Srbija i Kosovo postignu jedan pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa bez čije primene ne može biti učlanjena u EU, a taj stav je jasno zacrtan i u Strategiji proširenja EU na Zapadni Balkan.

Hodžaj je rekao kako EU, koja posreduje u procesu normalizacije odnosa, nije isključila mogućnost da se tom procesu pridruži i Rusija, koja je stalna članica Saveta bezbednosti UN sa pravom veta i kroz taj organ UN treba da prođe i učlanjenje Kosova u UN.

On podseća da za razliku od prijema u UN, učlanjenje u EU zahteva jasne odnose Kosova i Srbija.Ostale vesti

Avdulah Hoti najavljuje ukidanje odluka Aljbina Kurtija
Kandidat za novog kosovskog premijera Avdulah Hoti rekao je da će ukinuti odluke koje sprečavaju nastavak dijaloga sa Beogradom.
  • 31.05.2020
Lajčak: Kosovo odmah da povuče odluku
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je razočaran recipročnim merama koje je Priština uvela i zatražio njihovo momentalno povlačenje.
  • 31.05.2020
Dačić: Ne prihvatamo potez Prištine, dijalog je na respiratoru
Ministar spoljnih poslova Ivida Dačić rekao je za RTS da je za Srbiju neprihvatljiv čin Prištine koja je zabranila zlazak robe iz centralne Srbije bez dokumenata sa naznakom "Republika Kosovo". Nemamo nameru da nastavimo dijalog dok se ove mere ne ukinu, ističe šef srpske diplomatije.
  • 31.05.2020
Vozila sa srpskom robom ne mogu na Kosovo bez posebne dozvole
Bez posebne dozvole, na osnovu sinoćne odluke kosovske vlade, na Kosovo ne mogu da uđu vozila koja prevoze bilo kakvu srpsku robu. Kosovska vlada na elektronskoj sednici raspravljala je o izmenama i dopunama Odluke o reciprocitetu i usvojila niz mera koje podrazumevaju zabranu uvoza proizvoda iz Srbije ako na pratećim dokumentima nije naznačeno "Republika Kosovo".
  • 31.05.2020
Internet peticija za raspisivanje izbora
Samoopredeljenje pokreće peticiju putem interneta za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, objavila je Koha.
  • 30.05.2020
SAD ponovile: Poštovati odluku Ustavnog suda

Sjedinjene Države su ponovo reagovale na presudu koju je doneo Ustavni sud o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za novog premijera.

  • 30.05.2020