Vesti
Politika

Registrovano više od 15.500 birača iz inostranstva za lokalne izbore

Za predstojeće lokalne izbore na Kosovu registrovano je 15.577 birača iz dijaspore, dok 3.259 prijava nije prihvaćeno, jer nisu ispunjavale zakonske kriterijume, prenosi Ekonomija onlajn. 
Registrovano više od 15.500 birača iz inostranstva za lokalne izbore
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Portparol Centralne izborne komisije Valjmir Eljezi je istakao i da je broj registrovanih birača izvan Kosova za lokalne izbore 17. oktobra višestruko manji u odnosu na prevremene parlamentarne izbore održane 14. februara ove godine, a veći u odnosu na poslednje lokalne izbore održane 2017. godine.

Za februarske parlamentarne izbore bilo je prijavljeno više od 102.000 glasača iz inostranstva, iako je rok za registraciju bio veoma kratak, dok je na poslednjim lokalnim izborima održanim 2017. godine bilo registrovano oko 10.500 glasača. 

Eljezi je naveo da je CIK primio ukupno 18.836 zahteva za registraciju birača izvan Kosova, ali da nisu svi ispunili zakonske kriterijume.

"Odobreno je 15.577 zahteva, dok je 3.259 prijava odbijeno, jer ne ispunjavaju zakonske kriterijume", rekao je Eljezi.

Naveo je da će imena registrovanih birača iz inostranstva biti uklonjena sa biračkog spiska koji se distribuira biračkim mestima na Kosovu, a da će svi registrovani birači iz inostranstva moći da glasaju putem pošte, počev od 15. septembra.

Centralna izborna komisija treba da primi glasačke listiće najkasnije do 15. oktobra.Ostale vesti

Prošao novembar, a obećanje Srpske liste o napuštanju institucija ostalo neispunjeno
“Ukoliko u toku novembra meseca ne započnu razgovori na nivou Beograda i Prištine o formiranju ZSO, Srpska lista će napustiti sve prištinske institucije na svim nivoima na severu”, obećao je predsednik ove stranke, Goran Rakić uoči lokalnih izbora na Kosovu. Novembar je prošao, razgovora delegacija o ZSO u Briselu nije bilo, ali su, prema svemu sudeći, čelnici Srpske liste na severu odlučili da zadrže svoje pozicije, piše KoSSev. A da li će tako i ostati – ovaj portal nije uspeo da sazna, jer se najviši čelnici ove stranke nisu javljali na pozive, ali se i nisu javno oglasili. Sa druge strane, sagovornici KoSSeva podsećaju da se i ranije „obećavalo pa zaboravljalo“, te ne misle da će se bilo šta promeniti.
  • 02.12.2021
CIK: U Klokotu pobedio kandidat SL, a u Prizrenu PDK
Centralna izborna komisija potvrdila je konačne rezultate drugog kruga izbora za gradonačelnike Prizrena i Klokota. Novi gradonačelnik Prizrena je Šaćir Totaj iz PDK, dok će Klokotom u naredne četiri godine upravljati kandidat Srpske liste, Vladan Bogdanović.
  • 01.12.2021
Petković: Komandant Kfora posvećen miru
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Mađarske u Beogradu Atilom Pinterom o dijalogu Beograda i Prištine i izrazio zadovoljstvo što je dužnost komandanta Kfora preuzeo general mađarske vojske Ferenc Kajari, koji će, kako je ocenio, biti posvećen očuvanju mira i stabilnosti na Kosovu.
  • 01.12.2021
Borelj: Dijalog Beograda i Prištine jedini način za stabilizaciju
Visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove Žozep Borelj izjavio je da i dalje postoji potreba da Beograd i Priština obnove dijalog, jer nema drugog načina za stabilizaciju situacije.
  • 01.12.2021
Penzionerima 7. decembra još 20 evra, ostalim građanima dan kasnije
Penzioneri će prvi dobiti još 20 evra pomoći od države 7. decembra, dok će ostalim građanima ta pomoć biti isplaćena 8. i 9 decembra, najavio je ministar finansija Republike Srbije Siniša Mali.
  • 01.12.2021
Nemačka izdvojila milion evra za Kosovske bezbednosne snage
Ambasador Nemačke na Kosovu Jorn Rode saopštio je da je sa ministrom odbrane Armendom Mehajem potpisan sporazum vredan milion evra koji se odnosi na podršku Kosovskim bezbednosnim snagama (KBS).
  • 30.11.2021