Vesti
Politika

Registrovana Jedinstvena goranska partija

CIK je registrovao političku partiju Goranaca pod novim imenom "Jedinstvena goranska partija"(JGP), i to na zahtev rukovodstva stranke.
Registrovana Jedinstvena goranska partija
Dragaš (Foto Info-ks)

Politički lider Goranaca, Adem Hodža, rekao je da mu je iz Centralne izborne komisije Kosova javljeno da je partija registrovana, što je potvrdio i Nenad Rikalo, član CIK-a.

Hodža je kazao da su on, kao predsednik, i rukovodstvo sada bivše "Jedinstvene unije Goranaca"(JUG), prihvatili predlog CIK-a da promene naziv te svoje partije u JGP, iako je predhodno na njihovu žalbu Komisija za žalbe CIK-a rekla da je sa nazivom te partije, kao i sa skraćenicom "JUG" sve u redu.

Ranije je direktorka CIK-a Valjdete Daka rekla za Betu da političku partiju "Jedinstvena unija Goranaca" CIK nije registrovao zbog skraćenice "JUG" "koja isuviše asocira na bivšu Jugoslaviju".

Hodža je kazao da će JGP na parlamentarne kosovske izbore 8. juna, izaći zajedno sa Gradjanskom inicijativom "Gora", čji je lider Murselj Halili.

Nosilac izborne liste ove goranske koalicije pod nazivom "JGP-GIG-Koalicija za Goru" biće Adem Hodža.Ostale vesti

Sunjog razgovarao sa predstavnicima manjinskih zajednica na Kosovu

Ambasador EU na Kosovu Tomaš Suniog sastao se sa predstavnicima manjinskih zajednica u Skupštini Kosova i Vladi, sa kojima je razgovarao o sporazumu za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova.

  • 27.03.2023
Hil: Sporazum se tiče Kosova, a ne pitanja albanske manjine u Srbiji
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas u Bujanovcu da se Briselski sporazum tiče Kosova, a ne pitanja manjina u Srbiji.
  • 27.03.2023
Skoplje i Tirana pozvali Beograd i Prištinu da primene dogovor iz Ohrida
Ministri spoljnih poslova Severne Makedonije i Albanije, Bujar Osmani i Olta Džačka, pozvali su danas Srbiju i Kosovo da bez odlaganja sprovedu dogovor koji su postigli u Ohridu.
  • 27.03.2023
EU poziva na mir i uzdržanost uoči organizovanja izbora na severu

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano je ocenio da se moraju obezbediti okolnosti za održavanje mirnog izbornog procesa 23. aprila na severu Kosova, te pozvao sve strane na uzdržanost.

  • 27.03.2023
Trajković: ZSO vodi ka nezavisnosti Kosova
Predsednik Srpskog nacionalnog foruma Momčilo Trajković rekao je u emisiji Slobodno srpski da srpskih političkih predstavnika u razgovoru o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kao i formiranju Zajednice srpskih opštine nema, jer su oni, kako je naveo, "inkorporisani od strane Aleksandra Vučića, koji preko svoje ispostave, Srpske liste, upravlja srpskim narodom i problemima".
  • 27.03.2023
Predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu izjavila je da stav njene države, koja nije priznala nezavisnost Kosova, o tome ostaje isti.
  • 27.03.2023