Vesti
Politika

"Region nije izgubio evropsku budućnost"

U prostorijama Centra građanske energije, u Severnoj Mitrovici, ove nedelje održan je regionalni seminar "Evropska unija i Zapadni Balkan: Zajednička budućnost", četvrte generacije Škole evropskih integracija, saopšteno je iz NVO Aktiv. 
Sa seminara u Severnoj Mitrovici (Foto KoSSev)

Govorili su - kosovska ministarka za evropske integracije, Mimoza Ahmetaj, šefica kancelarije EU na Kosovu, Natalija Apostolova i predstavnik Ministarstva za evropske integracije Srbije, Srđan Majstorović.

Cilj seminara bio je, dodaju iz ove NVO - razmena iskustava, dobre prakse i bolje razumevanje procesa evropskih integracija.

"EU ima svoje unutrašnje probleme, ali to ne znači da je ovaj region izgubio evropsku budućnost",ključna je poruka sa ovog događaja.

Seminar su otvorili predsednik Evropskog pokreta u Srbiji, Mihailo Crnobrnja, izvršni direktor nevladine organizacije Aktiv, Miodrag Milićević i predstavnica Kosovske fondacije za otvoreno društvo, inicijatora i donatora škole Rudina Hasimja.

Šefica Kancelarije Evropske unije u Prištini Natalija Apostolova, ponovila je reči visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost, Federike Mogerini, tokom njene posete regionu, da zemlje zapadnog Balkana imaju jasnu evropsku perspektivu.

"Na žalost, primećujem u poslednjih nekoliko meseci neku vrstu letargije i evroskepticizma. Ne bi trebalo tome da se predamo. Evropska unija ima svoje unutrašnje probleme, ali to ne znači da je ovaj region izgubio evropsku budućnost," rekla je Apostolova i pozvala stranke u Prištini na brzo formiranje vlade.

"Nadam se da će, bez obzira na to ko bude sedeo u novoj vladi, preuzeti odgovornost za obavljanje poslova sa EU," dodala je.

Na panelima su pored ostalih, učestvovali i predsednik Istraživačkog foruma Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak, predstavnica Instituta za evropske politike u Makedoniji Simonida Kačarska i izvršni direktor Riinvest Instituta Aljban Hašani.

Pored polaznika škole, prisustvovali su i predstavnici lokalne samouprave, civilnog društva i medija, kao i predstavnici nadležnih institucija za evropske integracije.

Škola evropskih integracija, koja se održava četiri godine, projekat je Kosovske fondacije za otvoreno društvo (KFOS), a realizuje se u saradnji sa Evropskim pokretom u Srbiji i NVO Aktiv na Severu Kosova.

Deo je koncepta „Reconnecting Mitrovica“ KFOS-a, namenjena je službenicima javnih institucija i lokalne samouprave, rukovodiocima i članovima organizacija civilnog društva, predstavnicima medija i poslovnog sektora, kao i studentima na severu Kosova, sa ciljem da se unaprede znanje i razumevanje procesa evropskih integracija i načina funkcionisanja EU.

Programom Škole evropskih integracija predviđene su i studijske posete, kao i serija otvorenih predavanja eminentnih stručnjaka i zvaničnika EU namenjenih široj javnosti.Ostale vesti

Ambasadorka u Savetu Evrope: Zemlje članice promenile mišljenje o Kosovu
Zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope danas se nije našao na dnevnom redu Komiteta ministara, jer predsedavajući, odnosno ambasadorka Islanda, nije predložila da ta tačka bude stavljena na dnevni red, potvrdila je ambasadorka Misije Srbije u Savetu Evrope Aleksandra Đurović.
  • 01.02.2023
Apel javnih ličnosti za prihvatanje predloga EU za Srbiju i Kosovo

"Ruska agresija na Ukrajinu ubrzala je geostrateška pomeranja i u tom smislu neminovno aktuelizovala kosovsko pitanje. Predlog koji su EU i SAD ponudili Srbiji i Kosovu u cilju konsolidacije situacije na Balkanu rezultat je tih novih okolnosti i potrebe da se region stabilizuje i definitivno orijentiše na evroatlantske integracije", piše u Apelu javnih ličnosti za prihvatanje predloga EU za Srbiju i Kosovo.

  • 01.02.2023
Vučić razgovarao sa Blinkenom o situaciji na Kosovu i dijalogu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je večeras telefonom sa državnim sekretarom Sjedinjenih Američkih Država Entonijem Blinkenom o situaciji na Kosovu i Metohiji, evropskom putu Srbije i bilateralnim odnosima Srbije i SAD.

  • 01.02.2023
Vučević: Crna Gora priznala kosovsku nezavisnost uprkos protivljenju 85 odsto građana
Crnogorska vlada je priznala nezavisnost takozvanog Kosova, uprkos tome što je više od 85 odsto građana bilo protiv takve odluke, rekao je danas ministar odbrane Srbije Miloš Vučević i istakao da bi, kada bi se narod Crne Gore pitao, ta sramna odluka odmah bila povučena.
  • 01.02.2023
Dačić: Važno pričati sa zvaničnicima SAD, njihove ocene bazirane na predrasudama
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je tokom posete SAD da bi bilo dobro da srpska delegacija razgovara sa ljudima iz Kongresa i Stejt departmenta, čiji su predstavnici nedavno bili u Beogradu, o onome što se dešava na Kosovu.
  • 01.02.2023
Milanović: Rusija će kad-tad priznati Kosovo zbog Krima, Srbija joj smeta
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da je Kosovo odavno prestalo da bude unutrašnja stvar Srbije koja će morati da ga prizna i ocenio da je Srbija dobrodošla na Zapad, ali da se neke stvari moraju promeniti.
  • 01.02.2023