Vesti
Politika

"Region nije izgubio evropsku budućnost"

U prostorijama Centra građanske energije, u Severnoj Mitrovici, ove nedelje održan je regionalni seminar "Evropska unija i Zapadni Balkan: Zajednička budućnost", četvrte generacije Škole evropskih integracija, saopšteno je iz NVO Aktiv. 
Sa seminara u Severnoj Mitrovici (Foto KoSSev)

Govorili su - kosovska ministarka za evropske integracije, Mimoza Ahmetaj, šefica kancelarije EU na Kosovu, Natalija Apostolova i predstavnik Ministarstva za evropske integracije Srbije, Srđan Majstorović.

Cilj seminara bio je, dodaju iz ove NVO - razmena iskustava, dobre prakse i bolje razumevanje procesa evropskih integracija.

"EU ima svoje unutrašnje probleme, ali to ne znači da je ovaj region izgubio evropsku budućnost",ključna je poruka sa ovog događaja.

Seminar su otvorili predsednik Evropskog pokreta u Srbiji, Mihailo Crnobrnja, izvršni direktor nevladine organizacije Aktiv, Miodrag Milićević i predstavnica Kosovske fondacije za otvoreno društvo, inicijatora i donatora škole Rudina Hasimja.

Šefica Kancelarije Evropske unije u Prištini Natalija Apostolova, ponovila je reči visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost, Federike Mogerini, tokom njene posete regionu, da zemlje zapadnog Balkana imaju jasnu evropsku perspektivu.

"Na žalost, primećujem u poslednjih nekoliko meseci neku vrstu letargije i evroskepticizma. Ne bi trebalo tome da se predamo. Evropska unija ima svoje unutrašnje probleme, ali to ne znači da je ovaj region izgubio evropsku budućnost," rekla je Apostolova i pozvala stranke u Prištini na brzo formiranje vlade.

"Nadam se da će, bez obzira na to ko bude sedeo u novoj vladi, preuzeti odgovornost za obavljanje poslova sa EU," dodala je.

Na panelima su pored ostalih, učestvovali i predsednik Istraživačkog foruma Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak, predstavnica Instituta za evropske politike u Makedoniji Simonida Kačarska i izvršni direktor Riinvest Instituta Aljban Hašani.

Pored polaznika škole, prisustvovali su i predstavnici lokalne samouprave, civilnog društva i medija, kao i predstavnici nadležnih institucija za evropske integracije.

Škola evropskih integracija, koja se održava četiri godine, projekat je Kosovske fondacije za otvoreno društvo (KFOS), a realizuje se u saradnji sa Evropskim pokretom u Srbiji i NVO Aktiv na Severu Kosova.

Deo je koncepta „Reconnecting Mitrovica“ KFOS-a, namenjena je službenicima javnih institucija i lokalne samouprave, rukovodiocima i članovima organizacija civilnog društva, predstavnicima medija i poslovnog sektora, kao i studentima na severu Kosova, sa ciljem da se unaprede znanje i razumevanje procesa evropskih integracija i načina funkcionisanja EU.

Programom Škole evropskih integracija predviđene su i studijske posete, kao i serija otvorenih predavanja eminentnih stručnjaka i zvaničnika EU namenjenih široj javnosti.Ostale vesti

Mustafa: Vlada Aljbina Kurtija je vlada nasilja
Bivši kosovski premijer Isa Mustafa smatra da je vlada Ajbina Kurtija "vlada nasilja i da se po nasilju ne razlikuje mnogo od Rusa, koji su zapalili Ukrajinu, dok je ona zapalila institucije Kosova".
  • 09.08.2022
EU: Kasni se sa sprovođenjem energetskih sporazuma Kosova i Srbije
Evropska unija je konstatovala da se kasni sa realizacijom Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma, koje su Kosovo i Srbija postigli u okviru Briselskog dijaloga, napominjući da se radi o "tehničkim razlozima".
  • 09.08.2022
Kurti sa Kvintom o severu, energetici, dijalogu
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte u Prištini. Na sastanku je govoreno o energetici, opštinama na severu, političkim događajima na Kosovu i u regionu, te bezbednosnoj situaciji.
  • 09.08.2022
MUP Kosova: Preregistracija na RKS tablice samo uz kosovsku ličnu kartu
Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je odgovore na, kako navode, najčešće postavljanja pitanja građana o registraciji vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS, te pozvalo sve da registruju vozila od 1. septembra do 31. oktobra ove godine.
  • 09.08.2022
Rukići: Izjave o mogućem ratu na Kosovu utiču i na strane investitore
Bivši predsednik Privredne komore Kosova (PKK) Berat Rukići ocenio je da širenje mišljenja u globalnim medijima da može doći do rata na Kosovu utiče negativno na strane investitore.
  • 09.08.2022
Kurti sa Kajarijem: Pozvao na slanje jasnih poruka o „delovanju kriminalnih struktura na severu“

Kosovski premijer, Aljbin Kurti i komandant KFOR-a, general-major Ferenc Kajari, sastali su se u prostorijama kosovske vlade. Bliska saradnja kosovskih institucija i NATO misije na Kosovu bila je glavna tema sastanka.

  • 09.08.2022