Vesti
Politika

’’Referendum nije zakonit ako Srbi sa KiM ne glasaju’’

„Ukoliko građani sa Kosova i Metohije ne budu glasali na referendumu o ustavnim izmenama, onda ovaj referedum nije zakonit“, rekao je za RTV Kim član predsedništva i jedan od osnivača Pokreta za odbranu Kosova i Metohije i potpisnik Apela 66 Miloš Ković.
’’Referendum nije zakonit ako Srbi sa KiM ne glasaju’’
prof. dr Miloš Ković (Foto Medija Centar Beograd)

Profesor Ković smatra da referendum mora da se sprovede i na Kosovu.

“Kosovo i Metohija su deo Srbije, to su de jure. To što imamo stanje privremene okupacije, to je stanje privremenosti, tako je to u istoriji. Ne može se glasati na daljinu, ne može se organizovati glasanje na nekom drugom mestu, mora se glasati na teritoriji Kosova i Metohije. Ukoliko toga nema, ovo nije zakonit proces“, kazao je on.

Na pitanje može li se ishod referenduma smatrati legitimnim ako ne bude omogućeno glasanje i građanima koji žive na Kosovu, Ković je rekao da je to pitanje za aktuelnu vlast u Srbiji.

„Ukoliko se bez naših građana na Kosovu i Metohiji referendum ipak proglasi važećim, mi ulazimo u jedan proces u kome se krše naviši akti i najznačajniji zakoni ovog društva. Naravno, mislim na Ustav Republike Srbije. Dakle, ukoliko se tako nešto dogodi, bojim se da ulazimo u sivu zonu“, zaključio je prof. dr Miloš Ković.

Podsetimo, nedavno su iz Vlade Kosova poručili da će Srbi sa Kosova moći da glasaju putem pošte ili Kancelarije za vezu sa Srbijom, te da iz Srbije nije stigao nikakav zahtev za održavanje referenduma. U međuvremenu, iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju je rečeno da je zahteva bilo, ali prema OEBS-u, te da je iz ove međunarodne organizacije saopšteno da kosovske vlasti „nisu dale zeleno svetlo“ za održavanje referenduma na Kosovu.Ostale vesti

Produžen rok za komentarisanje predloga novih tarifa
Regulatorna kancelarija za energetiku (RKE) je za tri dana produžila rok za izjašnjavanje o restrukturiranju tarifa električne energije, pa je to moguće učiniti do 31. januara.
  • 26.01.2022
Odlaže se glasanje o predlogu skupštinske rezolucije o ceni struje
Glasanje o nacrtu rezolucije iz skupštinske rasprave o poskupljenju električne energije na Kosovu je odloženo za sledeću sednicu.
  • 26.01.2022
Hovenijer: Napredak u dijalogu put da Kosovo zauzme pravo mesto
Američki ambasador na Kosovu Džef Hovenijer ocenio je da je napredak u dijalogu između Beograda i Prištine posredstvom Evropske unije jedini način da Kosovo "zauzme mesto koje mu pripada". Hovenijer je na Tviteru dodao da jedva čeka dolazak specijalnog predstavnika Stejt departmenta Gabrijela Eskobara na Kosovu.
  • 26.01.2022
Lajčak i Eskobar dolaze u Prištinu, pa u Beograd
Od 31. januara do 2. februara specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak će zajedno sa specijalnim predstavnikom SAD za Zapadni Balkan i zamenikom pomoćnika državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom boraviti na Kosovu. Dvojica zvaničnika će potom otputovati u Srbiju gde će provesti naredna dva dana.
  • 26.01.2022
Opozicija napustila sednicu parlamenta zbog neusvajanja rezolucije o ceni struje
Poslanici Demokratske partije Kosova (DPK), Demokratskog saveza (DSK) i Alijanse za budućnost Kosova (ABK) napustili su današnju sednicu Skupštine Kosova nakon što nije izglasan njihov predlog rezolucije protiv povećanja cena električne energije.
  • 26.01.2022
OEBS spreman da prikupi glasačke listiće sa srpskih izbora
Šef Misije OEBS na Kosovu Majkl Devenport ponovio je, tokom razgovora sa predstavnicima Ministarstva spoljnih poslova i Kancelarije za Kosovo i Metohiju, da je ta organizacija spremna da prikuplja glasačke listiće sa budućih srpskih izbora uz saglasnost svih relevatnih institucija, navela je danas Misija OEBS-a u na svom Tviter nalogu.
  • 26.01.2022