Vesti
Politika

’’Referendum nije zakonit ako Srbi sa KiM ne glasaju’’

„Ukoliko građani sa Kosova i Metohije ne budu glasali na referendumu o ustavnim izmenama, onda ovaj referedum nije zakonit“, rekao je za RTV Kim član predsedništva i jedan od osnivača Pokreta za odbranu Kosova i Metohije i potpisnik Apela 66 Miloš Ković.
’’Referendum nije zakonit ako Srbi sa KiM ne glasaju’’
prof. dr Miloš Ković (Foto Medija Centar Beograd)

Profesor Ković smatra da referendum mora da se sprovede i na Kosovu.

“Kosovo i Metohija su deo Srbije, to su de jure. To što imamo stanje privremene okupacije, to je stanje privremenosti, tako je to u istoriji. Ne može se glasati na daljinu, ne može se organizovati glasanje na nekom drugom mestu, mora se glasati na teritoriji Kosova i Metohije. Ukoliko toga nema, ovo nije zakonit proces“, kazao je on.

Na pitanje može li se ishod referenduma smatrati legitimnim ako ne bude omogućeno glasanje i građanima koji žive na Kosovu, Ković je rekao da je to pitanje za aktuelnu vlast u Srbiji.

„Ukoliko se bez naših građana na Kosovu i Metohiji referendum ipak proglasi važećim, mi ulazimo u jedan proces u kome se krše naviši akti i najznačajniji zakoni ovog društva. Naravno, mislim na Ustav Republike Srbije. Dakle, ukoliko se tako nešto dogodi, bojim se da ulazimo u sivu zonu“, zaključio je prof. dr Miloš Ković.

Podsetimo, nedavno su iz Vlade Kosova poručili da će Srbi sa Kosova moći da glasaju putem pošte ili Kancelarije za vezu sa Srbijom, te da iz Srbije nije stigao nikakav zahtev za održavanje referenduma. U međuvremenu, iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju je rečeno da je zahteva bilo, ali prema OEBS-u, te da je iz ove međunarodne organizacije saopšteno da kosovske vlasti „nisu dale zeleno svetlo“ za održavanje referenduma na Kosovu.Ostale vesti

Stoltenberg sa Kurtijem: NATO može i da poveća prisustvo svojih trupa
Nakon sastanka sa kosovskim premijerom Aljibinom Kurtijem, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da činjenica da je NATO na Kosovu sa skoro 4.000 vojnika pokazuje njegovu posvećenost i spremnost da interveniše u slučaju ugrožavanja stabilnosti.
  • 17.08.2022
Vučić sa Lajčakom: Srbija insistira na sprovođenju sporazuma
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Briselu sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.
  • 17.08.2022
DSK traži smenu ambasadora u Hrvatskoj jer je protiv njega podneta krivična prijava

Demokratski savez Kosova (DSK) zatražio je smenu ambasadora Kosova u Hrvatskoj Martina Berišaja, navodeći da je Agencija za borbu protiv korupcije danas podnela krivičnu prijavu protiv njega.

  • 17.08.2022
Ziade: Dijalog i kompromis jedini put ka stabilnosti
Uoči sastanka na visokom nivou između predstavnika Beograda i Prištine u Briselu, šefica UNMIK-a Karoline Ziade poziva sve strane da se konstruktivno angažuju i podrže integritet procesa dijaloga uz podršku EU.
  • 17.08.2022
EU: Fokus dijaloga na postizanju sveobuhvatnog sporazuma
Iz Evropske unije je još jednom potvrđeno da će sutra, u četvrtak 18. avgusta, u Briselu biti nastavljen dijalog na najvišem nivou između predstavnika vlasti u Srbiji i na Kosovu.
  • 17.08.2022
Stoltenberg: Kfor spreman da reaguje ako stabilnost bude ugrožena
Generalni sekretar NATO Jans Stoltenberg rekao je posle sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem da je potrebna odgovornost svih strana da bi se situacija na Kosovu poboljšala. On je pozvao Beograd i Prištinu da pokažu uzdržanost i izubegnu nasilje. On je dodao da je Kfor spreman da inteveniše ukoliko bi stabilnost bila ugrožena.
  • 17.08.2022