Vesti
Politika

Redžepi: Što pre formirati institucije

„Institucije treba formirati što pre i nastaviti dalje, jer ovako ne ide“, kaže za RTV Kim Bajram Redžepi. Ministar policije i funkcioner DPK smatra da određena pitanja, poput formiranja Specijalnog suda na Kosovu, ne mogu da čekaju.
Redžepi: Što pre formirati institucije
Bajram Redžepi (Foto Kim)

„Država funkcioniše u neku ruku, ali za neke stvari je veoma teško. Ako se ovo oduži onda će i budžet za narednu godinu biti dosta problematičan. Ima nekoliko stvari koje čekaju, a trebao bi ih rešavati što pre. Tu je i pitanje formiranja Specijalnog suda za ratne zločine“, istakao je Redžepi.

Ministar u aktuelnoj vladi ne očekuje da će na sutrašnjoj konstitutivnoj sednici biti izabran predsednik Skupštine Kosova.

Pravo da predloži kandidata na konstitutivnoj sednici, prema odluci Ustavnog suda, pripada Demokratskoj partiji Kosova Hašima Tačija. Na prošloj sednici predlog da njihov kandidat Arsim Bajrami bude predsednik nije dobio većinu.  

„Ukoliko bude došlo do nekog dogovora može se desiti da kandidat bude predložen i iz neke druge partije, ali mi (DPK) moramo da predložimo. To je naše pravo, a ne pravo postizbore koalicije“.

Novi parlamentarni izbori na Kosovu za Redžepija predstavljaju poslednju opciju.

„Niko nije za nove izbore, najbolje bi bilo da to bude jedna stabilna koaliciona vlada i da postoji snažna opozicija, ali ako se nastavi blokada od strane „postizborne koalicije“ (DSK,ABK, IK i Samoopredeljenje) onda drugog rešenja nema, krajnje rešenje su novi izbori“, zaključuje Redžepi.Ostale vesti

Vlada Kosova odobrila nacrt budžeta
Na jutrošnjoj sednici Vlade Кosova, odobren je nacrt budžeta za narednu godinu.
  • 30.10.2020
Lajčak: Još jedan korak ka sveobuhvatnom sporazumu
Danas smo napravili još jedan korak ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji, ocenio je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak nakon razgovora u Briselu.
  • 29.10.2020
Petković: Svaki sastanak u Briselu započinjemo pitanjem o ZSO
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da je i danas, u novoj rundi dijaloga u Briselu, Beograd pokrenuo pitanje Zajednice srpskih opština, jer koje god pitanje da se pokrene, nema napretka u dijalogu, bez formiranja ZSO.
  • 29.10.2020
“Sporazum”:  Ustavne reforme neminovne na Kosovu i u Srbiji
Direktor Kosovskog pravnog instituta Ehat Miftaraj izjavio je da će do ustavnih reformi na Kosovu i u Srbiji  nesumnjivo doći kada dođe do sveobuhvatnog sporazuma, što je za Evropsku uniju veoma važno pitanje. Nakon sporazuma, sigurno je da će međunarodni pritisak pasti na skupštine i političke stranke u tim zemljama da u bliskoj budućnosti ratifikuju oba sporazuma, naprave ih legitimnim, zakonitim i unesu odgovarajuće promene u svoje ustave.
  • 29.10.2020
Milan Radojević kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice
Prijava kandidata za vanredne izbore za gradonačelnika Severne Mitrovice traje do sutra. Do danas je samo Srpska lista podnela zahtev za potvrdu kandidata za izbore koji će biti održani 29. novembra.
  • 29.10.2020
Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK ponovo bez podrške

Zbog nedostatka kvoruma, Predlog zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK opet nije dobio podršku poslanika kosovskog parlamenta.

  • 29.10.2020