Vesti
Politika

Redžepi: Aljbin Kurti nije protiv kosovskih Srba

"Ne mogu nikako da prihvatim činjenicu da je premijer, gospodin Aljbin Kurti, protiv kosovskih Srba i da je protiv Srba u celini, zato što ga znam 20 godina", kazala je zamenica premijera u Vladi Kosova zadužena za zajednice Emilija Redžepi u intervjuu za Radio Goraždevac.
Redžepi: Aljbin Kurti nije protiv kosovskih Srba
Zamenica premijera Kosova Emilija Redžepi (Foto Radio Goraždevac)

Na pitanje kako vidi to što premijer Kosova nema dobru komunikaciju sa kosovskim Srbima i njihovim predstavnicima, zamenica premijera je ustvrdila suprotno.

"Imam apsolutnu podršku premijera i ne mogu nikako da prihvatim činjenicu da je premijer, gospodin Aljbin Kurti, protiv kosovskih Srba i da je protiv Srba u celini, zato što ga znam 20 godina i zato što znam da u onolikoj meri koliko meni dozvoljava, a neograničeno dozvoljava da se ja bavim ovim poslom, sigurno to važi i za srpsku zajednicu", navela je Redžepi.

Zamenica premijera u Vladi Kosova zadužena za zajednice Emilija Redžepi kazala je u intervjuu za Radio Goraždevac da su mnoga pitanja koja se tiču nevećinskih zajednica i dalje aktuelna.

"I dalje je aktuelno to stanje oko nezaposlenosti svih nas u institucijama, ne poštuje se zakon o zaposlenosti nevećinskih naroda, ne samo u javim institucijama, nego i u privatnom sektoru, ne poštuje se dvojezičnost, upotreba srpskog jezika u administraciji, a u Peći upotreba bosanskog jezika", izjavila je Redžepi.

Ona je kazala da se aktuelna vlada trudi da stvori društvo jednako za sve, ravnopravno za svakoga, bez bilo kakvog oblika diskriminacije po pitanju nacije, religije ili jezika.

"Znate i sami da je to jedan od najtežih problema sa kojima se suočavamo, ali želimo tom pitanju da pristupimo otvoreno, iskreno, čisto, korektno i da govorimo o njemu. Znači, samo putem dijaloga, komunikacije, međusobnog razumevanja i zajedničkog života možemo ići napred", kazala je Redžepi u programu Radio Goraždevca.

"Imam dosta godina iskustva u politici. Želim da delim dobro i loše sa svima - i sa Albancima i sa Srbima, Turcima, Bošnjacima, sa svima podjednako", dodala je potpredsednica Vlade Kosova.

"Zastupam tezu zajedničkog suživota, uvažavanja, poštovanja. Mi smo svi različiti, ali smo i svi isti, svi smo ljudska bića bez obzira ko smo, šta smo, odakle dolazimo, mi smo svi građani ove države i svi živimo zajedno i moramo živeti zajedno jer druge alternative nema. I u onolikoj meri u kolikoj se što pre suočimo sa takvim problemima, sa svakodnevnim izazovima koji nas muče i polako, postepeno, pojedinačno rešavamo te probleme, u tolikoj meri ćemo biti normalnije društvo", zaključila je Redžepi na kraju razgovora.Ostale vesti

Otvorene granice između Kosova i Albanije vikendom tokom letnje sezone
Danas je počela primena sporazuma između Kosova i Albanije koji je dogovoren na poslednjem sastanku dve vlade, a odnosi se na potpuno otvaranje granice u vreme vikenda tokom letnje sezone.
  • 25.06.2022
Fejzulahu: ’’Elektrosever’’ nema pravo da nudi cene koje su ispod tržišnih
Predsednik odbora Regulatorne kancelarije za energetiku, Imer Fejzulahu, rekao je da kompanija "Elektrosever" nema pravo da svojim potrošačima nudi struju po cenama koje su ispod tržišnih, te da ukoliko do toga dođe - pomenutoj firmi može biti oduzeta dozvola za rad.
  • 25.06.2022
Vučić: Situacija sve komplikovanija
Srbija nastavlja evropski put, iako mnogo toga treba uraditi do decembra, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je Evropa u ratu sa Rusijom i da "Balkan suštinski nije bio tema" u četvrtak u Briselu.
  • 25.06.2022
Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022