Vesti
Politika

Reakcije u Prištini: Svi kritikuju Kurtija osim Haradinaja

U Briselu je u ponedeljak održana nova runda dijaloga Beograda i Prištine, završena u večernjim satima. Iako se srpska zajednica na Kosovu spominje samo u jednom članu od ukupno 11, uz spominjanje i samuoprave, a sama Zajednica srpskih opština ni u jednom, opozicija na Kosovu nastavila je da po tom pitanju kritikuje svog predstavnika u Briselu. Kritikuju ga i što je Kosovu doneo još jedan sporazum u kom nema konkretnog priznanja.
Reakcije u Prištini: Svi kritikuju Kurtija osim Haradinaja
Skupština Kosova (Foto Anadolija)

Krasnići: Kosovo izgubilo priznanje, dobilo Zajednicu

Među prvima, takvu poruku je poslao lider PDK Memlji Krasnići koji je ocenio da se u Briselu dogodilo ono na šta je ta stranka mesecima unazad i upozoravala – da je “Kosovo izgubilo priznanje, a dobilo Zajednicu srpskih opština”.

“Desilo se ono na šta smo upozoravali. Uslovi i stavovi su se istopili pred ličnim interesima i ambicijama za vlast premijera Aljbina Kurtija. Kosovo je izgubilo priznanje, i dobilo Zajednicu. Mora se glasno i jasno reći, već je zvanično i evidentno da evropski predlog ne predviđa uzajamno priznanje, kao glavni kriterijum za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije i otvaranje evropske perspektive za našu zemlju”, naveo je Krasnići, a preneo Kossev.

Ovaj opozicioni lider zamera i to što u tekstu Evropskog predloga nema ni reči o „priznanju nezavisnosti Kosova“ od strane pet zemalja članica Evropske unije: „Kao ni o otvaranju puta ka članstvu u NATO, niti o dobijanju statusa kandidata za članstvo u EU“.

„Dakle, 27. februar 2023. za Kosovo, sa premijerom Aljbinom Kurtijem, označava izgubljenu priliku da naša zemlja zauvek okonča zamrznuti sukob sa Srbijom”, napisao je Krasnići.

Čitaku zamera ZSO

I potpredsednica ove stranke zamerila je to što „usaglašen evropski plan sadrži ZSO“.

„Dakle, i premijer Kurti i srpska strana su se složili oko evropskog plana koji sadrži Asocijaciju i prethodne sporazume. Faze implementacije biće dogovorene na narednim sastancima“, objavila je Vljora Čitaku.

Abdidžiku: Kurti se složio bez priznanja, plus ZSO i SPC

I lider LDK Ljumir Abdidžiku Kurtiju zamera što se složio sa nečim u čemu nije naznačeno „uzajamno priznanje“.

“Izjave premijera, o već prihvaćenom predlogu, koji nije predstavljen skupštini, potvrđuju zabrinutost LDK. Predlog nije konačan i može se dvosmisleno tumačiti politički status dve zemlje. Sve osim priznanja, to je bio cilj Srbije“, smatra Abdidžiku.

I on je kritikovao Kurtija da je ovim dokumentom zapravo pristao na formiranje Zajednice srpskih opština, a zasmetao mu je i poseban status za Srpsku Pravoslavnu Crkvu.

Molićaj: Kurti se predao

„Kosovo je zvanično dobilo zakonsku obavezu, uz saglasnost Aljbina Kurtija, da prihvati štetan sporazum u čijem središtu je Asocijacija“, prva je reakcija predsednika PSD, Dardana Molićaja.

Smatra da se Kurti predao: „Narednih dana nastavljaju se pregovori o datumima implementacije Asocijacije i drugih sporazuma“.

Ponovio je ono što i ranije, da će se isto tako i narednih dana nastaviti otpor građana protiv ovog sporazuma.

I partijska saborkinja kritikuje Kurtija?

Mediji su kritiku prepoznali čak i kod pojedinih istaknutih članova njegove sopstvene stranke.

Gazeta Express prenosi reakciju jedne od najuticajnijih članica Samoopredeljenja, Dejone Mihalji, koja je postavila pitanje Zašto Vučić večeras nije potpisao?.

Ona je pitanje postavila nakon što je lider njene stranke u Briselu nakon razgovora, obraćajući se novinarima, istakao da je on hteo da potpiše sporazum, ali da to nije učinio Vučić.

Mihalji je javnosti potom dala i Vučićev odgovor: „Nema sporazuma. Zajednica mora da bude prva“.

Seljimi: Skromniji ciljevi

Petrit Seljimi, bivši kosovski ministar spoljnih poslova i diplomata je, retvitujući Boreljevo obraćanje, poručio „Ah, u pitanju je ‘sporazum o putu za normalizaciju’, a ne ‘Sporazum o normalizaciji’.

Prečuo sam konferenciju za medije. Nekako je skromniji i realističniji cilj, valjda…ovo zapravo nije dugo traženi uzajamno pravno obavezujući sporazum sa uzajamnim priznanjem u centru“, naveo je Seljimi.

Haradinaj pohvaljuje : Veliko dostignuće

Ipak, lider AAK, Ramuš Haradinaj za sada je jedini, makar kada je opozicija u pitanju, koji je pružio reči podrške večerašnjim razgovorima u Briselu. Za njega je dogovor o prihvatanju evropskog predloga za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije – „veliko dostignuće“.

„Sporazum predstavlja faktičko prihvatanje nezavisnosti Kosova, čime se vraća politička i bezbednosna normalnost, perspektiva evroatlantskih integracija i nova priznanja“, kaže Haradinaj.

Kaže da jednako važna ostaje i naredna faza razgovora o drugim otvorenim pitanjima.

„Za koja želim da verujem da će se naći najbolja rešenja, čime će se završiti poglavlje ‘de jure’ priznanja Kosova i Srbije!“, dodao je.Ostale vesti

Fajner sa Vučićem o situaciji na severu

Prvi zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost SAD Džon Fajner razgovarao je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

  • 03.06.2023
Borel: Pod hitno vratiti mir, nesmirivanje tenzija će imati negativne posledice
Visoki predstavnik EU Žozep Borel je pozvao Kosovo i Srbiju da odmah i bezuslovno preduzmu mere za deeskalaciju, prestanu da koriste retoriku podela i suzdrže se od daljih nekoordinisanih akcija na severu Kosova.
  • 03.06.2023
Policija: Situacija na severu mirna
Portparol kosovske policije Baki Keljani rekao je za Radio Slobodna Evropa da je situacija na severu Kosova mirna.
  • 03.06.2023
Apel za mir

Sto šezdeset kosovskih Srba, među kojima je predstavnika civilnog društva, medija, institucija kulture, profesora, lekara, advokata, sudija, studenata, političara, inženjera, te preduzetnika potpisalo je “Apel za mir” kojim najpre ukazuje na probleme pruža svoje viđenje za izlazak iz krize na severu Kosova. Naveli su da su duboko zabrinuti represivnim i agresivnim delovanjem Vlade Kosova i ponašanjem specijalnih policijskih snaga na severu Kosova koje, kako ističu, može eskalirati do nesagledivih posledica po mir i bezbednost građana, te i trajno narušiti mogućnosti pomirenja i zajedničkog suživota između Albanaca i Srba na Kosovu.

  • 03.06.2023
Vučić posetio ranjenog Galjaka u bolnici u Beogradu
Dragiša Galjak koji je u ponedeljak ranjen tokom sukoba između Kfora i lokalnih Srba u Zvečanu nalazi se na bolničkom lečenju u Beogradu. Tamo ga je posetio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Galjak je nakon KBC Kosovska Mitrovica gde je bio na lečenju prebačen u Urgentni centar KC u Beogradu.
  • 03.06.2023
Bela kuća: Poziv Beogradu da povuče vojsku, a Prištini da povuče policiju
Džonatan Fajner, glavni zamenik savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost, pozvao je Beograd da povuče oružane snage koje su raspoređene u blizini administrativne linije i da spusti nivo borbene gotovosti. Takođe, pozvao je Prištinu da omogući novoizabranim predsednicima opština da obavljaju svoje dužnosti sa alternativnih lokacija i da povuče policijske snage iz opštinskih zgrada, prenosi RTS.
  • 03.06.2023