Vesti
Politika

Reakcije: "Srbi su izgubili svoju individualnost"

Na Kosovu su održani vanredni parlamentarni izbori. Kandidatkinja za poslanicu ispred GI Za slobodu, pravdu i opstanak Rada Trajković smatra da su Srbi izgubili svoju individualnost izlazeći kolektivno na glasanje. Član SDS-a Mihailo Šćepanović poručio da idu dalje bez obzira na rezultat. Za Fatmira Šeholija pobeda Samoopredeljenja je istorijska.
Reakcije:
Ilustracija (Foto Kim)

Pokret Samoopredeljenje prema preliminarnim rezultatima CIK-a je ubedljivi pobednik vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu održanih u nedelju, sa osvojenih više od 48% glasova, zatim slede PDK, DSK, AAK.

Kada su u pitanju srpske stranke, najviše osvojenih glasova prema preliminarnim rezultatima dobila je Srpska lista, 5,27 odsto, što značli i svih 10 mandata u skupštini Kosova.

Trajković: Zahvalna sam hrabrim Srbima koji su podržali GI Za slobodu, pravdu i opstanak

GI Za slobodu pravdu i opstanak osvojila je 1.291 glas. Kandidatkinja ove inicijative Rada Trajković kazala je za RTV Kim da je zahvalna glasačima koji su ih podržali.

"Vrlo sam zahvalna tim hrabrim Srbima koji su glasali za listu koja je bila podržana od strane Nenada Rašića i njegove partije. Kako da nađemo modalitet da to hrabro biračko telo podržimo i  napravimo satisfakciju, jer bi ono bilo u funkciji demokratizacije društva i nečega što podrazumeva budućnost za čestite Srbe koje sa jedne strane nije uplašio Radojčić, i nije korumpirao Vučić. To za mene od jutros predstavlja glavno pitanje, kako ih umnožiti i kako ohrabriti da u budućnosti ipak menjamo srpsko društvo na prostoru Kosova i Metohije", kazala je Trajković.

Rezultati izbora za Radu Trajković nisu bili iznenađenje.

"Znala sam čime su suočavamo. Znala sam da će strahovit pritisak biti na građane, da moraju kolektivno da izlaze kao da nemaju svoju individualnost, što definitivno pred svetom prikazuje Srbe na jedan vrlo primitivan način, a zbog toga mi je žao", istakla je ona.

"Svaki glas bio značajan"

Srpski demokratski savez osvojio je 455 glasova. Mihailo Šćepanovič ispred SDS-a poručio je da je svaki glas njihovoj partiji bio značajan. On je čestitao Srpskoj listi na pobedi.

"Mi smo hteli na drugačiji način svojim novim idejama i starim iskustvom da pomognemo pre svega narodu južno od Ibra, da reši svoje životne probleme. Naša politika se nije zasnivala na bilo čemu što se kosi sa politikom države Srbije. Uzdignute glave možemo da pogledamo sve koji su svoj glas dali SDS-u", kazao je Šćepanović.

Šćepanović očekuje da će se Srpska lista više baviti problemima stanovnika južno od Ibra.

Šeholi: Pobeda Samoopredeljenja istorijska

Direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmir Šeholi ističe da je pobeba Aljbina Kurtija na parlamentarnim izborima spektakularna.

"Ovo je pored spektakularne i istorijska pobeda Aljbina Kurtija, u smislu da nijedna politička stranka pa ni Ibrahim Rugova nije mogao dobiti ovoliko glasova, i veliki broj poslanika. Po prvi put na Kosovu suočićemo se sa jednim novim parlamentom, da Kurti koji je neprikosnoveni lider na Kosovu može formirati Vladu sam, bez ičije podrške jer će imati dovoljan broj poslanika", smatra Šeholi.

Sa druge strane, Šaholi napominje da su izbori debakl za Demokratski savez Kosova (DSK).

"Veliki gubitak za Demokratski savez Kosova, koji je ostao u margini na ovim izborima, takođe i DPK koja nije uspela ni da dobije glasove koliko je imala prošli put. Videćemo koliko će poslanika imati AAK Ramuša Haradinaja, koja će možda biti partija koja će pomoći Kurtiju u izboru predsednika Kosova".

Glavni priorteti Aljbina Kurtija biće obezbeđivanje vakcina u borbi protiv pandemije koronavirusa, ali zapošljavnje, napominje Šeholi.

"Na Kosovu počinje nova era, era velikih promena. Od danas očekujemo da u naredne četiri godine Kosovo bude zaslužno za liberalizaciju viza, za učlanjenje u EU, dok dijalog neće biti glavna tema".

Lako do vlade, teže do predsednika

Profesor Ustavnog prava na PU Mazlum Baraliju kazao je za RTV Kim da će se tek nakon konačnog prebrojavanja glasova, tačnije kada se zna ukupan broj uslovnih i glasova iz dijaspore, videti da li će Pokret Samoopredeljenje imati dovoljno poslanika da sam formira Vladu.

"Najverovatnije će Samoopredeljenje imati više mandata, zbog toga što većina glasača koji su iz inostranstva su njihovi birači. Ukoliko Samoopredeljenje osvoji više od 61 glas neće biti porblema za formiranjem Vlade, naručito ako se udruži sa manjinskim zajednicama, ali ne i srpskom. Ipak, moramo sačekati konačne rezulate izbora", istakao je Mazlum i dodao da neće biti teško formirati Vladu već da će biti teži izbor za predsednika, jer je potrebno da tokom glasanja bude prisutno 80 poslanika.

Garipi: Zadovoljni smo preliminarnim rezultatima

Veoma smo zadovoljni prelimarnim rezultatima, kazao je za RTV Kim kandidat za poslanika ispred Romske inicijative Sunaj Garipi. „Tokom kampanje videlo se veliko nezadovoljstvo kod građana, pa smo samim tim i očekivali da ćemo imati veliki broj glasova“, dodao je Garipi.

"Prema poslednim rezultatima CIK-a, imamo oko 3.800 glasova. I dalje čekamo konačne rezultate, da vidimo koliko ćemo imati ukupno. Ovom prilikom bih hteo da se zahvalim svim našim Romima, svim glasačima koji su nas podržali, a mi ćemo se truditi da njihovo poverneje opravdamo našim radom u budućem periodu", kazao je on.

Najviše glasova Romska inicijativa osvojila je u Gračanici.

Centralna izborna komisija saopštila je da je izlaznost bila 45,56 odsto.Ostale vesti

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić, ocenio je da je glavni preduslov dijaloga Beograda i Prištine jednako poštovanje prava i sloboda za sve na Kosovu.
  • 04.03.2021
Konačni rezultati izbora: Samoopredeljenju 49,95 odsto glasova
Centralna izborna komisija objavila je danas konačne rezultate vanrednih parlamentarnih izbora, koji su održani 14. februara na Kosovu. Prema izveštaju CIK-a, pobednik izbora Pokret Samoopredeljenje osvojio je 49,95 odsto glasova.
  • 04.03.2021
“Sporazum”: Ima li mesta za Srpsku listu u novoj Vladi Kosova
Podrškom Srpskoj listi Beograd je želeo da pošalje poruku za potrebom interne homogenizacije unutar srpske zajednice na Kosovu. S druge strane je nemogućnost da se uspostavi autohtona snaga kosovskih Srba kao politička alternativa toj listi, ocenio je u emisiji “Sporazum” predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović, komentarišući rezultate nedavno održanih vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu.
  • 04.03.2021
Grenel: Kurti je uvek bio antiamerički nastrojen
Bivši specijalni izaslanik američkog predsednika za pregovore Kosova i Srbije Ričard Grenel kritikovao je pobednika parlamentarnih izbora na Kosovu Aljbina Kurtija da je uvek bio antiamerički nastrojen.
  • 04.03.2021
Vučić: Spremni smo za nastavak dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon razgovora sa Miroslavom Lajčakom da je Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom i spremna je za njegov nastavak "u svakom trenutuku kada kada bude pozvana u Brisel".

  • 03.03.2021
Čitaku zvanično završila mandat ambasadorke u SAD
Vljora Čitaku je zvanično završila svoj mandat ambasadorke Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi KosovaPress.
  • 03.03.2021