Vesti
Politika

Reakcije: "Krhka i kratkoročna vlada"

Na Kosovu je danas izabrana nova vlada na čelu sa Avdulahom Hotijem. Za Miodraga Milićevića iz NVO „Aktiv“  formiranje nove vlade bio je očekivan potez, međutim, kazao je da to ne znači „nužnu stabilnost što se institucija tiče“. Nenad Rašić i Nedžmedin Spahiju smatraju da će vlada biti krhka i kratkoročna.
Reakcije:
Priština (Foto Kim)

Skupština Kosova izabrala je danas novu vladu Kosova koju će činiti Demokratski savez Kosova, Alijansa za budućnost Kosova, NISMA, Srpska lista i predstavnici drugih manjinskih zajednica. Vlada će imati 16 ministarstava i četiri potpredsednika.

Miodrag Milićević iz NVO "Aktiv" smatra da u novom sazivu vlade "ne možemo da očekujemo neka bitnija poboljšanja, što se tiče Srba na Kosovu".

„Pričamo o veoma kompleksnim okolnostima, kada ne postoji dijalog koji je formalno uspostavljen, a tu su i opterećenja uvedenih mera reciprociteta, a isto tako i vidno neslaganje čak i međunarodne zajednice po pitanju nastavka dijaloga“, kazao je u telefonskoj izjavi za RTV Kim Milićević.

Mlićević je dodao da je pred nama poprilično turbulentan period, sa nejasnim ishodom.

„Pogotovo tokom leta i tamo do jeseni kada se očekuje neki vid, kakvog-takvog dogovora, u smislu nastavka dijaloga i u smislu postizanja bilo kakvog sporazuma na nivou Beograda i Prištine“, istakao je Milićević.

Politički analitičar Nedžmedin Spahiu mišljenja je da će nova vlada biti podložnija korupciji.

„Nova vlada će imati uspeha u nastavku dijaloga sa Beogradom i odnosima sa SAD-om, ali će na unutrašnjem planu biti jako krhka. To je vlada sasvim suprotna prethodnoj vladi Kurtija. Nova vlada ima više poslanika od prethodne što je znak da će biti popuštanja u korupciji, i ona nema legitimitet. Novu vladu čini krhkom što će PDK biti pozicija“, zaključio je Spahiu.

Predsednik Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić kazao je za RTV Kim da će nova vlada biti iskorišćena za potpisivanje sporazuma.

„Čak su i dva poslanika iz LDK bila protiv formiranja današnje vlade, a bilo je i drugih koji su iz vladajuće strukture, što je najsimptomatičnije, jer drugačije je kada je opozicija protiv buduće vlade, ali mnogo je drugačije kada su sami poslanici protiv nove vlade. Što meni govori da postoji indicija da će ova vlada biti vrlo kratokorčna, i iskorišćena na najokrutniji način za potpisivanje sporazuma, što će biti vrlo zabrinjavajuće za nas kosovske Srbe“, kazao je Rašić.

Novinar Televizije 21 i autor emisije „Klik“ Ljeart Hodža je u telefonskoj izjavi za RTV Kim kazao da je nakon odluke Ustavnog suda bilo očekivano formiranje vlada, ali ono što nije bilo očekivano je to da je za formiranje vlade glasao 61 poslanik, što znači da tri poslanika iz DKS nisu dala svoj glas.

“Ipak, ako je tranizcija merilo jednog sistema i demokratskog društva u zemlji, onda slobodno se može reći da je na tom frontu danas Kosovo kao država, i kosovsko društvo kao takvo, prošlo vrlo dobro. Što se tiče odluke Ustavnog suda mi smo i ranije imali situacije gde su odluke bile osporavane, ali ustanovili smo jednu normu, presedan, jednu kulturu, da se sve ustavne odluke poštuju kao takve”, poručio je Hodža.

Kada su u pitanju ministri iz redova Srpske liste, Goran Rakić i Dalibor Jevtić, Miodrag Milićević je kazao da će „obojica morati da usklade svoju koalicionu politiku sa aktuelnim premijerom na Kosovu“.

„Od gospodina Jevtića i ministarstva koje on vodi siguran sam da ne možemo očekivati veća iznenađenja, u smislu politike koja je do sada vođena. U tom smislu trebalo bi reviziranje postojećeg plana rada kada pričamo o povratnicama. Ono najbitnije za srpsku zajednicu na Kosovu, i za jednog, i za drugog, to je stabilizacija bezbednosnog okruženja i prilika u kojima se srpska zajednica sad nalazi. Za gospdina Rakića je ovo jedna nova funkcija za koju sasvim sigurno nema dovoljno uvida u stanje prilika na centralnom nivou, i siguran sam da će predstojati jedan dobar period u kojem će on morati da se adaptira i da u kratkom periodu upozna rad centralnih institucija, ali i onoga što jeste zvanična politika, šta god ona bila i kako god ona bila predstavljana“, smatra Milićević.

Poslanici u kosovskoj skupštini izglasali su novu vladu, sa 61 glasom "za", 24 "protiv" i jednim uzdržanim.Ostale vesti

Ambasada Velike Britanije pozdravlja nastavak dijaloga

Britanska ambasada u Prištini pozdravila je nastavak dijaloga između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evropske unije.

  • 14.07.2020
Samardžić: Vučić ponovo ide bez strategije u Brisel
Predsednik Državotvornog pokreta Srbije Slobodan Samardžić ocenio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić u vezi sa Kosovom "još 2014. godine" prihvatio obavezu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa na osnovu "pravno obavezujućeg sporazuma", kao i da na nove pregovore ponovo ide bez državne strategije i bez ijednog zahteva Srbije.
  • 14.07.2020
Šef diplomatije EU Žosep Borelj obavestio je ministre spoljnih poslova EU na sastanku u Briselu o nastavku dijaloga Beograda i Prištine izrazivši očekivanje da će naredni sastanak u okviru dijaloga, planiran za četvrtak 16. jula u Briselu, dovesti do "važnog iskoraka u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine".
  • 13.07.2020
Izazovna, ali ne i beznadežna situacija
U četvrtak će se, nakon dvadeset meseci pauze, u Briselu ponovo za istim stolom naći predstavnici Beograda, Prištine i EU. Ovoga puta u izmenjenom sastavu, pa će, umesto Federike Mogerini, sastanak voditi Žozep Borelj i Miroslav Lajčak, dok će prištinsku stranu, umesto Hašima Tačija, zastupati Avdulah Hoti. Jedino će Srbija imati istog pregovarača - Aleksandra Vučića, koji smatra da je "situacija u vezi sa Kosovom je gotovo beznadežna".
  • 13.07.2020
Lajčak: Dijalog vraćen na pravi put
Nakon današnjeg video-sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vućićem i kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, kazao je da je dijalog Beograda i Prištine vraćen na pravi put.
  • 12.07.2020
Vučić: Dijalog nastavljen, određene teme za Brisel
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji putem video-linka učestvovao na trilateralnom sastanku Evropske unije, Beograda i Prištine, istakao je da je dijalog nastavljen, kao i da su dogovrene teme za sastanak u Briselu.
  • 12.07.2020