Vesti
Politika

Reagovanja na ostavku Ramuša Haradinaja

Ostavka Ramuša Haradinaja je očekivana, kaže za Radio Beograd predsednik Odbora Skupštine Srbije za KiM Milovan Drecun. Veruje da će "ona značajno uticati na politička kretanja na KiM i otvaranje prostora za nastavak dijaloga Beograda i Prištine". Analitičari na Kosovu ocenjuju da ostavka predstavlja skupljanje političkih poena. Opozicija u Prištini iznosi različite stavove o ostavci kosovskog premijera.
Reagovanja na ostavku Ramuša Haradinaja
Ramuš Haradinaj (Foto Kim)

Milovan Drecun kaže da je Haradinaj sada u svojstvu osumnjičenog i da treba tek videti da li će protiv njega biti podignuta optužnica.

Smatra da je Specijalizovano tužilaštvo do sada prikupilo dovoljan broj dokaza koji mogu biti upotrebljeni za podizanje optužnice.

"Mi smo kao Radna grupa za prikupljanje činjenica i dokaza u rasvetljavanju zločina nad pripadnicima srpskog naroda i ostalih nacionalnih zajednica na KiM detaljno prikupili dokaze o zločinima koji su počinjeni u operativnoj zoni OVK Dukađin kojom je komandovao Ramuš Haradinaj i koji je najodgovorniji za sve što se tamo događalo, a njegov brat Daut Haradinaj bio komandat jedne od tih terorističkih brigada", rekao je Drecun.

Podseća da je identifikovano više 980 događaja - ubistva, mučenja, maltretiranja ...

"Linkovali smo 2.123 dokumenata, radi se o izjavama svedoka, krivičnimm prijavama. U toj zoni se dalje vode kao nestalo 101 lice. Identifikovali smo najmanje 23 ilegalna pritvora u Metohiji preko kojih se najlakše dolazi do dokazivanja odgovornosti Ramuša Haradinaja", naveo je Drecun.

Mihajlović: Dijalog se zbog ostavke odlaže za najmanje 90 dana

Ostavka Ramuša Haradinaja imaće velike posledice po Srbiju jer će odložiti nastavak dijaloga za još najmanje 90 dana, a u tom periodu takse na robu iz Srbije neće biti ukinute jer je sada Vlada u tehničkom mandatu, ocenio je za FoNet novinar i pomoćnik direktora RTS-a Milivoje Mihajlović.

To ćemo osetiti u narednih 90 dana do kada bi trebalo da budu raspisani izbori, ali sigurno i duže, a u tom periodu nećemo imati ni ukidanje taksi pošto je sada Vlada posle Haradinajeve ostavke u teničkom mandatu, rekao je Mihajlović.

Taj period se, praktično, proteže do kraja kalendarske godine, a s obzirom na to da se na proleće 2020. očekuju i izbori u Srbiji "sve su prilike da ni do kraja juna neće biti ozbiljnijeg pomaka u dijalogu Beograda i Prištine", smatra Mihajlović.

Haradinajeva ostavka je "po svemu sudeći posledica neke vrste pritiska, najverovatnije iz Sjedinjenih Država", uveren je Mihajlović.

Predsednik skupštine Kosova Kadri Veselji se trenutno nalazi na turneji u SAD i Haradinajeva ostavka bi mogla da bude prva reakcija na neposlušnost kosovskih zvaničnika kada je u pitanju interes SAD na Kosovu i u regionu, rekao je Mihajlović za FoNet.

Podseća da ovo "neće biti prvi odlazak Haradinaja u Hag" i da on u tome "ima iskustva".

Ovo je, verovatno, jedna od manifestacija tog međunarodnog "haškog faktora" na politike u zemljama zapadnog Balkana, smatra Mihajlović, podsećajući da su kroz to već prošle i Hrvatska i Srbija i Bosna i Hercegovina, "pa je sad red i na Kosovo".

"Haradinaj će svakako imati i korist od ovoga. Već je imao porast popularnosti zbog taksi, a ova ostavka bi mogla dovesti do njegovog najvišeg stepena rejtinga na Kosovu", istakao je Mihajlović.

Za predstojeće vanredne izbore izbore na Kosovu, koji proizilaze iz Haradinajeve ostavke, Mihajlović kaže da će značiti prekomponovanje političke scene.

"Ako je ovo posledica pritiska Tačija i Veseljija, onda je Haradinaj gurnit u suparničko jato, među Samoorpedeljenje Aljbina Kurtija i, verovatno, Demokratski savez Kosova", ocenio je za FoNet Mihajlović.

Ovaj potez, po njegovom mišljenju, "pokazuje da je Tači još uvek najjači u tim zakulisnim igrama na Kosovu".

Međunarodni faktor je, veruje Mihajlović, "uveliko umešan, na ovaj ili onaj način, direktnim političkim pritiscima ili vađenjem dokaza iz skrivenih fioka tajnih službi".

Veruje, kaže, da to nema neke posebne veze sa nedavnom posetom francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji, ali ne treba zaboraviti ni da su francuske tajne službe oduvek imale odlične odnose sa Tačijem i pre bivšeg šefa Unmika Bernara Kušnera, ocenio je za FoNet Mihajlović.

Milivojević: Ostavka – otvaranje uslova za obnovu dijaloga Beograda i Prištine

Ostavka kosovskog premijera stvara uslove da se ukinu takse na robu iz centralne Srbije i da se nastavi dijalog Beograda i Prištine, ocenio je diplomata Zoran Milivojević.

Zoran Milivojević je za Tanjug naveo da će Haradinajeva ostavka proizvesti nove političke tenzije u Prištini, kao i moguće nove izbore i rasplet u tamošnjoj vladajućoj koaliciji.

Naglašava da ostavka stvara uslove da se obnovi dijalog Beograda i Prištine, jer je, podseća, Haradinaj bio jedini koji je držao tvrdu poziciju po pitanju taksi.

"Ako je on podneo stavku, to je sada, na neki način, vlada u tehničkom mandatu i treba videti da li će biti imenovan drugi premijer ili će se ići na prevremene izbore. Videćemo kakav će politički rasplet biti, ali u svakom slučaju Haradinajeva ostavka stvara uslove da se dijalog nastavi i da se takse ukinu", istakao je Milivojević.

Kocijančič: Primili smo k znanju odluku Haradinaja

Portparolka EU Maja Kocijančić kaže da su u Briselu primili k znanju odluku Ramuša Haradinaja da napusti funkciju.

"U ovom trenutku nemamo dalji komentar", izjavila je Kocijančičeva za Tanjug.

Suprotstavljeni stavovi opozicije u Prištini

Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti je na Fejsbuku napisao da je Haradinajava ostavka došla sa nepotrebnim odlaganjem i iz pogrešnih razloga.

"Haradinaj je trebalo da podnese ostavku mnogo ranije, na primer. kada je promenio svoj stav o razgraničenju sa Crnom Gorom, kada je povećao sebi platu, kada je imenovao upravne odbore i zaposlio članove porodice i stranačke kolege, kada je 13. decembra 2018. godine dao predlog za plan ’Ahtisari plus’ za sporazum sa Srbijom, kada je uništio budžet, kada je pretio Bljakaju, kada se ispostavilo da je delegacija za razgovore sa Srbijom protivustavna", napisao je Kurti.

Predsednik Demokratskog saveza Kosova, Isa Mustafa, kaže da žali što je Haradinaj podneo ostavku zbog poziva Specijalnog suda.

"Verujem da je borba OVK bila pravedna i čista, kao i da će to pokazati ponovno oslobađanje Ramuša Haradinaja svakih sumnji", napisao je Mustafa na Fejsbuk profilu.

Bivši premijer Albanije, Pandeli Majko, tvrdi da je to što je Haradinaj podneo ostavku na mesto premijera prištinskih institucija "velika čast za Kosovo", jer on, kako kaže, zna da "razlikuje svoju ličnu sudbinu i nacionalnu bezbednost".

Prikupljanje političkih poena

Ostavka Ramuša Haradinaja sa mesta predsednika vlade u Prištini je samo pokušaj skupljanja političkih poena, i nema veze sa posvećenosti pravdi, ocenjuje izvršni direktor Fonda za humanitarno pravo na Kosovu Bekim Blakaj.

Blakaj je za Tanjug kazao da je bilo jasno da će Haradinajeva vlada pasti i on je poziv suda iskoristio za prikupljanje političkih poena, ali i da bi takse sigurno bile ukinute sa ili bez Haradinaja.

"Svakako bi mogao da ode sa političke funkcije. Smatra da je bolje da iskoristi ovu situaciju kako bi skupio političke poene unutar Kosova. To nema nikakve veze sa nekom njegovom posvećenosti pravdi", rekao je Blakaj.

"Možda će odlazak Haradinaja iz vlade pomoći proces ukidanja taksi i povratka dijalogu. Međutim, očigledno je da ćemo imati uskoro izbore, pa će trebati vremena da se dijalog obnovi zbog izbora nove vlade", naveo je Blakaj.

Novinar Idro Seferi smatra da je još uvek teško predvideti da li će sada, nakon ostavke Ramuša Haradinaja, biti ukinute takse na robu iz centralne Srbije, jer to, kako je rekao, zavisi da li će biti novih izbora ili će se birati novi premijer.

U izjavi za Tanug Seferi kaže da misli da je pre verovatno da će se održati novi izbori, jer neke opozicione stranke već reaguju u vezi sa tim i kažu da su izbori jedino rešenje političke krize, raznih konflikata unutar same koalicije, ali i zbog problema koji su se stvorili poslednjih meseci, naročito nakon kritika međunardne zajednice zbog taksi.Ostale vesti

Stručnjak za Balkan Bodo Veber ocenio je da okvir, koji su ministri spoljnih poslova Nemačke i Francuske izložili za obnovu pregovora o sveobuhvatnom sporazumu Beograda i Prištine, predstavlja „značajan korak napred“.
  • 26.05.2020
Od četvrtka kretanje po 16 sati
Treća faza ublažavanja mera počeće ranije nego što je bilo najavljeno, kazao je danas ministar zdravlja Kosova.
  • 25.05.2020
Tači: Kurti uzurpirao premijersku funkciju
Predsednik Kosova Hašim Tači optužio je vršioca dužnosti premijera Aljbina Kurtija da je uzurpirao tu funkciju.
  • 25.05.2020
Grenel odlazi sa mesta ambasadora u Berlinu
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel potvrdio je da odlazi sa mesta ambasadora SAD u Nemačkoj. On je na svom Tviteru napisao "Istina", odgovarajući tako na navode nemačke agencije Dpa da odlazi sa funkcije ambasadora.
  • 24.05.2020
Drecun: Meka moć EU pala na ispitu
Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže da je Nemačka vrlo energično protiv stava administracije Donalda Trampa da se ipak otvori mogućnost za postizanje nekog kompromisnog rešenja.
  • 24.05.2020
Nemačka i Francuska traže hitan nastavak dijaloga

Nemački ministar spoljnih poslova Heiko Mas i njegov francuski kolega Žan-Iv Le Drian objavili su zajedničko saopštenje u kome su pozvali na hitan nastavak dijaloga između Kosova i Srbije pod vođstvom Evropske unije.

  • 23.05.2020