Vesti
Politika

Reagovanja iz Prištine: Nepotrebno, pripravnik popustio, poraz...

Odmah po objavljivanju tvita Žozepa Borela o postizanju dogovora Prištine i Beograda kasno sinoć u Briselu, na društvenim mrežama i u prištinskim medijima su se pojavile i prve reakcije kosovskih Albanaca koji uglavnom kritikuju premijera Aljbina Kurtija.
Reagovanja iz Prištine: Nepotrebno, pripravnik popustio, poraz...
Aljbin Kurti (Foto arhiva Kim)

Agon Malići je na Fejsbuku naveo da je spor Kosova i Srbije oko registarskih tablica postao "nepotrebna drama".

"Zarad teatralnosti, narušen je kredibilitet i izgubljeni su poeni koji su se mogli steći poštovanjem prvobitnih američkih saveta. Ipak, dobre vesti i nadajmo se konačnom dogovoru što je pre moguće", napisao je on.

Bivši savetnik Hašima Tačija Adil Behramaj je sporazum ocenio kao "politički poraz grupe pripravnika, koji nemaju veze sa upravljanjem i pregovorima".

"Da je ovaj sporazum prihvaćen na vreme i da su znali da pregovaraju, Kosovo bi odmah dobilo viznu liberalizaciju i moglo bi da natera Srbiju da prihvati da automobilima sa RKS tablicama bude dozvoljeno kretanje i u Srbiji. Mesec dana je podsticao tenzije, svađao nas sa pola sveta i na kraju prihvatio ono čemu se protivio. Aljbin Kurti nikada nije imao viziju. Sada mu ostaje samo da sprovede onu Hašima Tačija", napisao je Behramaj, a prenela Ekonomija onlajn.

Analitičar Škeljzen Gaši je prokomentarisao dogovor postignut u Briselu, uz ocenu da je premijer Aljbin Kurti "popustio". On je izrazio iznenađenje koliko su, kako ih on naziva, pripadnici "starog režima" bili srećni.

"Nije vama popustio, pa ne razumem zašto ste vi iz starog režima bili srećni", napisao je Gaši na Fejsbuku.

Lider Socijaldemokratske partije Dardan Molićaj je na istoj društvenoj mreži naveo da je Aljbin Kurti stigao "od RKS pravo do KM registarskih oznaka".

"Večeras su potpisali sporazum koji sami ne mogu da brane, ali najgore je što večerašnji sporazum otvara put novim sporazumima. Ovo je putanja Aljbina Kurtija: kroz imidž otpora prihvata sve štetne sporazume sa Srbijom. Dogovori koji ne rešavaju problem, a nama ostavljaju sukobe", napisao je on.

Aktivista civilnog društva Ron Đinovci, poznat po podršci Aljbinu Kurtiju i Samoopredeljenju, kritikovao je premijera zbog postignutog dogovora o registarskim tablicama.

"Slab Kurti, veoma slab", napisao je Đinovci u reagovanju i dodao da se Kurti povukao pošto je Kosovo doveo u "sukob sa celim svetom".

Podsetimo, u Briselu su sinoć predstavnici Beograda i Prištine Petar Petković i Besnik Bisljimi postigli dogovor oko registarskih tablica.

"Srbija će prestati da izdaje registarske tablice sa denominacijom kosovskih gradova, a Kosovo će prekinuti dalje akcije koje se odnose na preregistraciju vozila. Pozvaću strane tokom sledećih dana da diskutujemo o narednim koracima", naveo je na Tviteru šef diplomatije EU Žozep Borel.Ostale vesti

Dačić: Vučić će odluku o odlasku u Tiranu doneti posle sastanka sa Lajčakom

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić odluku o tome da li će učestvovati na samitu u Tirani doneti posle sutrašnjeg sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

  • 04.12.2022
Jevtić: Moguće da i Srbi južno od Ibra napuste institucije
Gradonačelnik Štrpca, Dalibor Jevtić, izjavio je da postoji mogućnost da i Srbi južno od Ibra napuste kosovske institucije, navodeći da kosovski premijer, Aljbin Kurti, tumači zakone na način koji mu odgovara i da se na Kosovu ne poštuju važeći zakoni koji se tiču prava srpske i ostalih nevećinskih zajednica.
  • 04.12.2022
Kurti: Dogovor sa Srbijom neće biti lak
Dogovor Kosova i Srbije neće biti lak, ali treba dati šansu dijalogu i raditi na tom procesu, izjavio je premijer Kosova Aljbin Kurti u intervjuu bosanskoj televiziji N1.
  • 04.12.2022
Lajčak sutra u Beogradu sa Vučićem
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se u ponedeljak sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.
  • 04.12.2022
Vučić: Najviše strepeo zbog naroda na Kosovu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić napisao je na Instagram profilu “buducnostsrbijeav” da je u protekloj nedelji najviše strepeo zbog srpskog naroda na Kosovu i Metohiji  "i problema koje im gotovo svakodnevno, već decenijama, nameću oni koji pokušavaju da otmu ono što nije njihovo i pogase srpska ognjišta".
  • 04.12.2022
Direktor Carine: Zamenjeni službenici koji su podneli ostavke
Generalni direktor Carine Kosova Agron Lugaljiu izjavio je da su u toj službi popunjena radna mesta na kojima su Srbi podneli ostavke.
  • 03.12.2022