Vesti
Politika

"Razmena teritorija u drugom planu"

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji ocenjuje da je u dijalogu Beograda i Prištine neophodno da se postigne dogovor koji je "obostrano prihvatljiv" i koji "ne predstavlja rizik za druge zemlje u regionu".
Oliver Varhelji (Foto europa.eu)

Oliver Varhelji je rekao da je "razmena teritorija je u drugom planu, ono što je primarno jeste da imamo dve strane za stolom spremne da razgovaraju i dođu do rešenja".

Varhelji je, odgovarajući na pitanja poslanika Spoljnopolitičkog odbora o izjavi šefa diplomatije EU Žozepa Borela koji u intrevjuu za regionalne medije, navodno, nije isključio razmenu teritorija kako rešenje za kosovsko pitanje, poručio da je pozicija Evropske komisije od početka bila jasna.

"Ključno je da se dve strane dogovore o rešenju koje je obostrano prihvatljivo i koje ne predstavlja rizik po druge zemlje u regionu. Kada dođemo do te tačke onda možemo da razmatramo različite elemente rešenja", istakao je Varhelji.

Komesar za proširenje dodaje da u pokretenju dijaloga Beograda i Prištine kao i u dolasku do dogovora očekuje veliki doprinos specijalog prestavnika EU Miroslava Lajčka.

"Njegovo iskustvo u regionu i znanje će nam puno značiti. Radimo zajedno na dolasku do rešanja između Beograda i Prištine koliko god je to brže moguće", poručio je Varheji.

Povodom izjave šefa diplomatije EU da "EU ne može biti veći katolik od pape" kada je reč o dogovoru Beograda i Prištine, iz kancelarije Žozepa Borela za Tanjug kažu da je konstatacija da je Visoki predstavnik time podržo ideju o razmeni granica "novinarska interpretacija" Boreljovog odgovora.Ostale vesti

Hoti: Vrlo brzo ćemo ukloniti prepreke za nastavak dijaloga
Kosovski premijer Avdulah Hoti najavio je će "vrlo brzo" biti ukinute prepreke za obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine, kao i da se početak razgovora može brzo očekivati - čim budu uklonjenje mere za kretanje, promet i putovanje.
  • 05.06.2020
Kurti: Borićemo se unutar i van Skupštine Kosova
Bivši kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je novoizabrana Vlada Kosova nezakonska i beskorisna. Kurti je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa pojasnio da je odluka nezakonska, jer je izabrana na osnovu neustavne odluke Ustavnog suda Kosova.
  • 05.06.2020
Meta: Nastavak dijaloga BG i PR važan
Predsednik Albanije Iljir Meta smatra da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine važan ne samo za normalizaciju odnosa i, kako je naveo,"međusobnog priznavanja" već i zbog "njihove budućnosti u Evropskoj uniji".
  • 05.06.2020
EU poziva kosovske vlasti da ukinu mere reciprociteta
Evropska unija zahteva da vlasti u Prištini preispitaju odluku prethodne vlade Aljbina Kurtija o reciprocitetu.
  • 05.06.2020
Jevtić: Obezbediti prevod za novinare srpskih medija
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić zatražio je danas na sednici Vlade Kosova da se srpskim medijama obezbedi prevod sa albanskog jezika.
  • 05.06.2020
Fabrici: Status kvo ne odgovara ni Beogradu, ni Prištini
Trenutna status kvo pozicija ne ide u korist ni Beogradu, ni Prištini, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i dodao da je utisak Unije da nova vlada u Prištini razume potrebu za obnavljanjem dijaloga, uz ocenu da Beograd pokazuje "jaku posvećenost" nastavku pregovora, prenosi Tanjug.
  • 05.06.2020