Vesti
Politika

Razmena neprihvatljiva ponuda

Komentarišući nedavno objavljen izveštaj Stejt Departmenta o stanju ljudskih prava na Kosovu, u kojem se vlasti u Prištini kritikuju zbog nasilja nad povratnicima, uzurpirane imovine i slabih rezultata u procesu povratka raseljenih, Nenad Radosavljević, koji je po dolasku mirovne misije bio savetnik za povratak Specijalnog izaslanika Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija na Kosovu, ne očekuje nikakve bitne promene na terenu i eventualno bolji odnos prema povratnicima.
Razmena neprihvatljiva ponuda
Iz emisije

“Nikada nije doneta globalna politička odluka da se Srbi vrate. Kad je trebalo da se gradi, mi smo sedničili o tome kako treba ljudi da se vrate, a onda kada građevinska sezona prođe, nije moglo ni da se radi”, rekao je Radosavljević i optužio nevladine organizacija koje su imale ogromne budžete za pranje para.

Kao primer za to naveo je da je na donatorskoj konferenciji u Briselu odobreno 38 miliona evra za povratak na Kosovo, od čega su samo dva miliona iskorišćena za sam povratak raseljenih, a sve ostalo su potrošile nevladine organizacije na okrugle stolove, seminare, plate itd.

Novinar iz Prištine i autor popularne TV emisije Rubikon Adriatik Keljmendi ocenio je da odnosi između Sjedinjenih Američkih Država i Kosova nikada nisu bili na nižem nivou nego sada i to zato što nema pozitivnog odgovora iz Prištine u vezi sa ukidanjem ili suspendovanjem uvećanih taksa na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

“Do sada smo videli pojačanu retoriku iz Prištine, ali takođe i lakše sankcije prema određenim zvaničnicima Kosova”, rekao je Keljmendi gostujući u TV emisiji Sporazum.

S druge strane, politikolog iz Beograda Stefan Surlić kaže da su zabludi oni koji zahteve iz Vašingtona i Brisela za ukidanje taksa tumače kao dovođenje u pitanje njihove podrške nezavisnosti Kosova. Naprotiv.

“Čitav koncept postizanja sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda je podržan od SAD i EU sa idejom da se nezavisnost Kosova učvrsti. Sadašnje ponašanje Prištine nervira administracije u Vašingtonu i Briselu, ali to ne znači da će oni promeniti stav i predomisliti se”, kazao je Surlić i dodao da je samo, u tom smislu, jedno pitanje nejasno kako da se političke elite mogu opravdati prema svojim društvima.

Adriatik Keljmendi smatra pogrešnim insistiranje Beograda da se na svaki način suspenduje taksa kako bi se nastavili pregovori Srbije i Kosova.


“Beograd je sebi postavio zamku, gde nijedna od zemalja, ni SAD, ni Brisel, ne zahtevaju više ukidanje taksa, čak legitimišu razloge za taksu i kažu da se ona treba samo suspendovati privremeno. Šta se u tom slučaju može desiti? Suspenduje se taksa na rok od 90 dana, hipotetički, i uslovi se Srbija da ispuni sve sporazume koji su potpisani, a koji nisu sprovedeni do danas. Kosovo onda uvodi puni reciprocitet sa Srbijom, bilo da su to registarske tablice ili ostalo gde postoje mogućnosti. Nijedna od ovih država, ni SAD, ni niko drugi iz Evropske unije, ne kažu da Kosovo ne može to da uradi. Dakle, u trenutku kad Srbija ne bude odgovorila u ispunjavanju ovih uslova, odnosno sporazuma koje je sama potpisala, onda bi se vratila taksa, ali uz blagoslov i podršku SAD i EU”, ocenio je Keljmendi.

Postojeće vlasti u Prištini i Beogradu ne mogu da dođu do bilo kakvog sporazuma, smatra Nenad Radosavljević, niti će rešiti probleme.

“Dok ne dođe do ozbiljnih promena u društvu, i jednom, i drugom, neće biti ni sporazuma, niti mira”, ocenio je Nenad Radosavljević gostujući u TV emisiji Sporazum koja se emituje na mreži srpskih televizijskih stanica na Kosovu.Ostale vesti

Od četvrtka kretanje po 16 sati
Treća faza ublažavanja mera počeće ranije nego što je bilo najavljeno, kazao je danas ministar zdravlja Kosova.
  • 25.05.2020
Tači: Kurti uzurpirao premijersku funkciju
Predsednik Kosova Hašim Tači optužio je vršioca dužnosti premijera Aljbina Kurtija da je uzurpirao tu funkciju.
  • 25.05.2020
Grenel odlazi sa mesta ambasadora u Berlinu
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel potvrdio je da odlazi sa mesta ambasadora SAD u Nemačkoj. On je na svom Tviteru napisao "Istina", odgovarajući tako na navode nemačke agencije Dpa da odlazi sa funkcije ambasadora.
  • 24.05.2020
Drecun: Meka moć EU pala na ispitu
Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže da je Nemačka vrlo energično protiv stava administracije Donalda Trampa da se ipak otvori mogućnost za postizanje nekog kompromisnog rešenja.
  • 24.05.2020
Nemačka i Francuska traže hitan nastavak dijaloga

Nemački ministar spoljnih poslova Heiko Mas i njegov francuski kolega Žan-Iv Le Drian objavili su zajedničko saopštenje u kome su pozvali na hitan nastavak dijaloga između Kosova i Srbije pod vođstvom Evropske unije.

  • 23.05.2020
Iz Grenelove kancelarije negiraju da postoji rok za sporazum
Portparol američkog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Dik Kastin demantovao je navode odlazećeg kosovskog premijera Aljbina Kurtija da Ričard Grenel želi da do septembra bude postignut sporazum Beograda i Prištine.
  • 22.05.2020