Vesti
Politika

Različito o skupu Pokreta nesvrstanih u Beogradu

Predsednica Kosova Vjosa Osmani ocenila je da Srbija zloupotrebljava status zemlje posmatrača u Pokretu nesvrstanih sa ciljem, kako tvrdi, da iskrivi istinu o Kosovu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić negira njene tvrdnje, a direktor Kancelarije za KiM smatra da "Osmani gubi međunarodnu podršku".
Različito o skupu Pokreta nesvrstanih u Beogradu
Vjosa Osmani (Foto Predsedništvo Kosova)

Ona je u saopštenju navela da je Kosovo priznao znatan broj članica Pokreta nesvrstanih, a ostale je pozvala da, kako je rekla, ne padaju na propagandu Srbije.

Osmanijeva zahteva da Srbija, kako je navela, odustane od toga da podriva međunarodnu poziciju Kosova.

„Da bi doprinela dobrosusedskim odnosima dve zemlje, Srbija mora da odustane od napora da podriva međunarodnu poziciju Kosova kroz lobiranje protiv članstva Kosova u međunarodnim organizacijama i kampanjom protiv priznanja nezavisnosti Kosova od drugih država”, smatra ona.

Vučič: Nikoga ne obmanjujemo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je negirao tvrdnje kosovske predsednice Vjose Osmani da je samit Pokreta nesvrstanih zloupotrebljen za "prljavu i brutalnu kampanju" protiv Prištine i dodao da je taj skup iskorišćen samo za promociju Srbije i Beograda.

"Govorili smo o nekim trajnim vrednostima. O miru i stabilnosti, o teritorijalnom integritetu i suverenitetu, a to su vrednosti na kojima je Pokret nesvrstanih osnovan. I to nema nikakve veze sa njihovim vrednostima. Naš posao je da radimo i da se borimo", rekao je Vučić na Sajmu naoružanja u Beogradu.

Vučić je rekao da Priština misli da se problemi rešavaju tako što se svakodnevno daju agresivne izjave protiv Beograda, ali da je njemu drago što oni tako misle.

"Mi nikoga ne varamo i ne obmanjujemo. Ako to neko radi, onda su to oni, i oni koji njih podržavaju", rekao je Vučić.

Govoreći o kritikama na račun održavanja samita Pokreta nesvrstanih u Beogradu, Vučić je rekao da je ove godine broj prisutnih, u vreme korone, čak za četvrtinu veći nego na 50. godišnjicu i upitao koliko je zemalja te 2011. godine povuklo priznjanje Kosova.

"To je moj odgovor onima koji misle da je važno da nam drže filozofska predavanja i pridike", rekao je on, a preneo Novi magazin.

Petković: Osmani gubi međunarodnu podršku

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da napadi predsednice Kosova Vjose Osmani na obeležavanje 60. godina Samita nesvrstanih u Beogradu pokazuje nervozu, jer joj je jasno da svakog dana gubi podršku na međunarodnom planu.

„U maniru ljubomornog deteta, Vjosa Osmani ponovo napada zvanični Beograd, pokušavajući da umanji sopstvene političke neuspehe i nedostatke koji su nedavno bili očigledni i medijima u Prištini“, kazao je on, a medijima prenela Kancelarija za Kosovo i Metohiju.Ostale vesti

Priština ojačava pograničnu policiju
Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova kupilo je naoružanje u vrednosti od 1.300.000 evra, oružje dugih cevi za graničnu policiju u vrednosti od 350.000 hiljada evra, kao i oklopna vozila, vodene topove i blindirane limuzine u vrednosti od 7.13 miliona evra.
  • 14.08.2022
Debata o Kosovu u Skupštini, politička nužnost u ovom trenutku
Poslednje tenzije na Kosovu i Metohiji, nastavak pregovaračkog procesa Beograda i Prištine u Briselu, skepsa da će taj susret doneti bilo kakav povoljan rezultat, nameće pitanje - gde je sada Beograd u tom pregovaračkom procesu, šta dalje, pa i potrebu da se o tome razgovara u Skupštini Srbije.
  • 14.08.2022
Ristić: Sve manje prava za Srbe, sve više državnosti Kosova
„Svakoga dana je sve manje prava za Srbe na Kosovu i Metohiji, a sve više elemenata državnosti takozvane Republike Kosovo. Mi želimo da sprečimo da se tragedija pregovora nastavi. Srbi nisu dobili ništa, a sve što je albanska strana postavila kao uslov, to je i dobila“, kaže za RTV Kim Žarko Ristić iz Narodne stranke.
  • 13.08.2022
Hil: Ne bih poredio 1999. i 2022. godinu
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da u pogledu odnosa Beograda i Prištine ima više razloga za optimizam, nego za pesimizam, ali da obe strane moraju malo da obuzdaju svoju retoriku, jer teške reči ne mogu da pomognu.
  • 12.08.2022
Kurti: Kosovo spremno za međusobno priznanje sa Srbijom
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, komentarišući očekivanja od predsojećeg sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu 18. avgusta, rekao da bi tema dijaloga trebalo da bude pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa, uz uzajamno priznanje. 
  • 12.08.2022
Stoltenberg odvojeno sa Vučićem i Kurtijem 17. avgusta u Briselu
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg sastaće se 17. avgusta u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.
  • 12.08.2022