Vesti
Politika

Različito o skupu Pokreta nesvrstanih u Beogradu

Predsednica Kosova Vjosa Osmani ocenila je da Srbija zloupotrebljava status zemlje posmatrača u Pokretu nesvrstanih sa ciljem, kako tvrdi, da iskrivi istinu o Kosovu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić negira njene tvrdnje, a direktor Kancelarije za KiM smatra da "Osmani gubi međunarodnu podršku".
Različito o skupu Pokreta nesvrstanih u Beogradu
Vjosa Osmani (Foto Predsedništvo Kosova)

Ona je u saopštenju navela da je Kosovo priznao znatan broj članica Pokreta nesvrstanih, a ostale je pozvala da, kako je rekla, ne padaju na propagandu Srbije.

Osmanijeva zahteva da Srbija, kako je navela, odustane od toga da podriva međunarodnu poziciju Kosova.

„Da bi doprinela dobrosusedskim odnosima dve zemlje, Srbija mora da odustane od napora da podriva međunarodnu poziciju Kosova kroz lobiranje protiv članstva Kosova u međunarodnim organizacijama i kampanjom protiv priznanja nezavisnosti Kosova od drugih država”, smatra ona.

Vučič: Nikoga ne obmanjujemo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je negirao tvrdnje kosovske predsednice Vjose Osmani da je samit Pokreta nesvrstanih zloupotrebljen za "prljavu i brutalnu kampanju" protiv Prištine i dodao da je taj skup iskorišćen samo za promociju Srbije i Beograda.

"Govorili smo o nekim trajnim vrednostima. O miru i stabilnosti, o teritorijalnom integritetu i suverenitetu, a to su vrednosti na kojima je Pokret nesvrstanih osnovan. I to nema nikakve veze sa njihovim vrednostima. Naš posao je da radimo i da se borimo", rekao je Vučić na Sajmu naoružanja u Beogradu.

Vučić je rekao da Priština misli da se problemi rešavaju tako što se svakodnevno daju agresivne izjave protiv Beograda, ali da je njemu drago što oni tako misle.

"Mi nikoga ne varamo i ne obmanjujemo. Ako to neko radi, onda su to oni, i oni koji njih podržavaju", rekao je Vučić.

Govoreći o kritikama na račun održavanja samita Pokreta nesvrstanih u Beogradu, Vučić je rekao da je ove godine broj prisutnih, u vreme korone, čak za četvrtinu veći nego na 50. godišnjicu i upitao koliko je zemalja te 2011. godine povuklo priznjanje Kosova.

"To je moj odgovor onima koji misle da je važno da nam drže filozofska predavanja i pridike", rekao je on, a preneo Novi magazin.

Petković: Osmani gubi međunarodnu podršku

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da napadi predsednice Kosova Vjose Osmani na obeležavanje 60. godina Samita nesvrstanih u Beogradu pokazuje nervozu, jer joj je jasno da svakog dana gubi podršku na međunarodnom planu.

„U maniru ljubomornog deteta, Vjosa Osmani ponovo napada zvanični Beograd, pokušavajući da umanji sopstvene političke neuspehe i nedostatke koji su nedavno bili očigledni i medijima u Prištini“, kazao je on, a medijima prenela Kancelarija za Kosovo i Metohiju.Ostale vesti

Brnabić: Najvažnije da Priština krene u osnivanje ZSO
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je medijima u Parizu da se o novim predlozima za Kosovo ne može govoriti dok se ne primene već postignuti dogovori, Briselski sporazum i formiranje Zajednica srpskih opština (ZSO), demantujući predsednika Nemačke Franka-Valtera Štajnmajera o prihvatanju francusko-nemačkog predloga.
  • 30.11.2022
CIK prihvatio kandidaturu Arsenijevića
Centralna izborna komisija Kosova (CIK) prihvatila je kandidaturu Aleksandra Arsenijevića iz Građanske inicijative Srpski opstanak za gradonačelnika Severne Mitrovice.
  • 29.11.2022
Rok za prijavu političkih subjekata za izbore SO Zvečan i Leposavić do 2. decembra

Centralna izborna komisija (CIК) saopštila je da je rok za podnošenje prijava za potvrđivanje političkih subjekata i kandidata za učešće na prevremenim izborima za skupštine opština Zvečan i Leposavić počeo 26. novembra i trajaće do 2. decembra.

  • 29.11.2022
Kurti: Srbija želi da izdvoji jedan sporazum, a preostala 32 ignoriše
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je spreman da razgovara o zajednici srpskih opština i pravima Srba na Kosovu, ali ne kao o preduslovu za dijalog, nego kao delu razgovora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine na bazi predloga Nemačke i Francuske.
  • 29.11.2022
Tribina: Politika prema Kosovu rezultiraće nestankom Srba

Albanci za srpsku politiku ne postoje, oni nisu priznati kao politički subjekat i kao takvi ne mogu biti sagovornik, ocenili su sinoć u Beogradu učesnici tribine "Da li je moguće misliti na priznanje Kosova ako si Srbin".

  • 29.11.2022
Vučić: Ako je za Kurtija završeno pitanje statusa Kosova, i za mene je
Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je da povodom nastavka pregovora sa Prištinom "nema previše nade, već ima strah od budućih događaja".
  • 28.11.2022