Vesti
Politika

Razgovori o ZSO hod po tankom ledu?

Premijer Kosova Avdulah Hoti kazao je da se sutra u Briselu neće razgovarati o Asocijaciji/Zajednici srpski opština kako je to najavio Marko Đurić. „Četvrtak nije opasan dan za Kosovo“, rekao je Hoti na konferenciji pred kosovskim civilnim društvom. Predstavnici srpskih nevladinih organizacija ne veruju u Hotijeva objašnjenja i poručuju da „hoda po tankom ledu“.
Razgovori o ZSO hod po tankom ledu?
Avdulah Hoti (Foto Kim)

Hoti je danas više puta ponovio da u Briselu sutra neće biti razgovora o ZSO, već će se razgovarati o finansijskim obavezama koje Srbija ima prema Kosovu.

„Sutra se u Briselu neće diskutovati o Asocijaciji. Sutrašnji dan, četvrtak, nije opasan dan za Kosovo, već običan dan u kojem premijer Kosova izveštava poslanike pred Skupštinom Kosova. Toliko. Mi se bavimo i kamenjem na putevima koje je postavljeno u prošlosti vezano za Asocijaciju (ZSO). To je kamen, prepreka koja je postavljena 2013. godine, a 2015. je ratifikovan taj sporazum u Skupštini Kosova. Stavili su nas pred svršen čin i moramo se time baviti“, kaže Hoti.

Kosovski premijer nije želeo da odgovori na brojna pitanja predstavnika civilnog društva i medija vezana upravo za ovu temu, ističući da Asocijaciju ne treba povezivati sa pitanjem međusobnog priznanja, niti sa tim šta Srbija dobija ukoliko prizna Kosovo.

„Izbegava se odgovor na pitanje, a kamoli da se razrade ostali elementi Zajednice srpskih opština, uključujući i definisanje odluke Ustavnog suda, od strane Prištine“, kaže direktor Humanog centra iz Kosovske Mitrovice Veroljub Petronić.

Na pitanje „zašto Hoti izbegava da objasni o čemu se pregovara u Briselu“, Petronić kaže:

„Vruća je tema i po tankom ledu se hoda. Evidentno je da postoji mogućnost da nam dođu neki novi izbori zbog neke pogrešne izjave“, objašnjava Petronić.

Kosovski premijer je nebrojeno puta ponovio da nema tehničkog dijaloga sa Srbijom, već da se pregovara o uzajamnom priznanju. To priznanje koje, kako ističe, "predviđa konačni sporazum" očekuje već sledeće godine.

„Kada bi se odmah Srbija složila sa uzajamnim priznanjem, mi bismo na prvom susretu u Briselu zaključili ovo pitanje. Međutim, Srbija se složila da pristupi procesu dijaloga koji vodi do uzajamnog priznavanja. Mislim da je ovo bitno i više je nego jasno da Srbija ne može imati napretka ka EU bez priznanja Kosova“, kaže Hoti.

On navodi da se po pitanju Gazivoda „diže prevelika i nepotrebna buka“, ali predviđa rešenje odnosa Kosova prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

„Radimo i sa ocem Savom i sa gradonačelnikom opštine Dečani da bismo došli do rešenja u skladu sa zakonom i Ustavom koji poštuje Zakon o zaštićenim zonama i odluku Ustavnog suda. Međutim, takođe tražimo pristup da bi se zaključila infrastruktura koja je u interesu građana Dečana, a istovremeno uzima u obzir i potrebu manastira Dečana za stvaranje odgovarajućeg okruženja, shodno njihovim zahtevima. Mislim da će ovo pitanje za par dana biti zaključeno. Na pravom smo putu do prihvatljivog rešenja za sve“, ističe Hoti.

Aktivista iz Kosovske Mitrovice, Miloš Golubović međutim, ne veruje u iskrenost premijera Kosova.

„Evidentno je da gradonačelnik koristi zapaljiv jezik kada govori i o ocu Savi i o Dečanima, što nije prihvatljivo. Mislim da je ova tema ušla u sporazum iz Vašingtona samo kako bi se nateralo Kosovo da ponovo preuzme tu obavezu koju su preuzeli još Ahtisarijevim planom, a to je da zaštite crkve i manastire na Kosovu i Metohiji“.

Iako je pitanje nestalih bilo tema i u Vašingtonu i u Briselu, kosovski premijer nije dao previše detalja predstavnicima nevladinog sektora.

Činjenica da se o ovoj bolnoj temi pregovara, ohrabruje predstavnike civilnog društva.

„Rezultata još nema, ali ako su stavili to pitanje na sto i dogovorili se da je ono političko pitanje, doći će do toga nakon uzajamnog priznanja. Moramo da čekamo i da vidimo šta će od toga da bude“, kazala je Nora Ahmeti, dugogodišnja aktivistkinja u borbi za ljudska prava i članica Pripremnog tima za formiranje Komisije za istinu i pomirenje.

Hoti je kazao da će osim ovoga i sva druga tehnička pitanja biti rešena nakon međusobnog priznanja sa Srbijom.

„Ukoliko Srbija ipak ne prizna Kosovo i povuče se iz pregovora, Kosovo ostaje nezavisno“, rekao je on.Ostale vesti

Hoti: Dijalog neće stati zbog Kosova
Kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da je uveren da u Prištini neće praviti kompromis da bi postigli konačni sporazum sa Beogradom.
  • 01.10.2020
Vučić: Zabrana ulaska Šarčeviću znak slabosti Prištine
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da je zabrana ulaska na Kosovo ministru obrazovanja Mladenu Šarčeviću samo znak slabosti Prištine.
  • 01.10.2020
Brisel: Radi se na održavanju nove runde dijaloga
U Evropskoj službi za spoljne poslove nastavljen je rad na organizovanju nove runde sastanaka u okviru dijaloga Beograda i Prištine, jer više ne postoji potreba za karantinom, potvrđeno je Tanjugu u Briselu.
  • 30.09.2020
Raspodela sredstava iz Fonda za ekonomski oporavak sledeće nedelje

Kosovski premijer Avdulah Hoti najavio je da se već sledeće nedelje očekuje početak raspodele 60 miliona evra iz Fonda za ekonomski oporavak.

  • 30.09.2020
Sunjok: Dijalog Beograda i Prištine napreduje
Specijalni predstavnik EU za Kosovo ambasador Tomaš Sunjok ocenio je danas da dijalog Beograda i Prištine napreduje,  da je pitanje Zajednice srpskih opština (ZSO) tema razgovora u okviru tog procesa, te izrazio nadu u postizanje sveobuhvatnog  sporazuma za rešavanje svih pitanja između dve strane.
  • 29.09.2020
Komična predstava oko
Transparenti koji su osvanuli nedavno na Gazivodama ne prestaju da privlače pažnju javnosti. Pojedini se sa njima sprdaju i smešni su im, za neke su oni deo američke predstave, dok Srbima na severu Kosova uopšte nije smešno. „Žao mi je što o sudbini celog jezera odlučuju ljudi koji nikakve veze sa tim nemaju“, kaže za RTV Kim Marko Rakić iz Lokalne inicijative „Link“.
  • 28.09.2020