Vesti
Politika

Razgovori o ZSO hod po tankom ledu?

Premijer Kosova Avdulah Hoti kazao je da se sutra u Briselu neće razgovarati o Asocijaciji/Zajednici srpski opština kako je to najavio Marko Đurić. „Četvrtak nije opasan dan za Kosovo“, rekao je Hoti na konferenciji pred kosovskim civilnim društvom. Predstavnici srpskih nevladinih organizacija ne veruju u Hotijeva objašnjenja i poručuju da „hoda po tankom ledu“.
Razgovori o ZSO hod po tankom ledu?
Avdulah Hoti (Foto Kim)

Hoti je danas više puta ponovio da u Briselu sutra neće biti razgovora o ZSO, već će se razgovarati o finansijskim obavezama koje Srbija ima prema Kosovu.

„Sutra se u Briselu neće diskutovati o Asocijaciji. Sutrašnji dan, četvrtak, nije opasan dan za Kosovo, već običan dan u kojem premijer Kosova izveštava poslanike pred Skupštinom Kosova. Toliko. Mi se bavimo i kamenjem na putevima koje je postavljeno u prošlosti vezano za Asocijaciju (ZSO). To je kamen, prepreka koja je postavljena 2013. godine, a 2015. je ratifikovan taj sporazum u Skupštini Kosova. Stavili su nas pred svršen čin i moramo se time baviti“, kaže Hoti.

Kosovski premijer nije želeo da odgovori na brojna pitanja predstavnika civilnog društva i medija vezana upravo za ovu temu, ističući da Asocijaciju ne treba povezivati sa pitanjem međusobnog priznanja, niti sa tim šta Srbija dobija ukoliko prizna Kosovo.

„Izbegava se odgovor na pitanje, a kamoli da se razrade ostali elementi Zajednice srpskih opština, uključujući i definisanje odluke Ustavnog suda, od strane Prištine“, kaže direktor Humanog centra iz Kosovske Mitrovice Veroljub Petronić.

Na pitanje „zašto Hoti izbegava da objasni o čemu se pregovara u Briselu“, Petronić kaže:

„Vruća je tema i po tankom ledu se hoda. Evidentno je da postoji mogućnost da nam dođu neki novi izbori zbog neke pogrešne izjave“, objašnjava Petronić.

Kosovski premijer je nebrojeno puta ponovio da nema tehničkog dijaloga sa Srbijom, već da se pregovara o uzajamnom priznanju. To priznanje koje, kako ističe, "predviđa konačni sporazum" očekuje već sledeće godine.

„Kada bi se odmah Srbija složila sa uzajamnim priznanjem, mi bismo na prvom susretu u Briselu zaključili ovo pitanje. Međutim, Srbija se složila da pristupi procesu dijaloga koji vodi do uzajamnog priznavanja. Mislim da je ovo bitno i više je nego jasno da Srbija ne može imati napretka ka EU bez priznanja Kosova“, kaže Hoti.

On navodi da se po pitanju Gazivoda „diže prevelika i nepotrebna buka“, ali predviđa rešenje odnosa Kosova prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

„Radimo i sa ocem Savom i sa gradonačelnikom opštine Dečani da bismo došli do rešenja u skladu sa zakonom i Ustavom koji poštuje Zakon o zaštićenim zonama i odluku Ustavnog suda. Međutim, takođe tražimo pristup da bi se zaključila infrastruktura koja je u interesu građana Dečana, a istovremeno uzima u obzir i potrebu manastira Dečana za stvaranje odgovarajućeg okruženja, shodno njihovim zahtevima. Mislim da će ovo pitanje za par dana biti zaključeno. Na pravom smo putu do prihvatljivog rešenja za sve“, ističe Hoti.

Aktivista iz Kosovske Mitrovice, Miloš Golubović međutim, ne veruje u iskrenost premijera Kosova.

„Evidentno je da gradonačelnik koristi zapaljiv jezik kada govori i o ocu Savi i o Dečanima, što nije prihvatljivo. Mislim da je ova tema ušla u sporazum iz Vašingtona samo kako bi se nateralo Kosovo da ponovo preuzme tu obavezu koju su preuzeli još Ahtisarijevim planom, a to je da zaštite crkve i manastire na Kosovu i Metohiji“.

Iako je pitanje nestalih bilo tema i u Vašingtonu i u Briselu, kosovski premijer nije dao previše detalja predstavnicima nevladinog sektora.

Činjenica da se o ovoj bolnoj temi pregovara, ohrabruje predstavnike civilnog društva.

„Rezultata još nema, ali ako su stavili to pitanje na sto i dogovorili se da je ono političko pitanje, doći će do toga nakon uzajamnog priznanja. Moramo da čekamo i da vidimo šta će od toga da bude“, kazala je Nora Ahmeti, dugogodišnja aktivistkinja u borbi za ljudska prava i članica Pripremnog tima za formiranje Komisije za istinu i pomirenje.

Hoti je kazao da će osim ovoga i sva druga tehnička pitanja biti rešena nakon međusobnog priznanja sa Srbijom.

„Ukoliko Srbija ipak ne prizna Kosovo i povuče se iz pregovora, Kosovo ostaje nezavisno“, rekao je on.Ostale vesti

Lajčak: Odlaže se sastanak delegacija Beograda i Prištine u Briselu
Sastanak pregovaračkih delegacija Beograda i Prištine, koji je trebalo da bude održan u ponedeljak, odložen je, saopštio je specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.
  • 25.09.2020
Povodom najave da će se sledeće nedelje u Briselu održati samo tehnička runda razgovora Beograda i Prištine uz izostavljnje pitanja Zajednice srpskih opština sa agende, u Briselu kažu da su "datumi i agenda" isključivo u rukama dve strane koje pregovaraju.
  • 25.09.2020
Skupština Kosova danas održava dve plenarne sednice
Na prvoj sednici, u 10 časova, po treći put će se glasati Nacrt zakona o ekonomskom oporavku u načelu, koji na poslednja dva zasedanja nije uspeo da dobije potrebne glasove.
  • 25.09.2020
Predstavnici Beograda i Prištine nastaviće razgovore u Briselu u ponedeljak 27. septembra, potvrdio je specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak.
  • 24.09.2020
Lajčak pozvao predstavnike Prištine i Beograda na sastanak
Specijalni izaslanik Evropske Unije (EU) za dijalog između Srbije i Kosova, Miroslav Lajčak poslao je pozivnice Prištini i Beogradu za novi susret u okviru pregovora o normalizaciji odnosa, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz pouzdanih izvora u Briselu.
  • 24.09.2020
„ZSO nakon što Srbija prizna Kosovo“
O Zajednici srpskih optiština treba da se razgovara na predstojećem sastanku u Briselu, smatraju analitičari sa Kosova i dodaju da dijalog ne treba prekidati kada je konačno počeo da daje rezulate. Predsednika PDS-a Nenada Rašića izjava premijera Avdulaha Hotija je iznenadila.
  • 24.09.2020