Vesti
Politika

Razbijači jedinstva ili strah od moguće konkurencije?

Iako se još nisu registrovali kao stranka na Kosovu, niti su potvrdili da će učestvovati na prevremenim izborima, Savez za Kosovo koji je formiran pre nekoliko meseci izaziva „nervozu“ kod predstavnika vlasti. Tako je Marko Đurić, šef Kancelarije za KiM i glavni podržavalac Srpske liste jutros naveo da će ovaj savez nastojati da razbije jedinstvo Srba na Kosovu. Rada Trajković, inače članica SZK, sa druge strane kaže da je to početak prljave kampanje koja predstoji.
Razbijači jedinstva ili strah od moguće konkurencije?
Zastava Srbije (Foto Nebojša Mandić)

Na pitanje da li će Savez za Kosovo učestvovati na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu, Trajkovićeva za RTV Kim kaže – „verovatno, ali ih najpre treba raspisati“.

Komentarišući izjavu Marka Đurića da „grupacija oko Đilasa, Jeremića i Tadića“ ne želi da izađe na izbore „u okviru jedinstvenog srpskog nastupa“ već da “bi hteli da od Srpske liste otkinu deo glasova“, Trajkovićeva kaže da direktor Kancelarije za KiM stalno potencira to da bi bilo koja druga opcija značila deljenje naroda.

„Ja zaista ne mogu da razumem tu pripremu stanovništva da nas doživljava kao grupaciju koja ima za cilj razbijanje državne strategije“.

Trajkovićeva je uverena da će trenutna vlast voditi prljavu kampanju protiv njih.

„Oni još uvek imaju onaj centar koji još nije demontiran, a koji je vodio prljavu kampanju o Oliveru koji je emitovao Pink, a reemitovala Tv Most iz Mitrovice. Ipak mi očekujemo da standardi koji važe svugde u svetu budu i ovde primenjeni na demokratski način, a ne samo da se ispuni forma“, kazala je ona.

Trajkovićeva je uverena da međunarodna zajednica neće, kako kaže, dozvoliti da kradu onoliko koliko su do sada krali na izborima, ali i da će, kako je istakla predsednik Srbije, preko Srpske liste, početi da gubi uticaj na Kosovu.

„Srpska lista se nije moralno pripremila za izbore jer još nije isključila Milana Radoičića iz stranke, protiv koga je podignuta optužnica za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića“, zaključila je Trajkovićeva.

Gostujući jutros na RTS-u Marko Đurić je kazao da Srbima na Kosovu po pitanju izbora treba „monolitno, jedinstveno“ i da je uveren je da će se “Srbi okrenuti svojoj državi”.Ostale vesti

SL: Nova vlada će ukinuti takse i
Srpska lista je saopštila da je u cilju zaštite interesa srpskog naroda podržala formiranje vlade u Prištini i najavila da će nova vlada ukinuti takse i "recipročne mere".
  • 03.06.2020
U novoj emisiji "Sporazum" govorimo o odjecima odluke Ustavnog suda Kosova kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija da poveri mandat za sastav nove vlade Demokratskom savezu Kosova, partiji koja je bila drugoplasirana na vanrednim parlamentarnim izborima.
  • 03.06.2020
Reakcije:
Na Kosovu je danas izabrana nova vlada na čelu sa Avdulahom Hotijem. Za Miodraga Milićevića iz NVO „Aktiv“  formiranje nove vlade bio je očekivan potez, međutim, kazao je da to ne znači „nužnu stabilnost što se institucija tiče“. Nenad Rašić i Nedžmedin Spahiju smatraju da će vlada biti krhka i kratkoročna.
  • 03.06.2020
Ambasada SAD i Grenel pozdravili formiranje nove vlade
Ambasada SAD na Kosovu i specijalni američki izaslanik u dijalogu Beograda i Prištine Ričard Grenel, pozdravili su izbor nove kosovske vlade na čelu sa Avdulahom Hotijem.
  • 03.06.2020
Vučić: Mere Prištine sumanute, gubimo milion evra dnevno
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, izjavio je da su nova pravila Prištine za ulazak robe na Kosovo "sumanuta" i dodao da će se videti da li će ih nova prištinska vlada povući.
  • 03.06.2020
Kosovski predsednik Hašim Tači, čestitao je poslanicima Skupštine Kosova na uspešnom glasanju za novu Vladu i ocenio da je izbor Vlade važan dan za demokratiju i građane Kosova.
  • 03.06.2020