Vesti
Politika

"Ratnohuškačka retorika svakodnevno dolazi iz Prištine"

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ruskim ambasadorom u Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom o političko-bezbednosnoj situaciji na Кosovu, ali i toku dijaloga Beograda i Prištine.
Petković i Bocan Harčenko (Foto Kancelarija za KiM)

Kako se navodi u saopštenju posle sastanka, Petković je ukazao na "ratnohuškačku i antisrpsku retoriku, koja svakodnevno dolazi iz Prištine", koja, kako dodaje, inspiriše albanske ekstremiste na sve učestalije napade na Srbe, njihovu imovinu i svetinje. To, ističe Petković, izaziva veliku zabrinost srpskog naroda.

Petković je posebno skrenuo pažnju na najnoviji napad na dve povratničke kuće u selu Dubrava u opštini Istok.

"To je samo jedan u nizu, iz serije etnički motivisanih incidenata, koji ima za cilj zastrašivanje i ponovno proterivanje srpskog naroda sa njegovih vekovnih ognjišta i imanja", naveo je on.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Petković je istakao da je sprovođenje preuzetih obaveza iz briselskog sporazuma preduslov da bi došlo do pomaka u dijalogu.

"Neispunjavanje obaveze formiranja Zajednice srpskih opština, sa kojom Priština kasni osam godina, umanjuje šanse za napredak u procesu normalizacije odnosa", navdeo je on i dodado: „Beograd će, pored svega, nastaviti da insistira na dijalogu, jer je to jedino sredstvo za mirno rešavanje svih otvorenih pitanja, ali će isto tako nastaviti u svakoj prilici da zahteva implementaciju svih do sada postignutih dogovora“, rekao je direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju.Ostale vesti

Pantović: Ne obećavam brda i doline i ne prodajem maglu
Nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Zvečana Slađana Pantović kazala je da se na kandidaturu odlučila zato što nije zadovoljna radom trenutne vlasti na severu Kosova.
  • 17.09.2021
Vasiljević: Protiv divlje gradnje i MHE u opštini  Štrpce

Kandidat za gradonačelnika Štrpca i nosilac liste ispred Građanske inicijative „Sloboda Štrpce“ Slaviša Vasiljević kazao je za RTV Kim da će listu za odbornike u ovoj lokalnoj samoupravi činiti šest kandidata na čelu sa njim.

  • 17.09.2021
Kosnet: Bila je velika čast
Američki ambasador Filip Kosnet oglasio se na društvenim mrežama pred odlazak sa Kosova.
  • 17.09.2021
Saša Mirković: Omogućiti građanima da sami odlučuju o svom životu
Kandidat za predsednika opštine Klokot ispred Građanske inicijative “Narodno jedinstvo” Saša Mirković kaže za RTV Kim da će, ukoliko ostvari pobedu na lokalnim izborima, učiniti sve da omogući bolji standard života građanima u ovoj sredini.
  • 17.09.2021
Cvetković ponovo u trci za gradonačelnika Parteša
Nekadašnji gradonačelnik Parteša Nenad Cvetković ponovo se kandidovao za tu poziciju. Ovoga puta ispred Građanske inicijative „Narodna sloga – Parteš, Budriga, Pasjane“.
  • 17.09.2021
Ostavka nakon vređanja predsednika i premijerke
Na društvenim mrežama juče je objavljen audio snimak na kojem se čuje kako Boban Stanković, predsednik Privremenog organa Kosovo Polje, nizom vulgarnosti i psovki vređa predsednika i premijerku Srbije. U međuvremenu Stanković je podneo ostavku. 
  • 17.09.2021