Vesti
Politika

“Ratni zločinci ne mogu šetati ulicom”

Za pomirenje i odnose u regionu važno je da svi pogledaju unazad i priznaju greške, kazao je američki ambasador u Srbiji Kajl Skat.
“Ratni zločinci ne mogu šetati ulicom”
Kajl Skat (Foto N1)

Skat je gostujući u emisiji “Pressing” na televiziji N1 rekao da su SAD podržavale osnivanje Specijalnog suda za zločine OVK.

“To je važno za pomirenje i odnose u ovom regionu, da svi pogledaju unazad i priznaju kad su nešto pogrešno uradili”, rekao je i dodao da ne mogu ratni zločinci šetati ulicom.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, ambasador SAD-a naglašava da je on veoma bitan za stabilnost regiona i za budućnost i Kosova i Srbije, ocenjujući da se sve odvija sporo.

“Bili su neki dogovori i oni treba da se ispune. Sada se vode pregovori o tome kako da se ispune, tempo nije brz i to je problem. Koliko vidim, EU traži progres u tim razgovorima”, rekao je Skat.

On dodaje da ni Kosovo nije ispunilo ono što je dogovoreno misleći na Zajednicu srpskih opština, ali da je za Srbiju bolje da obrati pažnju na ono što je ona obećala i da uradi sve što može u vezi sa tim.

“Tada neće biti izgovora u Briselu, ako Srbija uradi sve što treba”, kazao je Skat.

Kaže da SAD nisu deo tih razgovora, ali da sa partnerima, EU, Srbijom i Kosovom, rade na tome da se ide napred.

“Da napravimo most”, kaže Skat i dodaje da je to, na kraju krajeva, pitanje Kosova i Srbije.Ostale vesti

Novi premijer i stari problemi: Bez prevoda na srpski

U Prištini je održana prva sednica Vlade Kosova kojom je predsedavao novoizabrani premijer Avdulah Hoti.

  • 04.06.2020
Hoti preuzeo dužnost premijera

Uz počasnu gardu i intoniranje himne, Avdulah Hoti je i zvanično preuzeo dužnost premijera Kosova.

  • 04.06.2020
U koalicionom sporazumu DSK i Srpske liste nema ZSO
Koalicioni sporazum Demokratskog saveza Kosova (DSK) i Srpske liste (SL), i pored stalnog zahteva srpske strane za osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom, ne sadrži obavezu njenog formiranja.
  • 03.06.2020
SL: Nova vlada će ukinuti takse i
Srpska lista je saopštila da je u cilju zaštite interesa srpskog naroda podržala formiranje vlade u Prištini i najavila da će nova vlada ukinuti takse i "recipročne mere".
  • 03.06.2020
U novoj emisiji "Sporazum" govorimo o odjecima odluke Ustavnog suda Kosova kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija da poveri mandat za sastav nove vlade Demokratskom savezu Kosova, partiji koja je bila drugoplasirana na vanrednim parlamentarnim izborima.
  • 03.06.2020
Reakcije:
Na Kosovu je danas izabrana nova vlada na čelu sa Avdulahom Hotijem. Za Miodraga Milićevića iz NVO „Aktiv“  formiranje nove vlade bio je očekivan potez, međutim, kazao je da to ne znači „nužnu stabilnost što se institucija tiče“. Nenad Rašić i Nedžmedin Spahiju smatraju da će vlada biti krhka i kratkoročna.
  • 03.06.2020