Vesti
Politika

“Ratni zločinci ne mogu šetati ulicom”

Za pomirenje i odnose u regionu važno je da svi pogledaju unazad i priznaju greške, kazao je američki ambasador u Srbiji Kajl Skat.
“Ratni zločinci ne mogu šetati ulicom”
Kajl Skat (Foto N1)

Skat je gostujući u emisiji “Pressing” na televiziji N1 rekao da su SAD podržavale osnivanje Specijalnog suda za zločine OVK.

“To je važno za pomirenje i odnose u ovom regionu, da svi pogledaju unazad i priznaju kad su nešto pogrešno uradili”, rekao je i dodao da ne mogu ratni zločinci šetati ulicom.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, ambasador SAD-a naglašava da je on veoma bitan za stabilnost regiona i za budućnost i Kosova i Srbije, ocenjujući da se sve odvija sporo.

“Bili su neki dogovori i oni treba da se ispune. Sada se vode pregovori o tome kako da se ispune, tempo nije brz i to je problem. Koliko vidim, EU traži progres u tim razgovorima”, rekao je Skat.

On dodaje da ni Kosovo nije ispunilo ono što je dogovoreno misleći na Zajednicu srpskih opština, ali da je za Srbiju bolje da obrati pažnju na ono što je ona obećala i da uradi sve što može u vezi sa tim.

“Tada neće biti izgovora u Briselu, ako Srbija uradi sve što treba”, kazao je Skat.

Kaže da SAD nisu deo tih razgovora, ali da sa partnerima, EU, Srbijom i Kosovom, rade na tome da se ide napred.

“Da napravimo most”, kaže Skat i dodaje da je to, na kraju krajeva, pitanje Kosova i Srbije.Ostale vesti

Veterani OVK traže promenu Zakona o Specijalnom sudu

Udruženje veterana OVK zatražilo je danas od parlamentarnih grupa u kosovskoj skupštini da izmene Zakon o Specijalnom sudu i prošire mandat za istraživanje svih zločina tokom sukoba na Kosovu.

  • 14.08.2020
Usvojen nacrt Zakona o suzbijanju i sprečavanju pandemije kovid-19
Poslanici kosovske skupštine usvojili su sa 77 glasova za, u drugom čitanju, nacrt Zakona o suzbijanju i sprečavanju pandemije kovid-19, javlja prištinska Koha.
  • 14.08.2020
Vašingtonski samit osuđen na neuspeh zbog američkih izbora?
"Amerikanci pokušavaju da taj dijalog ožive, ali ne deluje kao da postoji velika šansa da se dođe do nekog rešenja ili pomaka“, rekao je za RTV Kim analitičar iz Beograda Branko Radun komentarišući sastanak beogradskih i prištinskih lidera najavljen za 2. septembar u Vašingtonu.
  • 14.08.2020
Brisel: Dobrodošla podrška Amerike dijalogu koji vodi EU

Evropska unija pozdravlja sve inicijative i svako učešće "trećih strana" koje za cilj ima pomoć Beogradu i Prištini da se dogovore oko sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa, poručeno je iz Brisela.

  • 14.08.2020
Vučić: Srbija nije u poziciji da odbija razgovore

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će učestvovati u razgovorima sa predstavnicima Kosova koje je za 2. septembar u Vašingtonu zakazao američki izaslanik Ričard Grenel, ali da tamo neće biti lako.

  • 14.08.2020
Hoti potvrdio sastanak u Vašingtonu
Premijer Kosova Avdulah Hoti, potvrdio je da će 2. septembra u Vašingtonu biti održan sastanak sa zvaničnicima Beograda. On je naveo i da će tema razgovora biti ekonomija.
  • 14.08.2020