Vesti
Politika

Ratifikovani međunarodni sporazumi o prečišćavanju otpadnih voda u Mitrovici

Poslanici u kosovskom parlamentu danas su izglasali tri od četiri međunarodna sporazuma. Među njima su se našla i dva u vezi sa razvojem postrojenja za otpadne vode, odnosno prečišćavanjem otpadnih voda u Mitrovici.
Ratifikovani međunarodni sporazumi o prečišćavanju otpadnih voda u Mitrovici
Kosovski parlament (Foto RFE/RL)

U toku je sednica Kosovske skupštine na čijem su dnevnom redu tačke koje su ostale sa nekoliko prethodnih sednica.

Najavljena je i rasprava o bezbednosnoj situaciji na Kosovu, kao i radu Vlade u prvoj godini njenog mandata.

Sednica je otvorena minutom ćutanja u čast bokseru sa Kosova, Dževdetu Peciju, koji je preminuo u ponedeljak, a nastavljena ratifikacijom međunarodnih sporazuma.

Poslanici su zapravo danas ratifikovali tri od četiri međunarodna sporazuma, javljaju prištinski mediji.

Nije ratifikovan sporazum o finansiranju između Kosova i Međunarodnog udruženja za razvoj projekta reforme sistema socijalne pomoći na Kosovu, zbog toga što je dobio podršku samo 63 poslanika, a dok su 24 bili protiv.

Skupština je, sa druge strane, ratifikovala Sporazum između kosovske vlade i Saveta ministara Albanije o međusobnoj pravnoj pomoći u građanskim i privrednim stvarima.

Glasalo je čak 86 poslanika za njegovo usvajanje, dok nije bilo onih koji su protiv ili uzdržanih.

Potom je ratifikovan i Sporazum o zajmu između Kosova i Evropske investicione banke za projekat razvoja postrojenja za otpadne vode u Mitrovici, sa 85 glasova „Za“. Takođe nije bilo onih koji su protiv ili uzdržani.

Skupština je ujedno izvršila ratifikaciju Sporazuma o zajmu između Kosova i Evropske banke za obnovu i razvoj za projekat prečišćavanja otpadnih voda u Mitrovici sa 86 glasova poslanika.

Prištinska Koha javlja i da je danas sa 74 glasa „Za“ usvojen Nacrt zakona o zaštiti poslovne tajne u drugom čitanju.

Prema prethodnoj najavi, na današnjoj sednici će se raspravljati i o izmenama i dopunama Zakona o budžetskim izdvajanjima za 2022. godinu, kao i o Nacrtu zakona o minimalnoj zaradi.Ostale vesti

Salvioli: Beograd i Priština bez odlaganja da nastave potragu za nestalima

Specijalni izvestilac UN za promociju istine, pravde, reparacija i garancija neponavljanja zločina Fabijan Salvioli pozvao je Beograd i Prištinu da nastave bez odlaganja potragu za nestalim licima, kao i da intenziviraju napore da se izvršioci teških kršenja ljudskih prava i humanitarnog prava privedu pravdi, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

  • 02.12.2022
Rašić: Legitimno sam izabran za ministra

Lider Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić izjavio je da smatra da je legitimno izabran za ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova.

  • 02.12.2022
Arsenijević se povukao, neće učestvovati na izborima
Aleksandar Arsenijević, predsednik Građanske inicijative „Srpski opstanak“, povukao je svoju kandidaturu za gradonačelnika Severne Mitrovice, potvrdio je sam Arsenijević list Danas.
  • 02.12.2022
Uplaćene
U četiri opštine na severu Кosova je počela isplata zarada onima koji su nakon 5. novembra napustili kosovske institucije. Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju ističu da će zarade biti redovne i uplaćivane na vreme, početkom svakog meseca.
  • 02.12.2022
Sunjog: Pratimo pripreme najavljenih izbora na severu
Misija EU za praćenje izbora (EFM), koja je na Kosovu od 14. novembra, predstavila je danas u Prištini preliminarne nalaze o napretku u sprovođenju do sada postignutih preporuka za praćenje izbora. Još uvek nije poznato da li će Misija EU pratiti vanredne lokalne izbore na severu Kosova zakazane za 18. decembar.
  • 02.12.2022
Stano: Kod imenovanja Rašića nije poštovana procedura
Portparol Evropske komisije Petar Stano izjavio je da Evropska unija (EU) i svih 27 članica pozivaju Kosovo da se kod postavljanja ministara poštuju sve neophodne procedure i da kod imenovanja Nenada Rašića za ministra nije poštovana ustavna procedura, ali to je na Ustavnom sudu Kosova.
  • 02.12.2022