Vesti
Politika

Ratifikovani međunarodni sporazumi o prečišćavanju otpadnih voda u Mitrovici

Poslanici u kosovskom parlamentu danas su izglasali tri od četiri međunarodna sporazuma. Među njima su se našla i dva u vezi sa razvojem postrojenja za otpadne vode, odnosno prečišćavanjem otpadnih voda u Mitrovici.
Ratifikovani međunarodni sporazumi o prečišćavanju otpadnih voda u Mitrovici
Kosovski parlament (Foto RFE/RL)

U toku je sednica Kosovske skupštine na čijem su dnevnom redu tačke koje su ostale sa nekoliko prethodnih sednica.

Najavljena je i rasprava o bezbednosnoj situaciji na Kosovu, kao i radu Vlade u prvoj godini njenog mandata.

Sednica je otvorena minutom ćutanja u čast bokseru sa Kosova, Dževdetu Peciju, koji je preminuo u ponedeljak, a nastavljena ratifikacijom međunarodnih sporazuma.

Poslanici su zapravo danas ratifikovali tri od četiri međunarodna sporazuma, javljaju prištinski mediji.

Nije ratifikovan sporazum o finansiranju između Kosova i Međunarodnog udruženja za razvoj projekta reforme sistema socijalne pomoći na Kosovu, zbog toga što je dobio podršku samo 63 poslanika, a dok su 24 bili protiv.

Skupština je, sa druge strane, ratifikovala Sporazum između kosovske vlade i Saveta ministara Albanije o međusobnoj pravnoj pomoći u građanskim i privrednim stvarima.

Glasalo je čak 86 poslanika za njegovo usvajanje, dok nije bilo onih koji su protiv ili uzdržanih.

Potom je ratifikovan i Sporazum o zajmu između Kosova i Evropske investicione banke za projekat razvoja postrojenja za otpadne vode u Mitrovici, sa 85 glasova „Za“. Takođe nije bilo onih koji su protiv ili uzdržani.

Skupština je ujedno izvršila ratifikaciju Sporazuma o zajmu između Kosova i Evropske banke za obnovu i razvoj za projekat prečišćavanja otpadnih voda u Mitrovici sa 86 glasova poslanika.

Prištinska Koha javlja i da je danas sa 74 glasa „Za“ usvojen Nacrt zakona o zaštiti poslovne tajne u drugom čitanju.

Prema prethodnoj najavi, na današnjoj sednici će se raspravljati i o izmenama i dopunama Zakona o budžetskim izdvajanjima za 2022. godinu, kao i o Nacrtu zakona o minimalnoj zaradi.Ostale vesti

Petković: Svetinje SPC na KiM pripadaju Srbiji
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković poručio je da svetinje Srpske pravoslavne crkve na KiM pripadaju Srbiji i istakao da je na KiM srušeno više od 135 svetinja među kojima i one koje su na UNESKO-voj listi svetske kulturne baštine. Odgovarajući ministru kulture privremenih prištinskih institucija Hajrulahu Čekuu koji je rekao da su pravoslavne crkve na KiM "blago Kosova" i da se na restauraciji kuće naciste Džafera Deve u južnom delu Kosovske Mitrovice radi da bi služila zajednici, Petković je naveo da je "jedino kulturno nasleđe Kosova kuća nacističkog kolaboracioniste".
  • 17.05.2022
Borelj se nada sastanku Vučića i Kurtija
Šef diplomatije EU Žozep Borelj pozvao je na poštovanje i primenu svih do sada postigutih sporazuma u okviru dijaloga Beograda i Prištine, kao i na nastavak razgovora pod pokroviteljstvom EU.
  • 17.05.2022
Kosovska vlada uvela nove sankcije Rusiji, ali i Belorusiji
Kosovska vlada na današnjoj sednici usvojila je novi set sankcija protiv Rusije, što je ujedno drugi set od početka rata u Ukrajini.
  • 16.05.2022
Berbok: Važna podrška Kosovu i Srbiji u procesu normalizacije odnosa
Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok istakla je danas, uoči Saveta šefova diplomatije EU u Briselu, da EU mora ne samo dalje da pruža podršku Zapadnom Balkanu, već i da ispuni dato obećanje da taj region uvede u Uniju, kao i da je za nju lično važno da Kosovo i Srbiju dobiju podršku u procesu normalizacije odnosa.
  • 16.05.2022
Dačić sa Bakojanis o prijemu Kosova u SE
Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić razgovarao je danas sa šeficom delegacije grčkog parlamenta u Parlamentarnoj Skupštini Saveta Evrope (PSSE) Dorom Bakojanis i izneo poziciju Srbije da bi prijem Kosova u Savet Evrope bio u suprotnosti sa međunarodnim pravom, rezolucijom Saveta bezbednosti UN i vrednostima koje zastupa ta organizacija.
  • 16.05.2022
Bisljimi: Prijava Savetu Evrope usaglašena sa prijateljima
Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi ocenio je da je sada pravi trenutak za podnošenje zahteva Kosova za članstvo u Savetu Evrope.
  • 16.05.2022