Vesti
Politika

Ratifikovan SSP, Srbi glasali "za"

Skupština Kosova ratifikovala je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom glasovima 86 poslanika.
Ratifikovan SSP, Srbi glasali
Priština (Foto Kim)

Tokom rasprave koja je prethodila glasanju šefovi poslaničkih grupa stranaka koje su na vlasti govorili su pozitivno o prvom ugovoru Kosova sa Evropskom unijom kao i o njegovoj korisnosti za politički, ekonomski i društveni život Kosova.

“Potpisivanje ovog sporazuma je kamen temeljac naše kuća koja treba da se udruži sa velikom porodicom evropske zajednice. Treba da se ponašamo odgovorno, ali ne samo rečima nego i radom”, kazao je šef poslaničkog kluba Demokratskog saveza Kosova Ismet Bećiri.

Da SSP predstavlja važan korak za Kosovo i region za skupštinskom govornicom rekao je predsednik Srpske liste Slavko Simić.

“U isto vreme Sporazum znači i dodatnu obavezu za sve kosovske institucije kojima je potrebna reforma i Srpska lista će nastaviti da podržava koalicionu vladu u njenom naporu da kreira zakone koji će još više pomoći ekonomskom i demokratskom razvoju Kosova”, kazao je Simić.

Predstavnici opozicionih stranaka osvrnuli su se na potpisivanje briselskog sporazuma sa Srbijom, Zajednici srpskih opština, ističući da SSP dolazi ne zbog političkih promena, nego zbog dogovorenog u Briselu.

“Bazični uslov sporazuma je u okviru sporazuma sa Srbijom. To je problematično jer podrazumeva da put Kosova ka evropskim integracijama prolazi kroz Beograd”, kazao je lider poslanika Samoopredeljenja Glauk Konjufca.

“Vi ste juče probali da sprečite poslanike da predaju glasove 200.000 građana protiv dva veoma štetna sporazuma, a danas govorite o jedinstvu i zahtevate glasove opozicije”, naglasila je poslanica Alijanse za budućnost Kosova Donika Kadaj.

Nakon obraćanja ovo dvoje predstavnika, većina poslanika opozicije napustilo je Skupštinsku salu.

Sednica o ratifikaciji SSP-a počela je polusatnim zakašnjenjem, zbog opsežnih kontrola poslanika, posmatrača i predstavnika medija.Ostale vesti

Završena sednica Saveta za nacionalnu bezbednost u Srbiji
U palati "Srbija" završeno je zasedanje Saveta za nacionalnu bezbednost kojim je predsedavao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 06.03.2021
Valjdet Sadiku imenovan za privremenog otpravnika poslova ambasade Kosova u SAD
Ambasador Valjdet Sadiku imenovan je za otpravnika poslova u ambasadi Kosova u Vašingtonu, saopštilo je kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore (MIPD).
  • 06.03.2021
Palmer: Nije pritisak, ali
SAD neće pritiskati, već ohrabruju Beograd i Prištinu da postignu sporazum o normalizaciji, kaže specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer.
  • 06.03.2021
EP 25. marta o Zapadnom Balkanu
Debata o izveštajima o napretku četiri balkanske države ka EU biće održana na mini-plenarnoj sednici Evropskog parlamenta 25. marta, saopšteno je u Briselu.
  • 06.03.2021
Osmani: KBS sledeće nedelje u prvu mirovnu misiju
Očekuje se da će pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga otputovati u prvu mirovnu misiju na svetu, koja će se izvoditi zajedno sa američkom vojskom, najavila je vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani tokom obeležavanja godišnjice Epopeje OVK.
  • 05.03.2021
Optužnice protiv 14 budućih kosovskih poslanika, najviše iz Samoopredeljenja
Poslanička mesta u kosovskoj skupštini zauzele su i osobe koje se suočavaju sa pravosudnim procesom. Naime, podignuta je optužnica protiv 14 budućih poslanika, javlja Koha.
  • 05.03.2021