Vesti
Politika

Ratifikovan SSP, Srbi glasali "za"

Skupština Kosova ratifikovala je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom glasovima 86 poslanika.
Ratifikovan SSP, Srbi glasali
Priština (Foto Kim)

Tokom rasprave koja je prethodila glasanju šefovi poslaničkih grupa stranaka koje su na vlasti govorili su pozitivno o prvom ugovoru Kosova sa Evropskom unijom kao i o njegovoj korisnosti za politički, ekonomski i društveni život Kosova.

“Potpisivanje ovog sporazuma je kamen temeljac naše kuća koja treba da se udruži sa velikom porodicom evropske zajednice. Treba da se ponašamo odgovorno, ali ne samo rečima nego i radom”, kazao je šef poslaničkog kluba Demokratskog saveza Kosova Ismet Bećiri.

Da SSP predstavlja važan korak za Kosovo i region za skupštinskom govornicom rekao je predsednik Srpske liste Slavko Simić.

“U isto vreme Sporazum znači i dodatnu obavezu za sve kosovske institucije kojima je potrebna reforma i Srpska lista će nastaviti da podržava koalicionu vladu u njenom naporu da kreira zakone koji će još više pomoći ekonomskom i demokratskom razvoju Kosova”, kazao je Simić.

Predstavnici opozicionih stranaka osvrnuli su se na potpisivanje briselskog sporazuma sa Srbijom, Zajednici srpskih opština, ističući da SSP dolazi ne zbog političkih promena, nego zbog dogovorenog u Briselu.

“Bazični uslov sporazuma je u okviru sporazuma sa Srbijom. To je problematično jer podrazumeva da put Kosova ka evropskim integracijama prolazi kroz Beograd”, kazao je lider poslanika Samoopredeljenja Glauk Konjufca.

“Vi ste juče probali da sprečite poslanike da predaju glasove 200.000 građana protiv dva veoma štetna sporazuma, a danas govorite o jedinstvu i zahtevate glasove opozicije”, naglasila je poslanica Alijanse za budućnost Kosova Donika Kadaj.

Nakon obraćanja ovo dvoje predstavnika, većina poslanika opozicije napustilo je Skupštinsku salu.

Sednica o ratifikaciji SSP-a počela je polusatnim zakašnjenjem, zbog opsežnih kontrola poslanika, posmatrača i predstavnika medija.Ostale vesti

Vlada Kosova pokrenula zahtev za otvaranje ambasade u Izraelu
Premijer Kosova Avdulah Hoti sastao se danas sa ministarkom spoljnih poslova Melizom Haradinaj Stublom i dao joj saglasnost da predsedniku uputi zahtev za otvaranje diplomatske misije u Izraelu, navodi se u objavi premijera na Fejsbuk nalogu.
  • 20.10.2020
Hiseni: Ustav Kosova se neće menjati
Kosovski državni koordinator za dijalog sa Srbijom Skender Hiseni uveren je da nijedan sporazum, ukljućujući i onaj o ZSO, neće početi da se primenjuje ako ne bude uzajamnog priznavanja, prenosi Gazeta Ekspres.
  • 20.10.2020
Kosovska vlada usvojila plan za sprovođenje vašingtonskog sporazuma
Kosovska vlada je usvojila listu akcija usmerenih na sprovođenje sporazuma iz Vašingtona koji se bavi ekonomskom normalizacijom između Beograda i Prištine.
  • 20.10.2020
EU: Lajčak pogrešno interpretiran, ustavne izmene važe i za Beograd
Zvanični Brisel je ocenio da je izjava Specijalnog predstavnika EU za dijalog Kosova i Srbije, Miroslava Lajčaka o ustavnim izmenama pogrešno interpretirana.
  • 19.10.2020
Bajden: Nezavisnost Kosova nepovratan proces

Kandidat za predsednika SAD Džo Bajden izjavio je da će preokrenuti, kako je naveo, "neuravnoteženi pristup" administracije američkog predsednika Donalda Trampa prema Srbiji i Kosovu, obnavljajući, prema njegovoj oceni, "pravdu i jednakost u odnosima".

  • 18.10.2020
Kritike iz Prištine zbog izjave Lajčaka da Ustav nije Biblija
Predsednica kosovske Skupštine Vjosa Osmani izjavila je da nikada nije rekla da se slaže da se Zajednica opština sa srpskom većinom formira u skladu sa sporazumom iz 2015. godine i da izjava specijalnog izaslanika EU za dijalog Kosova i Srbije, Miroslava Lajčaka u Beogradu nije tačna.
  • 18.10.2020