Vesti
Politika

Raste pritisak za razrešenje Jablanovića

Povećava se pritisak za razrešenje kosovskog ministra za zajednice i povratak Aleksandra Jablanovića, što je bio jedan od glavnih zahteva dva opoziciona protesta u Prištini.
Raste pritisak za razrešenje Jablanovića
Aleksandar Jablanović (Foto tanjug.rs)

Pored opozicionog Pokreta "Samoopredeljenje", koji je danas ponovio "ultimatum" premijeru Isi Mustafi da do utorka razreši Jablanovića, ostavku tog ministra sada traže i poslanici vladajuće Demokratske partije Kosova (DPK).

Najpre je Azem Sulja, poslanik poslanik DPK Hašima Tačija i bivši komandant OVK ocenio da je "neumerena" izjava Jablanovica prevazišla jednu rečenicu, bilo kako da je tumačimo, i počela je da ugrožava stabilnost našeg društva, prenela je agencija "Kosovapres".

Zatim je šef parlamentarne grupe DPK Adem Grabovci izjavio da je ministar, nakon uvrede građanima Kosova, trebalo odmah da podnese ostavku, jer pored zakonskih i ustavnih obaveza, on ima i moralne obaveze.

Jablanoviću se zamera što je pripadnike "Samoopredeljenja" i nevladine organizacije "Pozivi majki", koji su u Đakovici gađali autobuse sa Srbima na Badnji dan, nazvao "divljacima", kao i zbog izjave u emisiji "Interaktiv" da nije čuo da se na Kosovu desio masakr, te da su kosovske žrtve - žrtve NATO bombardovanja.

"Ova izjava je postala razlog za proteste i najava da će ih još biti. Bez obzira na izvinjenje Jablanovića, dobro je da se on povuče i da se na njegovo mesto imenuje neko iz njegove zajednice", rekao je Sulja.

Lider "Samoopredeljenja" Aljbin Kurti je izjavio je za list "Ekspres" da će protest najavljen za sredu 4. februara, biti otkazan ukoliko Jablanović bude razrešen.

Prema njegovim rečima, smena tog ministra neće od Kosova napraviti "cvetnu baštu", ali će omogućiti da se otvori put napretka.Ostale vesti

Novi premijer i stari problemi: Bez prevoda na srpski

U Prištini je održana prva sednica Vlade Kosova kojom je predsedavao novoizabrani premijer Avdulah Hoti.

  • 04.06.2020
Hoti preuzeo dužnost premijera

Uz počasnu gardu i intoniranje himne, Avdulah Hoti je i zvanično preuzeo dužnost premijera Kosova.

  • 04.06.2020
U koalicionom sporazumu DSK i Srpske liste nema ZSO
Koalicioni sporazum Demokratskog saveza Kosova (DSK) i Srpske liste (SL), i pored stalnog zahteva srpske strane za osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom, ne sadrži obavezu njenog formiranja.
  • 03.06.2020
SL: Nova vlada će ukinuti takse i
Srpska lista je saopštila da je u cilju zaštite interesa srpskog naroda podržala formiranje vlade u Prištini i najavila da će nova vlada ukinuti takse i "recipročne mere".
  • 03.06.2020
U novoj emisiji "Sporazum" govorimo o odjecima odluke Ustavnog suda Kosova kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija da poveri mandat za sastav nove vlade Demokratskom savezu Kosova, partiji koja je bila drugoplasirana na vanrednim parlamentarnim izborima.
  • 03.06.2020
Reakcije:
Na Kosovu je danas izabrana nova vlada na čelu sa Avdulahom Hotijem. Za Miodraga Milićevića iz NVO „Aktiv“  formiranje nove vlade bio je očekivan potez, međutim, kazao je da to ne znači „nužnu stabilnost što se institucija tiče“. Nenad Rašić i Nedžmedin Spahiju smatraju da će vlada biti krhka i kratkoročna.
  • 03.06.2020