Vesti
Politika

Raste pritisak međunarodne zajednice za sveobuhvatni sporazum

U novoj emisiji Sporazum govorilo se o aktuelnim političkim odnosima Beograda i Prištine posle susreta zvaničnika u Berlinu i Tirani.
Raste pritisak međunarodne zajednice za sveobuhvatni sporazum
Detalj iz emisije (Foto Kim)

Gosti emisije bili su: Bojan Elek iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku i Špetim Gaši iz Saveta za inkluzivno upravljanje u Prištini.

Komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića datu u Tirani da „ne idemo u "mirnije i lakše vode", Bojan Elek kaže da je evidentan politički pritisak Međunarodne zajednice da u ovoj godini ili veoma brzo dođe do potpisivanja sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

„To je jedan od glavnih uslova Srbije u procesu evropskih integracija, na šta se unapred obavezala prilikom otvaranja pregovaračkog poglavlja 35“, napominje Elek.

Špetim Gaši smatra da se predsednik Vučić sada nalazi u veoma teškoj situaciji bez rešavanja kosovskog pitanja za Srbiju nema integracije u Evropsku uniju.

Teško je i Prištini koja još ne ispunjava uslove da bi dobila zeleno svetlo za viznu liberalizaciju.
„Kada pogledamo vladavinu prava i korupciju na Kosovu, situacija je gora nego pre par godina. Sada je korupcija transparentna, a situacija je još pogoršana imenovanjem nekih ratnih zločinaca u državne strukture“, ocenjuje Gaši.

Mladi Albanci češće putuju u Njujork nego u Beograd

Agencija Faktor Plus i beogradski list Blic nedavno su objavili istraživanje o odnosima Srba i Albanaca, u kojem se navodi da tek 20 odsto Srba poznaje nekog Albanca, a samo šest procenata Albanaca poznaje nekog Srbina, što je iznanadilo oba sagovornika.

Špetim Gaši kaže da mlade generacije danas nemaju skoro nikakvu komunikaciju, a u kosovskim gradovima južno od Ibra, Srba gotovo da i nema.

„Mladi Albanci danas, kako ispada, češće putuju u Njujork nego u Beograd“, kazao je Gaši.

Sličnog mišljenja je i Bojan Elek, jer kako kaže današnje generacije su sve više radikalnije i sklone nasilju i imaju izraženu etničku i socijalnu distancu. Zato je važno da se buduća administracija Evropske unije, nakon izbora za Evropski parlament, što pre vrati politici proširenja i za zemlje Zapadnog Balkana.

Emisije iz ciklusa Sporazum se već godinama snimaju u studiju Centra građanske energije u Mitrovici, a uskoro će početi i realizacija emisija iz novotovorenog centra u Gračanici.Ostale vesti

Samardžić: Vučić ponovo ide bez strategije u Brisel
Predsednik Državotvornog pokreta Srbije Slobodan Samardžić ocenio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić u vezi sa Kosovom "još 2014. godine" prihvatio obavezu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa na osnovu "pravno obavezujućeg sporazuma", kao i da na nove pregovore ponovo ide bez državne strategije i bez ijednog zahteva Srbije.
  • 14.07.2020
Šef diplomatije EU Žosep Borelj obavestio je ministre spoljnih poslova EU na sastanku u Briselu o nastavku dijaloga Beograda i Prištine izrazivši očekivanje da će naredni sastanak u okviru dijaloga, planiran za četvrtak 16. jula u Briselu, dovesti do "važnog iskoraka u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine".
  • 13.07.2020
Izazovna, ali ne i beznadežna situacija
U četvrtak će se, nakon dvadeset meseci pauze, u Briselu ponovo za istim stolom naći predstavnici Beograda, Prištine i EU. Ovoga puta u izmenjenom sastavu, pa će, umesto Federike Mogerini, sastanak voditi Žozep Borelj i Miroslav Lajčak, dok će prištinsku stranu, umesto Hašima Tačija, zastupati Avdulah Hoti. Jedino će Srbija imati istog pregovarača - Aleksandra Vučića, koji smatra da je "situacija u vezi sa Kosovom je gotovo beznadežna".
  • 13.07.2020
Lajčak: Dijalog vraćen na pravi put
Nakon današnjeg video-sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vućićem i kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, kazao je da je dijalog Beograda i Prištine vraćen na pravi put.
  • 12.07.2020
Vučić: Dijalog nastavljen, određene teme za Brisel
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji putem video-linka učestvovao na trilateralnom sastanku Evropske unije, Beograda i Prištine, istakao je da je dijalog nastavljen, kao i da su dogovrene teme za sastanak u Briselu.
  • 12.07.2020
Borelj pred konferenciju: Ovde smo da probamo ponovo
Dijalog Beograda i Prištine na visokom političkom nivou nastavljen je nakon 20 meseci pauze video-konfrencijom u kojoj učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kosovski premijer Avdulah Hoti, šef diplomatije EU Žosep Borelj i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.
  • 12.07.2020