Vesti
Politika

Raste pritisak međunarodne zajednice za sveobuhvatni sporazum

U novoj emisiji Sporazum govorilo se o aktuelnim političkim odnosima Beograda i Prištine posle susreta zvaničnika u Berlinu i Tirani.
Raste pritisak međunarodne zajednice za sveobuhvatni sporazum
Detalj iz emisije (Foto Kim)

Gosti emisije bili su: Bojan Elek iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku i Špetim Gaši iz Saveta za inkluzivno upravljanje u Prištini.

Komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića datu u Tirani da „ne idemo u "mirnije i lakše vode", Bojan Elek kaže da je evidentan politički pritisak Međunarodne zajednice da u ovoj godini ili veoma brzo dođe do potpisivanja sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

„To je jedan od glavnih uslova Srbije u procesu evropskih integracija, na šta se unapred obavezala prilikom otvaranja pregovaračkog poglavlja 35“, napominje Elek.

Špetim Gaši smatra da se predsednik Vučić sada nalazi u veoma teškoj situaciji bez rešavanja kosovskog pitanja za Srbiju nema integracije u Evropsku uniju.

Teško je i Prištini koja još ne ispunjava uslove da bi dobila zeleno svetlo za viznu liberalizaciju.
„Kada pogledamo vladavinu prava i korupciju na Kosovu, situacija je gora nego pre par godina. Sada je korupcija transparentna, a situacija je još pogoršana imenovanjem nekih ratnih zločinaca u državne strukture“, ocenjuje Gaši.

Mladi Albanci češće putuju u Njujork nego u Beograd

Agencija Faktor Plus i beogradski list Blic nedavno su objavili istraživanje o odnosima Srba i Albanaca, u kojem se navodi da tek 20 odsto Srba poznaje nekog Albanca, a samo šest procenata Albanaca poznaje nekog Srbina, što je iznanadilo oba sagovornika.

Špetim Gaši kaže da mlade generacije danas nemaju skoro nikakvu komunikaciju, a u kosovskim gradovima južno od Ibra, Srba gotovo da i nema.

„Mladi Albanci danas, kako ispada, češće putuju u Njujork nego u Beograd“, kazao je Gaši.

Sličnog mišljenja je i Bojan Elek, jer kako kaže današnje generacije su sve više radikalnije i sklone nasilju i imaju izraženu etničku i socijalnu distancu. Zato je važno da se buduća administracija Evropske unije, nakon izbora za Evropski parlament, što pre vrati politici proširenja i za zemlje Zapadnog Balkana.

Emisije iz ciklusa Sporazum se već godinama snimaju u studiju Centra građanske energije u Mitrovici, a uskoro će početi i realizacija emisija iz novotovorenog centra u Gračanici.Ostale vesti

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ruskim ambasadorom u Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom o političko-bezbednosnoj situaciji na Кosovu, ali i toku dijaloga Beograda i Prištine.
  • 13.05.2021
Vučić: Jedna velika sila traži povlačenje Kfora
Imam informaciju, obaveštajnu, koja me brine, a to je da će jedna velika sila zatražiti povlačenje Kfora sa Kosova, rekao je predsednik Srbije.
  • 13.05.2021
Kurti najavljuje povećanje budžeta za KBS
Premijer Kosova Aljbin Kurti, najavio je danas da će prioritet vlade u narednim godinama biti povećanje budžeta Kosovskih bezbednosnih snaga kako bi Kosovo, kako kaže, imalo dobro obučenu vojsku.
  • 12.05.2021
Aktiv: Ne odbacujte ZSO
Formiranjem nove vlade Kosova otvara se prilika za pokretanje novih napora u unutrašnjem dijalogu i za preispitivanje prirode odnosa između Srba i kosovskih institucija, navodi se u novom istraživanju NVO Aktiv. Ova organizacija je objavila niz preporuka za predstavnike institucija u tom smislu i poziva ih da ne odbacuju ZSO.
  • 12.05.2021
Pahor sutra u Prištini
Slovenački predsednik Borut Pahor posetiće sutra Prištinu, gde će razgovarati sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani.
  • 12.05.2021
Oštra reakcija Srbije na izjavu izraelskog ambasadora o Kosovu
Izraelski ambasador u Srbiji Jahel Vilan izjavio je da je Izrael priznao Kosovo pod pritiskom SAD, u okviru sporazuma Srbije i Kosova sa Amerikom. "Inače, nemojmo zaboraviti da je to urađeno u okviru sporazuma Srbije i Kosova sa Amerikom, a ne sa nama, sa Izraelom", kaže Vilan. Odgovara mu ministar spoljnih poslova Nikola Selaković koji kaže da su tvrdnje da je Srbija potpisala sporazum sa Kosovom u Vašingtonu netačne i da je reč o "svojevrsnom bezobrazluku".
  • 12.05.2021