Vesti
Politika

Raspušten kosovski parlament

Na današnjoj sednici raspušten je šesti saziv Skupštine Kosova. Pošto je usvojena odluka o raspuštanju skupštine, slede vanredni izbori.
Raspušten kosovski parlament
Kosovski parlament (Foto Kim)

Od 106 prisutnih poslanika, za raspuštanje je glasalo 89, jedan poslanik je bio protiv i dvoje uzdržanih.

Zasedanju nisu prisustvovali poslanici Srpske liste.  

Kosovski parlament je raspušten bez rasprave poslanika i izjašnjavanja predsednika poslaničkih grupa.

„Poslanici su odlučili da raspuste šesti saziv Skupštine. Mišljenje se dostavlja predsedniku Republike Kosova. Želim da čestitam svim građanima Kosova. Šesti saziv kosovskog parlementa je raspušten“, rekao je Kadri Veselji.

Odlukom da glasaju za raspuštanje parlamenta poslnici su pokazali političku zrelost, ocenio je predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj.

„Usvajanje Nacrta zakona o ratifikaciji IPA fondova između Kosova i Evropske unije i raspuštanje parlamenta smatram kao znak političke zrelosti. Snažno verujem da će građani iskoristiti svoje pravo da odluče ko će upravljati zemljom u narednim fazama“, rekao je Haradinaj.

Iako je parlament raspušten poslanici sada već bivše vladajuće koalicije hvalili su vladu Ramuša Haradinaja i govorili o njenim uspesima.

„Dužan sam da kažem da je Vlada Kosova tokom dve godine sprovodila odluke, projekte i zakone koje druge vlade nisu donele prethodnih 20 godina“, rekao je šef parlamentarne grupe Alijanse za budućnost Kosova Ahmet Isufi.

„Avdulah Hoti je kao predstavnik Demokratskog saveza Kosova zaboravio da se zahvali premijeru Ramušu Haradinaju koji je svojom ostavkom omogućio održavanje vanrednih parlamentarnih izbora. Demokratski savez Kosova i Samoopredeljenje nisu mogli da idu na izbore do poslednjeg dana Haradinajevog mandata. Dakle, ako neko treba da preuzme zasluge za raspuštanje parlementa, onda je to Haradinaj, jer se bez njegove odluke to nije moglo desiti“, kazao je predsednik Socijaldemokratske inicijative Biljalj Šerifi.

Sa ovim tvrdnjama ne slažu se opozicioni lideri koji su tokom i nakon sednice uputili kritike na rad sada već bivše vlade Kosova.

„Imajući u vidu da su velikom brzinom povećali javni dug i budžetski deficit, danas j srećan dan za sve građane Kosova“, rekao je predsednik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti.

„Realizovano je samo 30 odsto zakonodavne agende i to samo zahvaljujući dobroj volji opozicije da podrži pojedine zakone. Ovaj saziv ostavlja za sobom mnogo otvorenih sednica, više od 100 tačaka, rezolucija i zakona koji nisu usvojeni“, rekao je predsednik poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova Avdulah Hoti.

Pre nego što su glasali o raspuštanju parlamenta, poslanici su usvojili Nacrt zakona o ratifikaciji IPA fondova između Kosova i Evropske unije.Ostale vesti

Borelj: Beograd i Priština da se dogovore
Šef diplomatije EU Đuzep Borelj izjavio je da je na Beogradu i Prištini da se dogovore oko rešenja za normalizaciju odnosa, ali da pri tom ne mogu imati "odrešene ruke", jer postignuti sporazum mora biti prihvaljiv i za međunarodnu zajednicu, prenosi Tanjug.
  • 30.05.2020
Građani Prištine: Odluka u korist Tačija
Građani Prištine iskazuju nezadovoljstvo povodom presude Ustavnog suda kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija o novom mandataru vlade. Kako su za RTV Kim kazali, za njih je odluka neprihvatljiva.
  • 29.05.2020
Kurti ne prihvata odluku Ustavnog suda
Odlazeći kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da ne prihvata odluku Ustavnog suda o uredbi predsednika Hašima Tačija kojom je dao mandat Avdulahu Hotiju da formira novu vladu.
  • 29.05.2020
Šeholi: Nova  vlada pre ponedeljka

Za direktora Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmira Šeholija odluka Ustavnog suda bila je očekivana. Prema njegovom mišljenju, nova vlada će biti formirana do ponedeljka. 

  • 29.05.2020
Tači: Što pre formirati vladu
Predsednik Kosova Hašim Tači kazao je da vladu treba formirati što pre i pozvao institucije i političke partije da poštuju odluku Ustavnog suda.
  • 29.05.2020
Jokanović: Ustavni sud podbacio
Advokat Živojin Jokanović smatra da je Ustavni sud ovoga puta podbacio i da je „zanemario suštinu svog postojanja, svoje funkcije i ustavnu zaštitu poretka“.
  • 29.05.2020