Raspušten kosovski parlament

Na današnjoj sednici raspušten je šesti saziv Skupštine Kosova. Pošto je usvojena odluka o raspuštanju skupštine, slede vanredni izbori.

Podeli ovaj članak sa:
 • Kosovski parlament (Foto Kim)

Od 106 prisutnih poslanika, za raspuštanje je glasalo 89, jedan poslanik je bio protiv i dvoje uzdržanih.

Zasedanju nisu prisustvovali poslanici Srpske liste.  

Kosovski parlament je raspušten bez rasprave poslanika i izjašnjavanja predsednika poslaničkih grupa.

„Poslanici su odlučili da raspuste šesti saziv Skupštine. Mišljenje se dostavlja predsedniku Republike Kosova. Želim da čestitam svim građanima Kosova. Šesti saziv kosovskog parlementa je raspušten“, rekao je Kadri Veselji.

Odlukom da glasaju za raspuštanje parlamenta poslnici su pokazali političku zrelost, ocenio je predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj.

„Usvajanje Nacrta zakona o ratifikaciji IPA fondova između Kosova i Evropske unije i raspuštanje parlamenta smatram kao znak političke zrelosti. Snažno verujem da će građani iskoristiti svoje pravo da odluče ko će upravljati zemljom u narednim fazama“, rekao je Haradinaj.

Iako je parlament raspušten poslanici sada već bivše vladajuće koalicije hvalili su vladu Ramuša Haradinaja i govorili o njenim uspesima.

„Dužan sam da kažem da je Vlada Kosova tokom dve godine sprovodila odluke, projekte i zakone koje druge vlade nisu donele prethodnih 20 godina“, rekao je šef parlamentarne grupe Alijanse za budućnost Kosova Ahmet Isufi.

„Avdulah Hoti je kao predstavnik Demokratskog saveza Kosova zaboravio da se zahvali premijeru Ramušu Haradinaju koji je svojom ostavkom omogućio održavanje vanrednih parlamentarnih izbora. Demokratski savez Kosova i Samoopredeljenje nisu mogli da idu na izbore do poslednjeg dana Haradinajevog mandata. Dakle, ako neko treba da preuzme zasluge za raspuštanje parlementa, onda je to Haradinaj, jer se bez njegove odluke to nije moglo desiti“, kazao je predsednik Socijaldemokratske inicijative Biljalj Šerifi.

Sa ovim tvrdnjama ne slažu se opozicioni lideri koji su tokom i nakon sednice uputili kritike na rad sada već bivše vlade Kosova.

„Imajući u vidu da su velikom brzinom povećali javni dug i budžetski deficit, danas j srećan dan za sve građane Kosova“, rekao je predsednik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti.

„Realizovano je samo 30 odsto zakonodavne agende i to samo zahvaljujući dobroj volji opozicije da podrži pojedine zakone. Ovaj saziv ostavlja za sobom mnogo otvorenih sednica, više od 100 tačaka, rezolucija i zakona koji nisu usvojeni“, rekao je predsednik poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova Avdulah Hoti.

Pre nego što su glasali o raspuštanju parlamenta, poslanici su usvojili Nacrt zakona o ratifikaciji IPA fondova između Kosova i Evropske unije.

Ostale vesti

 • Ima li predstavnika Srba u CIK-u

  Ima li predstavnika Srba u CIK-u

  Srpski član CIK-a Stevan Veselinović obratio se medijima saopštenjem 10. septembra navodeći da je “napustio sednicu CIK-a ne želeći više da učestvuje u radu ove institicije dok se god donose nezakonite odluke”, nakon što je CIK odlučio da na predstojećim izborima birači neće moći da se identifikuju srpskim ličnim kartama. Istraživali smo imaju li Srbi još uvek svog predstavnika u ovom telu.

 • Stefanović: Priština pokušava da skrene pažnju Srbije s teme o Interpolu

  Stefanović: Priština pokušava da skrene pažnju Srbije s teme o Interpolu

  Srbija ne odustaje od aktivnog lobiranja protiv članstva Kosova u Interpol, poručio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović uz ocenu da su izjave iz Prištine o tome da razmišljaju da li da ponovo apliciraju za ućlanjenje u tu organizaciju "politička priča" i pokušaj da se skrene pažnja Srbije sa te teme.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane