Vesti
Politika

Rasprava o formiranju OSK odložena za sutra

Skupština Kosova odložila je raspravu o Oružanim snagama Kosova (OSK) za sutra. Srpski poslanici nisu prisustvovali današnjoj sednici parlamenta.
Rasprava o formiranju OSK odložena za sutra
Skupština Kosova (Foto KIM)

Da bi Oružane snage Kosova bile formirane neophodno je da Skupština Kosova usvoji amandmane na Ustav Kosova i Nacrt zakona o transformaciji bezbednosnih snaga. Za te promene treba da glasa dve trećine poslanika u kosovskom parlamentu, ali i dve trećine poslanika manjinskih zajednica.

Srpski poslanici danas nisu učestvovali u radu parlamenta jer su, kako je KIM radiju rekao Saša Milosavljević, šef poslaničke grupe SLS-a, doneli zajedničku odluku da ne prisustvuju sednici na kojoj će se raspravljati o armiji Kosova.

Srbi oko mesec dana bojkotuju rad kosovskog parlamenta, pošto žele da im se i u narednom mandatu Skupštine produži pravo da osim zagarantovanih, imaju  i rezervisana mesta.
Iako se slažu sa Srbima oko rezervisanih mesta, predstavnici ostalih manjinskih zajednica u Skupštini Kosova, glasaće za formiranje Oružanih snaga Kosova.

 “Ovo sada je praktično samo transformacija onoga što je već postojalo. U Nacrtu zakona stoji da će svi državljani Kosova imati pravo da se uključe. Smatram da će tu mesto naći i Bošnjaci. Vojska se formira da bi se zaštitili teritorija, imovina i ljudi i ne vidim zašto ne bi smo glasali za to", kaže Duda Balje iz partije VAKAT, koja okuplja Turke, Bošnjake i Rome.

Iako je za usvajanje zakona o Oružanim snagama Kosova neophodno da glasa dve trećine poslanika iz manjinskih zajednica, Duda Balje smatra da se o toj ustavnoj obavezi neće mnogo voditi računa.

“Samo moje prisustvo na današnjoj sednici ukazuje na to da ću glasati za taj zakon kada bude bio na dnevnom redu. Sa druge strane, nećemo odustati od stava manjinskih zajednica o rezervisanim mestima", kaže za KIM radio Emilija Redžepi iz Nove demokratske stranke bošnjačke zajednice.

Od 120 poslanika Skupštine Kosova, 25 poslaničkih mandata u aktuelnom sazivu pripada manjinskim zajednicama. Srpsku zajednicu u kosovskom parlamentu predstavlja 13 poslanika.Ostale vesti

Zeman: Nismo povukli priznanje, ali nikada nismo otvorili ambasadu
Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je danas da je nastojao da njegova zemlja povuče priznanje Kosova, što nije uspelo, ali je podsetio da ni on, ni njegov prethodnik nisu dali saglasnost da Češka ima ambasadora u Prištini.
  • 30.01.2023
Novi „non-pejper“: Posledice po Beograd i Prištinu ako ne prihvate predlog EU
Kosovo je slobodno da ne osnuje Zajednicu opština sa srpskom većinom i može u potpunosti da se povuče iz Sporazuma iz 2013, ali tada mora da „snosi posledice poništavanja svih dosadašnjih dostignuća (slobodno kretanje, pozivni broj Kosova +383, integracija severnog dela, kontrola dva granična prelaza sa Srbijom i dr)“, stoji u poslednjem non-pejper dokumentu koji je ekskluzivno objavio Albanian Post.
  • 30.01.2023
Milanović: Mi i međunarodna zajednica smo „uzeli Kosovo od Srbije“, to je otimanje

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da su međunarodna zajednica i njegova zemlja anektirali Kosovo, „uzeli ga od Srbije“.

  • 30.01.2023
Demostat: Srbija u EU do 2030. godine ako prihvati evropski plan za kosovsko pitanje
Jasna perspektiva članstva Srbije u Evropskoj uniji, investicije u energetski sektor i oslobađanje zavisnosti od Rusije u toj oblasti, dolazak američkih i evropskih kompanija deo su onog što bi Srbija mogla da očekuje ukoliko pristane na predlog Zapada za rešavanje kosovskog pitanja, piše danas istraživačko-izdavački centar Demostat.
  • 30.01.2023
Šole i Eskobar: Vreme je za osnivanje Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom
Sjedinjene Američke Države i Evropska unija ponovo su stavile naglasak na integraciju Zapadnog Balkana u transatlantsku porodicu. Predsednik Bajden i kancelar Šolc su u februaru 2022. godine potvrdili spremnost i opredeljenost „da se posao integracije Zapadnog Balkana privede kraju... kako bi se konačno ostvarila Evropa koja je celovita, slobodna i u miru“.
  • 30.01.2023
Đurić: ZSO je uslov da bi se s Prištinom nastavili razgovori
Ambasador Srbije u SAD, Marko Đurić, izjavio je danas da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu "uslov svih uslova" da bi se s vlastima u Prištini nastavili razgovori i došlo do nekog konačnog rešenja.
  • 29.01.2023