Vesti
Politika

Rašković-Ivić: Gujon umesto Đurića

Potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković-Ivić zatražila je "da se država hitno razvede od kriminala koji je na Kosovu zamenio srpske institucije".
Rašković-Ivić: Gujon umesto Đurića
Sanda Rašković-Ivić (Foto arhiva Kim)

Ona je zatražila da direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju podnese ostavku i na njegovo mesto dođe humanitarac Arno Gujon, kao i da se formira skupštinski anketni odbor o okolnostima ubistva lidera GI SDP Olivera Ivanovića.

"Tražimo da se pod hitno razvede brak države i mafijaša, koji seju strah i teror, ne samo na Kosovu i Metohiji, već i po celoj Srbiji. Da se razvede od onih koji su odgovorni za mnoga zastrašivanja i premlaćivanja", rekla je Raškovič Ivić na konferenciji za novinare pokazujući fotografije "Milana Radoičića koji viče "Aco Srbine", Zorana Milojevića Zelje sa šefom države i Zvonka Veselinovića", koje su aktivisti delili građanima.

Potpredsednica Narodne stranke koja na beogradske izbore izlazi na listi 11. "Dragan Đilas – Beograd odlučuje. Ljudi pobeđuju" zatražila je da se i predsednik Srbije i svi koji vode državu odrede po tom pitanju.

"Spirala nasilja se povećala nakon potpisivanja Briselskog sporazuma kojim je režim iselio institucije sa Kosova i Metohije i na njihovo mesto doveo kontroverzne biznismene", rekla je ona i podsetila da i kosovski premijer Ramuš Haradinaj govori da se o svemu značajnom za kosovske Srbe dogovara sa Radoičićem.

Ona je zatražila od direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića da podnese ostavku ili da bude smenjen jer je on, kako je dodala, krivac što su danas Srbi podeljeniji nego ikada i što su kriminalne strukture pobedile.

Dodala je da bi na čelo Kancelarije trebalo da dođe Arno Gujon čija je humanitarna organizacija "Solidarnost za Kosovo" između ostalog renovirala 27 srpskih škola, organizovala 43 konvoja humanitarne pomoći koja je, zajedno sa direktnim investicijama, vredna nekoliko miliona evra.

Potpredsednica Narodne stranke dodala je da je konferenciju održala ispred starog Merkatora u kome je sedište Srpske napredne stranke, jer je ona najodgovornija za stanje u celoj državi uključujući Kosovo i Meotohiju.

Prema njenim rečima, nephodno je hitno formirati skupštinski anketni odbor o okolnostima za ubistvo Olivera Ivanovića.

"Nikoga ne optužujemo samo tražimo istinu", rekla je Rašković Ivić koja je bila predsednica Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju.

SNS je najodgovornija jer je pravila metu i preko svojih medija huškala protiv Ivanovića, rekla je ona i dodala da je SNS pokazala da nastavlja sa crtanjem meta i njoj i ostalim članovima opozicije, organizujući male kontramitinge na njihovim konferencijama za štampu.

Na skupu u Beogradu isped starog Merkatora okupila se grupa žena koje je sve vreme dobacivala i pominjala izdaju Kosova, iako je Rašković Ivić, kako je sama podsetila, bila u timu koji je odbio Ahtisarijev plan a koji je Skupština Srbije rezolucijom odbacila.

 Ostale vesti

Završena sednica Saveta za nacionalnu bezbednost u Srbiji
U palati "Srbija" završeno je zasedanje Saveta za nacionalnu bezbednost kojim je predsedavao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 06.03.2021
Valjdet Sadiku imenovan za privremenog otpravnika poslova ambasade Kosova u SAD
Ambasador Valjdet Sadiku imenovan je za otpravnika poslova u ambasadi Kosova u Vašingtonu, saopštilo je kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore (MIPD).
  • 06.03.2021
Palmer: Nije pritisak, ali
SAD neće pritiskati, već ohrabruju Beograd i Prištinu da postignu sporazum o normalizaciji, kaže specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer.
  • 06.03.2021
EP 25. marta o Zapadnom Balkanu
Debata o izveštajima o napretku četiri balkanske države ka EU biće održana na mini-plenarnoj sednici Evropskog parlamenta 25. marta, saopšteno je u Briselu.
  • 06.03.2021
Osmani: KBS sledeće nedelje u prvu mirovnu misiju
Očekuje se da će pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga otputovati u prvu mirovnu misiju na svetu, koja će se izvoditi zajedno sa američkom vojskom, najavila je vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani tokom obeležavanja godišnjice Epopeje OVK.
  • 05.03.2021
Optužnice protiv 14 budućih kosovskih poslanika, najviše iz Samoopredeljenja
Poslanička mesta u kosovskoj skupštini zauzele su i osobe koje se suočavaju sa pravosudnim procesom. Naime, podignuta je optužnica protiv 14 budućih poslanika, javlja Koha.
  • 05.03.2021