Vesti
Politika

Rašić: Usred sam sukoba Beograda i Prištine

Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenad Rašić je rekao da njegovo političko mišljenje nije podudarno sa stavovima vlada Srbije i Kosova, te da sve vreme pokušava da bude "umeren političar".

Rašić: Usred sam sukoba Beograda i Prištine
Ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić (Foto Kim arhiva)

Rašić je za Radio Slobodna Evropa (RSE) kazao da se našao usred sukoba Beograda i Prištine. Naveo je da sve vreme pokušava da bude umeren jer je „nama (Srbima na Kosovu) potrebna, pre svega, saradnja i mogućnosti za suživot“.

"Mi, kao lokalni Srbi, moramo biti pragmatični, umereni i potpuno posvećeni suživotu sa Albancima. Morate shvatiti koliko je to teško i složeno, jer šta god da kažete, neko će vas označiti kao ‘neprikladnog’, ‘lošeg’, ‘izdajnika’", rekao je Rašić.

Po njegovim rečima, praktično ste u situaciju da ste „odbačeni sa jedne, a neprihvatljivi sa druge strane“.

Rašićeva savetnica Rada Trajković je rekla da je njeno političko delovanje usmereno na ostvarivanje normalnog suživota Srba i Albanaca na Kosovu.

Dodala je da i nju to često stavlja „između dve vatre“, zbog verbalnih sukoba vlada Srbije i Kosova.

"I, onda, oni (beogradski zvaničnici) kažu: ‘Gle, ovaj Srbin sada hoće da sarađuje s njima (s Vladom Kosova)… Kada se to desi, nekako ne osećate svu podršku čak ni institucija u Prištini. Obično i to eksploatišu, u političke svrhe", rekla je ona.

Po rečima Rade Trajković, „iskrena borba za suživot Srba i Albanaca kao da gubi na vrednosti u medijskom ratu dve strane“.

Lider Stranke kosovskih Srba Aleksandar Jablanović rekao je da političko delovanje njegove stranke ne pripada političkoj liniji ni predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ni kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

On je takođe opisao političku akciju svoje stranke kao „hodanje između dve vatre“.

„Ne samo ja, već svaki čovek slobodne političke misli oseća da je između dve vatre… Jer sve greške režima u Prištini i režima u Beogradu, na kraju krajeva, popravljaju se na nekim tajnim sastancima, na tajnim mestima, ali na štetu političke opozicije i na štetu građana“, rekao je on.

Po rečima Jablanovića, „uvek se nađete između dve vatre jer na Kosovu je sve dozvoljeno, u slučaju da to pomaže da se održi vlast“.

Lider Građanske inicijative „Srpski opstanak“ Aleksandar Arsenijević rekao je da se politika Beograda i Prištine vodi istim narativom, koji, kako je kazao, glasi: „Ako niste s nama, vi ste protiv nas“.

„Ne odgovarate nijednoj strani“

Iz takve perepsektive, dodao je, čini se da njegova partija ne odgovara ni jednoj od strana.

„Težina ovoga se prilično oseća, jer nemamo ruku pruženu ni sa jedne strane, već su te ruke podignute na vas – govoreno metaforički. U svakom trenutku te ruke mogu da te udare“, rekao je on.

Smatra i da se „ti udari mogu izdržati ako imate jaku volju i cilj“.

„Želimo da zadržimo autentičnost i da budemo autentičan glas koji će govoriti o problemima, čemu doprinose obe strane“, rekao je Arsenijević.Ostale vesti

Nacrt Strategije odbrane: Srbija ostaje najveća pretnja bezbednosti Kosova
Srbija i dalje ostaje najozbiljnija i glavna pretnja bezbednosti Kosova, navodi se u nacrtu Strategije odbrane, ovaj dokument daje odgovore na najvažnija pitanja u oblasti delovanja i razvoja sistema odbrane.
  • 21.03.2023
Lideri EU će na samitu u Briselu pozdraviti dogovor iz Ohrida
Šefovi država i vlada Evropske unije (EU) će na predstojećem samitu pozdraviti dogovor koji su u Ohridu, 18. marta postigli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti.
  • 21.03.2023
Aktivisti PDS gađali Bisljimija tortom i milkšejkom zbog ’’prihvatanja ZSO’’
Aktivisti Socijaldemokratske partije (PSD) gađali su tortom i milkšejkom zamenika kosovskog premijera i glavnog pregovarača Prištine u dijalogu sa Beogradom Besnika Bisljimija.
  • 21.03.2023
Kurti: Da li je Vučić dr No ili gdin Njet? Pa, znamo da doktor nije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne samo da nije pristao da potpiše evropski predlog sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, već je i odbio njegovu ponudu za samoupravljanje Srba na Kosovu.

  • 21.03.2023
Lajčak: Po sporazumu, Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u organizacijama

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je da dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija predstavlja prekretnicu u procesu normalizacije odnosa.

  • 21.03.2023
Hil: Potpis na sporazum nije mnogo važan, implementacija je pravo pitanje

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli u Ohridu je pravno obavezujući i bez potpisa, potvrdio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kristofer Hil i ukazao da je jedan od ključnih elementa sporazuma to što su obaveze obe strane deo procesa evropskih integracija.

  • 21.03.2023