Vesti
Politika

Rašić: Uskoro sporazum, Beograd i Priština imaju malo prostora za ’’ne’’

Nenad Rašić, ministar u kosovskoj vladi, kaže za N1 da se prema jakim diplomatskim aktivnostima stiče utisak da Beograd i Priština imaju vrlo malo prostora da kažu "ne" za nastavak pregovora o rešavanju pitanja Kosova, kao i da će do "nekog sporazuma" doći uskoro. "Ne znam kakav će on biti, ali će do njega doći", uveren je Rašić.
Rašić: Uskoro sporazum, Beograd i Priština imaju malo prostora za ’’ne’’
Nenad Rašić (Foto Kim arhiva)

Da li uopšte postoje unutrašnji uslovi i u Beogradu i u Prištini da se napravi iskorak i prihvati plan zapada, da li su za vlasti na obe strane opasniji protesti protiv plana Zapada ili pritisci sa tog istog Zapada da se plan prihvati?

Gostujući u emisiji „Iza vesti“ Rašić kaže da „postoji dobra volja“.

„Znajući okolnosti bolje ovde (na Kosovu) nego u Beogradu, mislim da postoji dobra volja, moje lično mišljenje je da to neće biti finalni sporazum, već proces finalnih sporazuma, prelazak na drugi nivo tih konsultacija, razgovora i eventualnih dogovora, a svaki od tih dogovora će biti korak napred“, rekao je.

Dodao je da je dogovor, uprkos protestima, moguć na obe strane, jer su na vlasti partije koje imaju jaku većinu.

„I u Beogradu i Prištini postoje partije koje imaju jaku većinu, te s tehničke strane jeste moguć, ima određenih demonstranata, ali iskreno govoreći, mislim da je to na neki način demokratija… Razlog više da se utvrdi da taj pravac (dogovor) može biti jedini moguć“, kazao je ministar u Vladi Kosova.

Na pitanje da li je Kurti poslednjim izjavama rekao da je Kosovo prihvatilo francusko-nemački plan, Rašić kaže:

„Prihvatio je plan u načelu. To znači da je on dobar osnov za dalje razgovore, da je plan kao takav prihvatljiv. Mislim da će se Kurti boriti da unese neke promene i dopune u to. Tako da će to, ponavljam, biti proces“.

Na molbu da pojasni da li to znači da kosovski premijer prihvata formiranje Zajednice srpskih opština, sagovornik N1 odgovara da misli da su „dopune i izmene sasvim normalne u bilo kojim pregovorima“. „Ja ih smatram normalnim u tehničkom smislu… Ali, vi gledate uvek iz svog ugla. Znam da će istrajnost Zapada na tome biti na visokom nivou. Imaćemo puno sastanaka koji će ići u pravcu konačnog dogovora“, izjavio je Rašić.

Uticaj kosovskih Srba zanemarljiv

Govoreći o tome koliko je njegov lični, ali i uticaj Srba koji žive na KiM, na odluke koje će biti donete, Rašić kaže – male.

„Mi, na žalost, trpimo od 2013. i ranije, kosovski Srbi su bili potpuno skrajnuti u svim procesima, ja sam uvek tražio i od Mogerinijeve, i Hana, i Junkera, ali ni Beograd, ni Priština, a na žalost i Brisel, nisu prihvatili naše ljudi koji bi mogli da budu deo odlučivanja. To se nije desilo“, rekao je.

Osvrnuo se i na aktivnosti Srpske liste.

„Ukoliko Srpska lista bude nastavila da radi ono što najbolje radi, a to je iseljavanje Srba, za tri do pet godina biće onaj momenat prelamanja, kada ćemo svi odlučiti da odemo odavde. Srpska lista, što namerno, što iz neznanja, dovodi do toga da je broj Srba drastično smanjen“, naglasio je Rašić.

Ali, na pitanje da li bi za Srbe bilo dobro rešenje da Srbija prizna Kosovo i dozvoli „stolicu“ u UN, Rašić nije konkretno odgovorio.

„Institucije Kosova postoje i funkcionišu bez obzira na delovanje Beograda… Ne verujem da će Srbija ikad da prizna Kosovo, mislim da ‘de jure’ to neće biti urađeno, čak ni Vučić neće to da uradi, ali svakako funkcionalnost ‘de facto’ na terenu je drugačija. Vidite da Kosovo drugacije izgleda iz Beograda, a drugačije iz Gračanice, vi morate da budete pragmatično deo sistema da biste mogli da ostvarite prava“, pojašnjava.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel rekao je da postoji mogućnost da se za nekoliko nedelja ostvari sastanak Vučića i Kurtija. Na pitanje da li ima informacija iz Prištine da bi to moglo da se desi, Rašić kaže:

„Siguran sam, što se tiče ove strane, i tih okolnosti koje su blago nametnute, da će obe strane biti spremne da nastave ovaj proces dijaloga, jer je veliki ulog… Ja nisam došao do tog (zapadnog) plana, Kurti mi je rekao da je obećao da ga neće deliti, da ostaje tajna, ali sigurno je da obe strane imaju vrlo malo prostora da kažu ‘ne’ za najavljene pregovore. Doći ćemo do nekog sporazuma uskoro, ne znam kakav će on biti, ali će do njega doći“, zaključio je Rašić.Ostale vesti

Komandant Komande NATO-a u Napulju posetio Kosovo i razgovarao sa komandantom KFOR-a
Komandant Komande združenih snaga NATO-a u Napulju Stjuart Manč posetio je danas Kosovo i sa komandantom KFOR-a Anđelom Mikeleom Ristučom, kako je saopšteno, razgovarao "o planovima i budućim operacijama za očuvanje sigurnog i bezbednog okruženja, uz nepristrasnost prema svim stranama".
  • 31.05.2023
Vučić na CNN-u: Srbija primenila sve međunarodne obaveze, Kosovo nijednu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je govoreći za američki CNN rekao da je srpska strana primenila sve međunarodne obaveze iz Briselskog sporazuma, a da kosovska strana nije ispunila jedan koji je imala - formiranje Zajednice srpskih opština.

  • 31.05.2023
Pič: Nametanje gradonačelnika silom nije bilo mudro
Izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič poručio je nakon sastanaka koje je imao sa predstavnicima Kosova da odluka o nasilnom ulasku gradonačelnika u zgrade opština na severu Kosova nije bila mudra i da je dovela do teških posledica.
  • 31.05.2023
ABK traži izglasavanje nepoverenja Kurtijevoj vladi
Alijansa za budućnost Kosova (ABK) zatražila je izglasavanje nepoverenja Vladi Aljbina Kurti koju su optužili za „gubitak suvereniteta“ na severu Kosova.
  • 31.05.2023
Kurti: Specijalci se ne povlače dok se ne skloni ’’fašistička milicija’’
Premijer Kosova Aljbin Kurti odbacio je zahteve ambasadora SAD za rešenje konflikta na severu Kosova i kao moguće rešenje spomenuo prevremene lokalne izbore. On je nagovestio da bi mandat tek izabranih predsednika opština na severu mogao da traje mnogo kraće nego što bi trebalo.
  • 31.05.2023
Vučić i Osmani na sastanku sa Šolcom i Makronom sutra u Moldaviji
Predsednik Francuske Emanuel Makron, najavio je da će u četvrtak, 1. juna, zajedno sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom razgovarati sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
  • 31.05.2023