Vesti
Politika

Rašić: Ukidanje takse će odblokirati proces dijaloga

Ukidanje ili bar suspenzija taksi dovela bi do prekida blokade procesa dijaloga Beograda i Prištine, smatra predsednik PDS-a Nenad Rašić.
Rašić: Ukidanje takse će odblokirati proces dijaloga
Nenad Rašić (Foto Kim)

Pokušaje opozicije, a pre svega stranke bivšeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da zadrži taksu na robu iz Srbije, Nenad Rašić vidi kao istrajavanje u priči koja nema kapacitet da opstane duže od dva ili tri meseca.

Rašić je ubeđen da će nova vlada ukinuti takse.

„Takse će biti bar suspendovane i to će malo odblokirati ceo proces koji je bio blokiran, što iz tehničkih a što iz političkih razloga“, kaže Rašić za RTV Kim.

Bivši ministar i poslanik u Skupštni Kosova smatra da je uvođenje takse bio nepromišljen potez i da osim inata ta odluka nije imala ni političku, ni ekonomsku težinu.

„To je jedna greška, ali bi mogao da razumem da je to imalo jednu ekonomsku potporu koja bi imala za cilj jačanje kosovskih privrednika, ali pošto to nije imalo nikakvu težinu dolazimo do zaključka da je to bilo nametnuto da bi se dobili neki jeftini politički poeni, odnosno da taj populizam dobije u albanskom narodu. Ispostavilo se na samim izborima to nije dobro prošlo i da sam bivši premijer nije imao benefit iz toga“, kaže Rašić.

Njega međutim, iznenađuje istrajavanje u toj, kako kaže, pogrešnoj odluci koja šteti stabilizaciji odnosa u regionu.Ostale vesti

Stiglo 7 eksperata sa Instituta
Kako bi pomogli u organizovanju zdravstvenog sistema u srpskim sredinama, na Kosovo je sa Instituta "Batut" stiglo je 7 eksperata, saopštio je u današnjem izveštaju direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 02.04.2020
Dogovor!?: Kosovski lideri neozbiljni
U jeku borbe protiv koronavirusa kosovski politički lideri su zaokupljeni raspravom o tome treba li održati vanredne izbore ili ne. To je, po mišljenju novinarke Sanje Sovrlić, neozbiljno. Njen kolega Ljeart Hodža smatra da su izbori mogući.
  • 02.04.2020
Pad vlade u epidemiji koronavirusa
Dok se Kosovo suočava sa epidemijom korona virusa, Skupština je izglasala nepoverenje kosovskoj Vladi, nakon čega je vršilac dužnosti kosovskog premijera Aljbin Kurti razrešio dužnosti potpredsednika vlade Avdulaha Hotija. O ovoj temi, u najnovijoj emisiji "Sporazum" su govorili Rada Trajković, Augustin Paljokaj i Dušan Janjić.
  • 02.04.2020
Rašić imenovan za direktora Kancelarije za zajednice i savetnika
Vršilac dužnosti premijera  Kosova Aljin Kurti imenovao je danas  predsednika Progresivno demokratske stranke Nenada Rašića za političkog savetnika i direktora Kancelarije za zajednice u kabinetu premijera Kosova, saznaje New press.
  • 02.04.2020
Tači traži od Kurtija novog mandatara
Kosovski predsednik Hašim Tači zatražio je od predsednika pokreta Samoopredeljenje i premijera u ostavci Aljbina Kurtija da njegova stranka predloži novog mandatara za sastav nove kosovske vlade.
  • 02.04.2020
Tači obavio konsultacije sa svim parlamentarnim strankama
Predsednik Kosova Hašim Tači danas je nastavio konsultacije sa liderima političkih partija koje su zastupljene u Skupštini Kosova, kako bi sa njima diskutovao o trenutnim političkim događajima, ali i o događajima na polju zdravstva i bezbednosti na Kosovu.
  • 02.04.2020