Vesti
Politika

Rašić: Srbija de fakto priznala Kosovo; Petković: Rašićeve ocene besmislice

Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenad Rašić ocenio je da se "u drugoj tački evropskog sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije pominje priznavanje dokumenata" i dodao da ne može da nađe drugi naziv za to osim da je to "defakto priznanje" Kosova.
Rašić: Srbija de fakto priznala Kosovo; Petković: Rašićeve ocene besmislice
Ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić (Foto Kim arhiva)

„Ako to nije defakto priznanje, onda ja ne znam šta je. Šta još treba da se desi, ako ste vi integrisali sve… Kako je moguće da vi priznajete dokumenta vaše južne pokrajine? A šta je to, kako se to naziva, ako ne priznanjem“, rekao je Rašić u intervjuu za današnji list Nova.

Prema njegovim rečima, to predstavlja postepeno gašenje svih institucija Srbije na Kosovu, koje je počelo odavno sa sudstvom i policijom.

„Znači postepeno gašenje svih institucija, a vremeno obmanjivanje građana i floskule tipa ‘tablice KM ostaju’, ‘nema predaje’ i tako dalje. Imate dva načina na koji Beograd ‘operiše’. Prvi je onaj tihi, u suštini je sve urađeno šta se od njih tražilo. A drugi je naknadno obmanjivanje građana“, rekao je Rašić.

Upitan šta bi Beograd mogao da uradi po pitanju ulaska Kosova u UN, Rašić smatra da Srbiju niko neće pitati da li daje saglasnost za to.

On je naveo da na Sporazum o normalizaciji odnosa gleda iz ugla lokalnih Srba, odnosno kako mogu da zaštite svoja prava i da je zbog toga podržao i sporazum i sam koncept dogovora.

„Podsetiću vas da stalno tenzije i probleme, zbog kojih dolazi do novih raseljavanja Srba s Kosova. Zato je svaki ovakav dogovor za nas dobar“, rekao je Rašić.

Govoreći o formiranju Zajednice srpskih opština, ukazao je da bi, ako se gleda aneks sporazuma iz Ohrida, Vlada Kosova do 18. aprila trebalo da ima bar predlog kako bi samouprava Srba na Kosovu trebalo da izgleda. „Koliko znam, postoji nekih petnaestak predloga EU da se to uklopi u zakonski okvir Kosova, a realizacija treba da počne kada dođe do potpisivanja celokupnog sporazuma“, kazao je Rašić.

Petković: Rašićeve ocene besmislice i anesteziranje javnog mnjenja

Ocene ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenada Rašića da je prihvatanjem sporazuma o normalizaciji odnosa Srbija "de fakto priznala" Kosovo, jesu "besmislice i anesteziranje javnog mnjenja", izjavio je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

„Iracionalni strah (kosovskog premijera Aljbina) Kurtija od Zajednice srpskih opština, on i njegovi doglavnici odagnavaju besmislenim tvrnjama o ‘defakto priznanju’ od strane Srbije, i to im je očigledno slamka spasa za koji se hvataju u nastojanju da uspore sunovrat svojih političkih karijera“, naveo je Petković u saopštenju.

Po njegovim rečima, Beograd je spreman da u civilizovanom dijalogu iskreno radi na normalizaciji odnosa sa Prištinom, jačanju ekonomskih veza, olakšavanju života ljudi koji žive na Kosovu, ali ocenio da Prištini normalizacija odnosa nije dovoljna.

„Pitanje je zašto Kurtiju i Rašiću normalizacija odnosa nije dovoljna, i zašto neprestano moraju da insistiraju na temi koja nas nepomirljivo razdvaja, umesto na stvarima koje treba da pomognu u obnavljanju porušenih mostova između srpskog i albanskog narod“, kazao je Petković.

Ponovio je da je Beograd spreman da nastavi dijalog, ali da su „crvene linije“ jasne: neprihvatanje ulaska Kosova u UN, nepriznavanje nezavisnosti Kosova i obaveza da se formira Zajednica srpskih opština kako je definisana tokom dijaloga.Ostale vesti

Fajner sa Vučićem o situaciji na severu

Prvi zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost SAD Džon Fajner razgovarao je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

  • 03.06.2023
Borel: Pod hitno vratiti mir, nesmirivanje tenzija će imati negativne posledice
Visoki predstavnik EU Žozep Borel je pozvao Kosovo i Srbiju da odmah i bezuslovno preduzmu mere za deeskalaciju, prestanu da koriste retoriku podela i suzdrže se od daljih nekoordinisanih akcija na severu Kosova.
  • 03.06.2023
Policija: Situacija na severu mirna
Portparol kosovske policije Baki Keljani rekao je za Radio Slobodna Evropa da je situacija na severu Kosova mirna.
  • 03.06.2023
Apel za mir

Sto šezdeset kosovskih Srba, među kojima je predstavnika civilnog društva, medija, institucija kulture, profesora, lekara, advokata, sudija, studenata, političara, inženjera, te preduzetnika potpisalo je “Apel za mir” kojim najpre ukazuje na probleme pruža svoje viđenje za izlazak iz krize na severu Kosova. Naveli su da su duboko zabrinuti represivnim i agresivnim delovanjem Vlade Kosova i ponašanjem specijalnih policijskih snaga na severu Kosova koje, kako ističu, može eskalirati do nesagledivih posledica po mir i bezbednost građana, te i trajno narušiti mogućnosti pomirenja i zajedničkog suživota između Albanaca i Srba na Kosovu.

  • 03.06.2023
Vučić posetio ranjenog Galjaka u bolnici u Beogradu
Dragiša Galjak koji je u ponedeljak ranjen tokom sukoba između Kfora i lokalnih Srba u Zvečanu nalazi se na bolničkom lečenju u Beogradu. Tamo ga je posetio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Galjak je nakon KBC Kosovska Mitrovica gde je bio na lečenju prebačen u Urgentni centar KC u Beogradu.
  • 03.06.2023
Bela kuća: Poziv Beogradu da povuče vojsku, a Prištini da povuče policiju
Džonatan Fajner, glavni zamenik savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost, pozvao je Beograd da povuče oružane snage koje su raspoređene u blizini administrativne linije i da spusti nivo borbene gotovosti. Takođe, pozvao je Prištinu da omogući novoizabranim predsednicima opština da obavljaju svoje dužnosti sa alternativnih lokacija i da povuče policijske snage iz opštinskih zgrada, prenosi RTS.
  • 03.06.2023