Vesti
Politika

Rašić: Srbi vojsku Kosova vide kao pretnju

Bivši poslanik u Vladi Kosova i predsednik Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić kaže za RTV Kim da srpski narod vojsku Kosova vidi kao pretnju.
Rašić: Srbi vojsku Kosova vide kao pretnju
Nenad Rašić (Foto Kim)

„Mi sada to vidimo kao pretnju i ne vidim, a ni tada nisam video, Srbina koji bi mogao da glasa i da se saglasi sa time. Nažalost, oni su bez obzira na naše prepreke i naša mišljenja, nastavili sa tim tvrdoglavim formiranjem jednog organa koji ne menja suštinu, ali menja misiju, to su samo male tehničke korekcije“, rekao je Rašić.

On smatra da je ovo pokušaj da se podigne autoritet Vlade Ramuša Haradinaja, i da je razočaran što, kako kaže, srpski poslanici ne rade ništa povodom toga.

„Od jutros vidim samo osude od strane Đurića, Vulina, od svih, ali ne vidim šta rade povodm toga. Bojim se da mi i dalje imamo onaj kontinuitet osude i osuđivanja nečega, a ništa ne radimo ni pre nego što se to desi, a znali smo da će se desiti“, rekao je Rašić.

Rašić podseća da do kraja novembra, kada se očekuje završetak zakonske procedure o formiranju vojske Kosova, može biti pokrenuto puno pravnih procesa.

„Ja bih pozvao sve predstavnike unutar Vlade, da ukoliko stvarno rade u interesima Srba na Kosovu, da unutar tog procesa preduzmu neke mere koje će pokazati da kroz pravni proces možda može biti sprečen ova potez“.

Na pitanje da li misli da će se Srbi priključiti vojsci Kosova, Rašić kaže da nije poenta u tome da „mali čovek koji jedva sastavlja kraj sa krajem podnese žrtvu, dok političari ostanu nedodirljivi zbog višeg interesa“, te da ima i Srba koji su pripadnici BSK-a i sa severa, ne samo juga Kosova.Ostale vesti

CIK: Izborna kampanja za drugi krug izbora trajaće pet dana
CIK je usvojio operativni plan za organizaciju drugog kruga izbora za gradonačelnike opština na Kosovu i odlučio da izborna kampanja traje pet dana, od 8. do 12. novembra, saopštio je portparol CIK-a Valjmir Elezi.
  • 22.10.2021
Osmani: Dva ruska zvaničnika proglašena personama non grata
"Dva zvaničnika Kancelarije za vezu Ruske Federacije na Kosovu proglašena su personama non grata zbog njihove štetne aktivnosti koja je narušila nacionalnu bezbednost i ustavni poredak Kosova", navodi se u objavi na Fejsbuku predsednice Kosova Vjose Osmani.
  • 22.10.2021
Petković i Ajgner o položaju Srba i dijalogu BG i PR
O položaju srpskog naroda na Kosovu, problemima sa kojima se svakodnevno susreću, nastavku dijaloga Beograda i Prištine, danas su razgovarali direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i specijalni poverenik za Zapadni Balkan Saveznog ministarstva za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Johanes Ajgner.
  • 22.10.2021
Vlast i opozicija na Kosovu: Cilj dijaloga međusobno priznanje sa Srbijom
Status kvo u kojem se nalazi briselski dijalog ne odgovara nijednoj strani, a ponajmanje Kosovu koji je najveći gubitnik, posebno u vidu priznanja nezavisnosti, navodi Kosovski demorkatski institutu (KDI) u svom najnovijem izveštaju. O ovom dokumentu, ali i o budućnosti dijaloga Kosova i Srbije govorili su predstavnici najjačih političkih partija na Kosovu.
  • 22.10.2021
Članovi GI Narodno jedinstvo u Klokotu pristupili Srpskoj listi
Nijedan od tri kandidata za gradonačelnika Klokota, nije uspeo da osvoji dovoljan broj glasova u prvom krugu lokalnih izbora održanih u nedelju 17. oktobra. Kandidat GI Narodno jedinstvo Saša Mirković sa ostalim članovima svoje inicijative, danas je pristupio Srpskoj listi i pozvao svoje glasače da u sledećem krugu izbora svoj glas daju Srpskoj listi.
  • 21.10.2021
CIК: Ponavlja se prebrojavanje glasova na 23 biračka mesta
Centralna izborna komisija odlučila je da se ponovo prebroje glasovi sa 23 biračka mesta za lokalne izbore koji su održani 17. oktobra.
  • 21.10.2021