Vesti
Politika

Rašić: Protesti protiv Vlade, a ne Srba

Verujem da najavljeni protesti opozicije nisu usmereni protiv Srba nego protiv Vlade Kosova, smatra poslanik u kosovskoj Skupštini Nenad Rašić.
Rašić: Protesti protiv Vlade, a ne Srba
Nenad Rašić (Foto arhiva Kim)

Lider Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić rekao je za RTV Kim da se Zajednica srpskih opština našla kao tema na protestu zbog toga što je jedno od pitanja koje Vlada treba da reguliše.

„Mislim da, generalno, to ne bi trebalo shvatiti zabrinjavajuće, osim samo za upotrebu na tim  protestima koji će, kako su najavljeni, biti mirni. Nadam se da je ovo bio samo jedan od razloga koji je opoziciji bio potreban kako bi imala smernice, odnosno ciljeve protiv Vlade“, rekao je Rašić.

On je dodao da, u ovom trenutku, protesti ne mogu da dovedu do velikih promena.

„Ovo bi trebalo da budu normalni i mirni protesti koji bi trebalo da imaju za cilj okupljanje građana i upozorenje, a ne bilo kakvo rušenje sistema i delovanja Vlade“, kazao je Rašić.

Govoreći o bojkotu kosovskih institucija od strane predstavnika „Srpske liste“ Rašić je rekao da neučestvovanjem Srbi gube povezanost i uticaj na sve relevantne institucije počevši od Prištine pa do Beograda.

„Uticaj je bespovratno smanjen. Tu je bilo više pogrešnih političkih poteza. Ne samo da smo izgubili vreme u tehničkom smislu, nego se i jaz u odnosima Srba i Albanaca, koji nikada nisu bili sjajni, sada još više produbio“, istakao je Rašić.

On je rekao da je poverenje dovedeno do minimuma i da će to „otežati posao svim Srbima na svim pozicijama“.

„Većinski deo stanovnika na Kosovu veruje da je ponašanje devet srpskih poslanika destruktivno, da ne rade u interesu kosovskog društva, nego u interesu nekog drugog. To je podrilo poverenje koje je bilo krhko. Vratili smo se unazad nekoliko godina što se tiče osećanja i komunukacije među nama samima, među Albancima i Srbima“, rekao je Rašić.

Lider Progresivno demokratske stranke kaže da kao jedini srpski poslanik u parlamentu ne može mnogo da uradi, osim informisanja Srba, pozivanja na učestvovanje i obavešavanja o planovima i projektima.Ostale vesti

Bilčik: Potrebna istinska istraga dešavanja u Banjskoj
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio je kao neprihvatljiv nedavni sukob na severu Kosova i pozvao na istinsku istragu.
  • 03.10.2023
Rumunija šalje vojni kontingent na Kosovo
Nakon najnovijeg skoka tenzija na Kosovu, usled čega je NATO ovlastio slanje dodatnih trupa i odluke Velike Britanije da pošalje 200 vojnika, sada stiže potvrda da će i Rumunija poslati dodatni kontingent.
  • 03.10.2023
Evroposlanici zatražili sankcije za Srbiju, ali i za Kurtija
Poslanici Evropskog parlamenta poručili su danas da je potrebna nepristrasna istraga o oružanom sukobu na severu Kosovu i privođenje odgovornih pravdi. Kritikovali su retoriku Beograda, zatražili sankcije za Srbiju ali i za kosovskog premijera Aljbina Kurtija zbog zastoja u dijalogu. Poslanici su pozvali i na jačanje jedinica Kfora na severu.
  • 03.10.2023
Bela kuća: Srbija počela povlačenje snaga, to je dobra stvar
Srbija je "počela da povlači" snage pozicionirane na granici sa Kosovom, saopštila je Bela kuća, nekoliko dana posle upozorenja o velikom raspoređivanju srpske vojske na tom području.
  • 03.10.2023
Osmani za CNN: Objavićemo dokaz da je Vučić dao naredbu za Banjsku

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je za CNN da međunarodna zajednica treba da uvede sankcije Srbiji zbog oružanog napada u Banjskoj.

  • 03.10.2023
BiH će ispitati navode da je Milan Radoičić nabavljao oružje u Tuzli
Direktor Federalne uprave policije u Bosni i Hercegovini Vahidin Munjić izjavio je da će proveriti da li je Milan Radoičić kupovao oružje na prostoru FBiH, javlja N1 u BiH.
  • 03.10.2023