Vesti
Politika

Rašić: Očekivao sam da će se dati prostor Samoopredeljenju

Predsednik Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić kazao je za RTV Kim da ga je odluka Ustavnog suda iznenadila. On je ocenio da će vlada na čelu sa Avdulahom Hotijem, ukoliko do nje dođe, biti slaba i kratkoročna.
Rašić: Očekivao sam da će se dati prostor Samoopredeljenju
Nenad Rašić (Foto Kim)

Ustavni sud u Prištini odlučio je kasno sinoć da nema potrebe za novim izborima na Kosovu i da je moguće formiranje nove vlade.

Predsednik PDS-a Nenad Rašić ističe da će autoritet Ustavnog suda nakon ove odluke biti dosta urušen.

„Moram reći da sam iznenađen, znajući okolnosti pod kojima je Ustavni sud funkcionisao, kao i nametanje predstavnika. Svakako me iznenađuje da su dali mandat Avdulahu Hitiju koga je predsednik Hašim Tači odredio, očekivao sam da će biti nešto umerenije, da će se dati određeni prostor Samoopredeljenju, jer su ipak oni dobitnici“, kazao je Rašić.

Rašić je dodao da predsednik (Hašim Tači) nema pravo da ikoga predlaže „dok se ne iscrpi druga mogućnost“.

„Ali kod nas se sve radi đonom ili klizećim startom, a to se i sada desilo“, dodao je Rašić.

Rašić je ocenio da će, ukoliko do toga dođe, vlada na čelu sa Avdulahom Hotijem, biti slaba i kratkoročna.

„Mislim da postoje dva pravca: Prvi je taj pasivni otpor ili prihvatanje uz ogromno negodovanje, ili aktivni otpor koji bi mogao da se manifestuje na različite načine“, kazao je Rašić, i dodao:

„Mene kao Srbina najviše brine to sa kojim su namerom izabrani ili će biti izabrani. To treba da plaši sve nas, kosovske Srbe“.Ostale vesti

Hoti: Spremni smo za dijalog, ali uz obostrano priznanje
Kosovski premijer Avdulah Hoti izrazio je spremnost za nastavak dijaloga sa Beogradom, ako dijalog vodi uzajamnom priznavanju,
  • 08.07.2020
Da li je Kosovo tema protesta?
Nekoliko hiljada ljudi okupilo se sinoć ispred Skupštine Srbije nakon što je predsednik Aleksandar Vučić najavio oštre mere u borbi protiv koronavirusa. Okupljeni su podsećali, između ostalog, da je „Kosovo deo Srbije“. Deo demonstranata tokom večeri je upao u Skupštinu, nakon čega je policija upotrebila suzavac i fizičku silu. Građani su se sinoć okupljali i u Novom sadu i Kragujevcu. Redakcija RTV Kim je pokušala da sazna koliko je visoko na agendi nezadovoljnih politikom predsednika Srbije aktuelna situacija u vezi sa Kosovom.
  • 08.07.2020
Osmanijeva za razrešenje predstavnika Srpske liste
Predsednica kosovske skupštine Vjosa Osmani pozvala je sve parlamentarne političke stranke da joj se pridruže u usvajanju Rezolucije, kojom će od vlade u Prištini biti zatraženo da razreši svoje članove koji se, kako je ocenila, pridružuju predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u političko-diplomatskoj bici protiv ovdašnjih vlasti.
  • 08.07.2020
Grenel: Nismo očekivali brz dogovor u izbornoj godini
Nikada nismo verovali u brz dogovor Kosova i Srbije u izbornoj godini, i nikada nismo mislili da će naš jedini fokus na ekonomskoj normalizaciji značiti brzo rešenje, izjavio je Ričard Grenel.
  • 08.07.2020
Hoti: Evropska perspektiva jedina prilika za mir i stabilnost
Evropska perspektiva Zapadnog Balkana je jedina prilika za mir, stabilnost i napredak u ovom delu Evrope, ocenio je premijer Koosova Avdulah Hoti posle razgovora s predsednikom Francuske Emanuelom Makronom u Parizu.
  • 08.07.2020
Vučić: Teško leto i jesen po pitanju Kosova
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da zemlju očekuju "teško leto i jesen" po pitanju Kosova.
  • 07.07.2020