Vesti
Politika

Rašić o situaciji na severu Kosova: Zakomplikovano bez potrebe

„Nažalost, kod nas na Kosovu se retko dobro promisli pre delovanja, nego se prvo deluje, a onda se razmišlja o tome“, kazao je ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić, ocenjujući trenutnu situaciju na severu Kosova i nedavne sukobe.

Rašić o situaciji na severu Kosova: Zakomplikovano bez potrebe
Ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić (Foto Kim arhiva)

Rašić kaže da postoji način kako smiriti tenzije.

„Znao sam da će posle izbora novi gradonačelnici položiti zakletvu i pravno biti gradonačelnici tih opština tamo, ali sam očekivao da će, kao što bih ja uradio gde god da sam, sa nekom torbicom pokušao da odem sam do svog radnog mesta. Mislim da je ovo zakomplikovano bez potrebe, ishitreno. Gradonačelnike bih zamolio, znam da su to savesni ljudi bez obzira na legitimitet koji je možda diskutabilan zbog broja glasova, da budu u službi građana kao što je sam premijer rekao. Ako ste u službi građana onda morate da uzimate u obzir šta više od 90 odsto njihovih građana o tome misle“, rekao je ministar za zajednice i povratak.

Poštujući volju građana, napominje Rašić, poštujete i ustavni poredak i zakon.

„Zamolio bi ih da nema potrebe, našim rečnikom rečeno, terati stvari mak na konac, nego jednostavno raditi na izmeštenim lokacijama, a kada uslovi budu adekvatni vratiti se eventualno na svoje radno mesto, u prostorije za koje s pravom smatraju da su njihovo radno mesto“, zaključio je Rašić.Ostale vesti

Vučić: Vojska neće ući na Кosovo, Srbija ne želi rat
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da nema nameru da naredi vojsci da pređe administrativne prelaze sa Кosovom, dodavši da će povući srpske snage iz tog područja jer bi, kako je naveo, eskalacija sukoba bila kontraproduktivna kada je reč o želji Srbije da postane članica Evropske unije.
  • 30.09.2023
Vlada Kosova poziva Vučića i Srbiju da povuku vojsku

Iz Vlade Kosova poručuju da sa pažnom i budnošću prate najnovija kretanja Vojske Srbije duž linije sa Kosovom. "Pozivamo predsednika Vučića i institucije Srbije da odmah povuku sve vojne trupe sa granične linije sa Kosovom i da zatvore i demilitarizuju 28 isturenih vojnih baza i 20 baza žandarmerije koje predstavljaju trajnu pretnju po našu zemlju", navode iz Vlade Kosova.

  • 30.09.2023
Ferguson: Puno pitanja bez odgovora
Ambasador Velike Britanije u Srbiji Edvard Ferguson rekao je da je puno pitanja ostalo bez odgovora nakon događaja u Banjskoj na Kosovu. Poručio je da Srbija mora da da doprinos istrazi i dodao da nema nikakvog opravdanja zbog napada na policiju.
  • 30.09.2023
Američki ambasador: Srbi nisu mogli sami da obezbede oružje pronađeno u Banjskoj
Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je u intervjuu za engleski BBC da iza terorističkog napada na Kosovu stoje određene strukture i da pronađeno oružje u Banjskoj ukazuje da Srbi nisu mogli sami da obezbede to oružje.
  • 30.09.2023
Borelj: Snage treba da se povuku
Evropska unija (EU) je veoma zabrinuta jačanjem prisustva Vojske Srbije pored granice sa Kosovom, izjavio je šef evropske diplomatije Žosep Borelj.
  • 30.09.2023
Završena obdukcija tela trojice Srba stradalih u Banjskoj, ali ne i izveštaji
Završena je obdukcija tela trojice Srba koji su 24. septembra stradali u Banjskoj nakon sukoba sa Kosovskom policijom.
  • 30.09.2023