Vesti
Politika

Rašić: Nova politička energija na Kosovu

Za Nenada Rašića izbor Vjose Osmani za predsednicu Kosova je bio očekivan, s obzirom na, kako ističe, impozantan izbnorni uspeh od 300 hiljada glasova birača. On kaže da je ona s pravom predsednica uzimajući u obzir njen autoritet.
Rašić: Nova politička energija na Kosovu
Nenad Rašić (Foto Kim)

Uz Kurtija kao premijera i Vjosu Osmani kao predsednika Kosovo će, kako Rašić očekuje, dobiti novu političku energiju.

„Predstoji period koji bi mogao da donese emancipaciju, jednu ekspanziju institucija, verovatno i uz podršku međunarodnih faktora, bilo evropskih ili svetskih kapaciteta, mislim da nam predstoji jedan možda izazovno radni period u kojem treba dosta raditi, jer postoji mogućnost da kosovske institucije ojačaju“, kaže RTV Kim predsednik Progresivno demokratske stranke.

Što se Srba tiče, Rašić kaže da bi bilo dobro da i oni budu deo političkih promena na Kosovu. „Naravno promena na bolje. Da uđemo u ritam ispunjavanja tih kvotacija od 10% zaposlenih nealbanaca u kosovskim institucijama. Sada je oko 6%. Da nađemo načina da naše privredne subjekte jačamo kroz te iste institucije, da ojačamo mlade koji bi pomogli u tim institucijama, tako da ja očekujem nekoliko perspektivnih godina“.

Osvrnuvši se na izjave nove predsednice o navodnom genocidu na Kosovu i pozive Srbiji da prizna zločine nad Albancima, Rašić kaže: „Svaki politički subjekat ima svoj politički pravac razvijanja i delovanja i reći bilo šta o tome bilo bi kontraverzno. Svako gradi svoj politički uticaj na osnovu reči koje se izgovaraju. Svakako da su u politici reči bitna stvar, a svakako je i da je Vjosa Osmani predsednica i da će tu biti narednih pet godina“.

Govoreći o njenim stavovima po pitanju Vašingtonskog sporazuma, Rašić očekuje da će on biti izmenjen ali da to ne znači da će biti prekršena neka pravila.

„S obzirom da se i administracija u Vašingtonu promenila biće sasvim prirodno da dođe do nekih dopuna, ali sve je to podložno promenama i ne smatram da je to nešto tragično. Bilo koji sporazum može da se nadograđuje, da se promeni i naravno da ima konkretnu implementaciju“, kaže Rašić.Ostale vesti

Šest slučajeva nepoštovanja izbornog zakona i ometanja glasanja
Državni tužilac Kosova saopštio je da je do juče na celoj teritoriji Kosova, u vezi sa izbornim procesom, registrovano šest slučajeva u koje je uključeno 14 osoba, od kojih je 13 pritvoreno. U opštini Klokot uhapšene su četiri osobe zbog sumnje da su počinile krivična dela kršenje slobodnog opredeljenja birača i davanje ili primanje mita u vezi sa glasanjem.
  • 18.10.2021
Šubarić zahvaljuje građanima i predsedniku Vučiću

Prvi put nakon pobede na lokalnim izborima u Gračanici oglasila se Ljiljana Šubarić i to putem društvene mreže Fejsbuk.

  • 18.10.2021
Petković čestitao Srpskoj listi
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitao je Srpskoj listi pobedu na kosovskim lokalnim izborima.
  • 18.10.2021
Srpska lista: Pobeda u 10 opština, bez ZSO neće biti kosovskih institucija

"Srpski narod na Kosovu poslušao je poziv svoje Srpske liste i svog predsednika Aleksandra Vučića, i u ovoj rekordnoj izlaznosti dao podršku da se nastavi borba za ostanak i opstanak na ovim prostorima. Dakle, želim da obavestim građane da su kandidati Srpske liste pobedili u svih 10 opština sa srpskom većinom", kazao je predsednik Srpske liste Goran Rakić na konferenciji za medije u Severnoj Mitrovici.

  • 17.10.2021
Stojanović: Izborni rezultat u Gračanici je posledica obećanja, pritisaka i ucena
Branimir Stojanović je, komentarišući preliminarne izborne rezultate za Opštinu Gračanica, rekao da su oni posledica prevelikih obećanja, te ucena i pritisaka na birače od strane Srpske liste.
  • 17.10.2021
Gračanica: Ljiljana Šubarić ubedljivo vodi
Prema malom uzorku obrađenih listića od strane CIK (do 21:10 časova, 13,37%) kandidatkinja Srpske liste Ljiljana Šubarić ubedljivo vodi u odnosu na nezavisnog kandidata Branimira Stojanovića.
  • 17.10.2021