Vesti
Politika

Rašić: Nova politička energija na Kosovu

Za Nenada Rašića izbor Vjose Osmani za predsednicu Kosova je bio očekivan, s obzirom na, kako ističe, impozantan izbnorni uspeh od 300 hiljada glasova birača. On kaže da je ona s pravom predsednica uzimajući u obzir njen autoritet.
Rašić: Nova politička energija na Kosovu
Nenad Rašić (Foto Kim)

Uz Kurtija kao premijera i Vjosu Osmani kao predsednika Kosovo će, kako Rašić očekuje, dobiti novu političku energiju.

„Predstoji period koji bi mogao da donese emancipaciju, jednu ekspanziju institucija, verovatno i uz podršku međunarodnih faktora, bilo evropskih ili svetskih kapaciteta, mislim da nam predstoji jedan možda izazovno radni period u kojem treba dosta raditi, jer postoji mogućnost da kosovske institucije ojačaju“, kaže RTV Kim predsednik Progresivno demokratske stranke.

Što se Srba tiče, Rašić kaže da bi bilo dobro da i oni budu deo političkih promena na Kosovu. „Naravno promena na bolje. Da uđemo u ritam ispunjavanja tih kvotacija od 10% zaposlenih nealbanaca u kosovskim institucijama. Sada je oko 6%. Da nađemo načina da naše privredne subjekte jačamo kroz te iste institucije, da ojačamo mlade koji bi pomogli u tim institucijama, tako da ja očekujem nekoliko perspektivnih godina“.

Osvrnuvši se na izjave nove predsednice o navodnom genocidu na Kosovu i pozive Srbiji da prizna zločine nad Albancima, Rašić kaže: „Svaki politički subjekat ima svoj politički pravac razvijanja i delovanja i reći bilo šta o tome bilo bi kontraverzno. Svako gradi svoj politički uticaj na osnovu reči koje se izgovaraju. Svakako da su u politici reči bitna stvar, a svakako je i da je Vjosa Osmani predsednica i da će tu biti narednih pet godina“.

Govoreći o njenim stavovima po pitanju Vašingtonskog sporazuma, Rašić očekuje da će on biti izmenjen ali da to ne znači da će biti prekršena neka pravila.

„S obzirom da se i administracija u Vašingtonu promenila biće sasvim prirodno da dođe do nekih dopuna, ali sve je to podložno promenama i ne smatram da je to nešto tragično. Bilo koji sporazum može da se nadograđuje, da se promeni i naravno da ima konkretnu implementaciju“, kaže Rašić.Ostale vesti

Đurić: Briselski sporazum omogućio godine mira
Osam godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ističe da je taj dokument omogućio godine mira i stabilnosti u kojima je Srbija izgradila brend države koja snažno zastupa interese srpskog naroda na Kosovu i zalaže se za postizanje pravednog kompromisnog rešenja koje neće podrazumevati gaženje svojih državnih i nacionalnih interesa.
  • 19.04.2021
Konjufca: Za pokretanje tužbe protiv Srbije za genocid potrebno je vreme

Predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca rekao je da sastavljanje tužbe protiv Srbije za genocid na Kosovu zahteva vreme, prenosi Reporteri.

  • 17.04.2021
Kosovske NVO protiv odluke Evropa Nostre o Dečanima
Četrdeset organizacija civilnog društva reagovalo je na uključivanje manastira Dečani na listu „7 najugroženijih spomenika u Evropi“ za 2021. godinu od strane panevropske federacije nevladinih organizacija aktivnih na polju kulturnog nasleđa poznate kao Europa Nostra.
  • 17.04.2021
Lavrov i Selaković: Opasni pokušaji odustajanja od Rezolucije 1244
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Moskvi sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, koji je podvukao da su pokušaji odustajanja od Rezolucije UN 1244 na Kosovu opasni, prenosi Tanjug.
  • 16.04.2021
Kosnet o razmeni teritorija: Nismo stajali iza ove ideje
Američki ambasador na Kosovu, Filip Kosnet, ideju o razmeni teritorija između Kosova i Srbije smatra prošlošću. Tvrdi da SAD nisu zainteresovane za razmenu teritorija, jasno stavljajući do znanja da ne stoje iza ove ideje.
  • 16.04.2021
Kurti zatražio od Grčke da prizna nezavisnost Kosova
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa šefom grčke Kancelarije za vezu u Prištini Krisuolom Aliferi i zatražio da se njena zemlja "pridruži bloku zemalja koje su priznale Kosovo".
  • 15.04.2021