Vesti
Politika

Rašić: Nisam iznenađen akcijom u Štrpcu

Predsednik Progresivne demokratske stranke (PDS) Nenad Rašić je za Glas Amerike rekao da nije iznenađen akcijom Policije Kosova i hapšenjima u Štrpcu.
Rašić: Nisam iznenađen akcijom u Štrpcu
Nenad Rašić (Foto arhiva Kim)

"Moram da kažem da je to potpuno očekivano i nije ništa novo. Svakako me nije iznenadilo, jer već dugo vremena se zna, čak ne morate da budete ni političar, ni novinar, pogotovo ljudi iz tog okruženja sa Šare znaju šta je nastalo tamo poslednjih sedam, osam godina, koliko je izmenjena i struktura nacionalnog parka", rekao je on.

Rašić je podsetio da u nacionalnom parku gradnja ne bi trebalo da je dozvoljena i dodao:

"Izmenjena je i demografska struktura, jer vi tamo možete da vidite da ima stotine ili već hiljade malih objekata", zaklučio je Rašić.

Podsetimo, U akciji Kosovske policije i tužilaštva u Štrpcu je juče uhapšeno deset osoba, među kojima i bivši predsedik te opštine Bratislav Nikolić. On se sumnjiči za nelegalno sticanje koristi od oko milion evra, a određen mu je pritvor od 48 sati, saopšteno je iz Tužilaštva u Uroševcu.Ostale vesti

Brnabić o G7: Samo u slučaju Srbije ne važi rezolucija SB UN

Premijerka Ana Brnabić konstatovala je da se u dokumentu sa sastanka zemalja G7 kao rešenje za svaki problem na svetu podseća na rezolucije Saveta bezbednosti UN, sem kada je u pitanju Srbija i da samo u slučaju Srbije nema pomena o Rezoluciji 1244.

  • 17.05.2022
Građani u politici: Ne veruju im, niti ih vrednuju, ali glasaju
Politički život Srba na Kosovu godinama unazad sveden na jednu partiju – Srpsku listu. Zbog velikog uticaja ove stranke, građanu su ili u strahu ili su nezainteresovani da bilo šta promene. Ipak, u anonimnoj anketi koja je obavljena povodom istraživanja “Građani u politici”, naveli su da svojim političkim predstavnicima ne veruju, te da zanimanje “političar” smatraju nečasnom profesijom. Ovo su samo neki podaci iz istraživanja koje su sproveli nevladine organizacije Centar za afirmativne društvene akcije (CASA) i Humani centar Mitrovica (HMC) u okviru inicijative Open. Panelisti Slobodan Georgijev i Momčilo Trajković kažu da, iako je trenutna situacija loša, ima potencijala među mladima da se politički život Srba na Kosovu promeni.
  • 17.05.2022
Kurti o novim sankcijama Rusiji i Belorusiji
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je dan posle sednice Vlade kojom je predsedavao potpredsednik Besnik Bisljimi, na kojoj je doneta odluka o dodatnim sankcijama Rusiji i Belorusiji, da je "Kosovo jedna od prvih zemalja koja se svrstala sa demokratskim svetom u uvođenju ekonomskih i finansijskih sankcija Ruskoj Federaciji, nakon invazije i vojne agresije na Ukrajinu".
  • 17.05.2022
Petković: Svetinje SPC na KiM pripadaju Srbiji
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković poručio je da svetinje Srpske pravoslavne crkve na KiM pripadaju Srbiji i istakao da je na KiM srušeno više od 135 svetinja među kojima i one koje su na UNESKO-voj listi svetske kulturne baštine. Odgovarajući ministru kulture prištinskih institucija Hajrulahu Čekuu koji je rekao da su pravoslavne crkve na KiM "blago Kosova" i da se na restauraciji kuće naciste Džafera Deve u južnom delu Kosovske Mitrovice radi da bi služila zajednici, Petković je naveo da je "jedino kulturno nasleđe Kosova kuća nacističkog kolaboracioniste".
  • 17.05.2022
Borelj se nada sastanku Vučića i Kurtija
Šef diplomatije EU Žozep Borelj pozvao je na poštovanje i primenu svih do sada postigutih sporazuma u okviru dijaloga Beograda i Prištine, kao i na nastavak razgovora pod pokroviteljstvom EU.
  • 17.05.2022
Kosovska vlada uvela nove sankcije Rusiji, ali i Belorusiji
Kosovska vlada na današnjoj sednici usvojila je novi set sankcija protiv Rusije, što je ujedno drugi set od početka rata u Ukrajini.
  • 16.05.2022