Vesti
Politika

Rašić: Neozbiljni pozivi premijera Mustafe

Poslanik u Skupštini Kosova Nenad Rašić smatra da glasanje za ratifikaciju sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom ne može da se desi u narednih nedelju dana, dodajući da je poziv Ise Mustafe da se Srbi vrate u institucije neozbiljan.
Rašić: Neozbiljni pozivi premijera Mustafe
Nenad Rašić (Foto arhiva Kim)

Premijer Kosova Isa Mustafa najavio je da će Sporazum o razgraničenju sa Crnom Gorom biti dostavljen Skupštini na ratifikaciju za nekoliko dana. Sednici neće prisustvovati poslanici Srpske liste.

"Mi nismo došli do kompromisa što se tiče samog glasanja za demarkaciju. Ponekad stvarno ne razumem moje kolege političare iz Vlade, pogotovo premijera, koji tvrdi da će neka tačka biti stavljena na dnevni red parlamenta. Uopšte nismo imali dogovor da o tome raspravljamo, a kamoli glasamo", kaže Rašić.

Govoreći o povratku u kosovske institucije, Rašić je kazao da su pozivi kosovskog premijera Ise Mustafe bili "šablonski".

"Osim tih šablonskih poziva i inicijative Natalije Apostolove da pokuša da približi naše stavove, ništa se drugo nije desilo. To što premijer naziva pozivom, ja nazivam šablonskim pozivom za ispunjavanje dnevnih vesti. Nije bilo iskrenog poziva. Smatram da je neozbiljno pozivati na takav način", kaže Rašić.

Poslanici Srpske liste su nakon usvajanja Zakona o Trepči i strateškim investicijama odlučili da "zamrznu" svoj rad u kosovskom parlamentu.Ostale vesti

Internet peticija za raspisivanje izbora
Samoopredeljenje pokreće peticiju putem interneta za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, objavila je Koha.
  • 30.05.2020
SAD ponovile: Poštovati odluku Ustavnog suda

Sjedinjene Države su ponovo reagovale na presudu koju je doneo Ustavni sud o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za novog premijera.

  • 30.05.2020
Borelj: Beograd i Priština da se dogovore
Šef diplomatije EU Đuzep Borelj izjavio je da je na Beogradu i Prištini da se dogovore oko rešenja za normalizaciju odnosa, ali da pri tom ne mogu imati "odrešene ruke", jer postignuti sporazum mora biti prihvaljiv i za međunarodnu zajednicu, prenosi Tanjug.
  • 30.05.2020
Građani Prištine: Odluka u korist Tačija
Građani Prištine iskazuju nezadovoljstvo povodom presude Ustavnog suda kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija o novom mandataru vlade. Kako su za RTV Kim kazali, za njih je odluka neprihvatljiva.
  • 29.05.2020
Kurti ne prihvata odluku Ustavnog suda
Odlazeći kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da ne prihvata odluku Ustavnog suda o uredbi predsednika Hašima Tačija kojom je dao mandat Avdulahu Hotiju da formira novu vladu.
  • 29.05.2020
Šeholi: Nova  vlada pre ponedeljka

Za direktora Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmira Šeholija odluka Ustavnog suda bila je očekivana. Prema njegovom mišljenju, nova vlada će biti formirana do ponedeljka. 

  • 29.05.2020