Vesti
Politika

Rašić: Neće biti teško biti bolji od prethodnika

Novoimenovani ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić rekao je za Kim da očekuje da će na novom zadatku imati punu podršku kosovskog premijera Aljbina Kurtija, te da je njegov zadatak da bude bolji od svog prethodnika (Goran Rakić) što, kako kaže, neće biti težak posao.

Rašić: Neće biti teško biti bolji od prethodnika
Novoimenovani ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić i kosovski premijer Aljbin Kurti (Foto Kabinet premijera Kosova)

Odluku o imenovanju Nenada Rašića na mesto ministra za zajednice i povratak jutros je potpisao kosovski premijer Aljbin Kurti.

"Imali smo jedan duži sastanak, kao i juče takođe o našim planovima i kako on smatra da bi trebalo naša saradnja da izgleda. Ja sam takođe imao svoje predloge. Sam čin potpisivanja za mene znači da ćemo mi svakako pokušati da napravimo bolje odnose koji su zbog svih ovih okolnosti koje imamo poslednjih meseci apsolutno po meni u nepovoljnom položaju", kazao je za Kim Rašić.

Novi ministar očekuje da će imati putu podršku premijera Aljbina Kurtija.

"Suštinski je stvarno važno da dobijemo jednog predstavnika koji bi bio autentičan kosovski Srbin i koji bi iskreno radio u interesu građana, pre svega Srba i ostalih zajednica ali ne na štetu Albanaca. Postoji jedan zadatak a to je biti bolji ministar od prethodnih ministra. S obzirom na njihove rezulate ili bolje reći njihove loše rezultate, moj posao neće biti težak u smislu biti bolji od njih. To su moja generalna očekivanja. Mi kosovski Srbi moramo već jednom da se uzmemo, ono što stara poslovica kaže `use i u svoje kljuse`", zaključio je Rašić.

"Premijer Kurti čestitao je g. Rašiću na novoj institucionalnoj dužnosti i odgovornosti u Republici Kosovo", stoji su saopštenju Kurtijevog kabineta.

Podsetimo, bivši ministar za zajednice i povratak Goran Rakić podneo je ostavku na tu funkciju zbog odluke Vlade Kosova o preregistraciji vozila sa srpskim oznakama gradova na Kosovu na RKS, kao i smene komandira Kosovske policije za region sever Nenada Đurića.Ostale vesti

Eskobar: Međusobno priznanje krajnji cilj dijaloga
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar izjavio je da Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju dijalog Kosova i Srbije, koji se vodi pod okriljem Evropske unije (EU), i smatraju da međusobno priznanje treba da bude krajnji cilj tog procesa.
  • 06.02.2023
Kurti: Prihvatićemo predlog EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom da će prihvatiti predlog za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

  • 06.02.2023
Lajčak u Prištini: Sve dogovoreno se mora implemetirati
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je u Prištini sa premijerom Aljbinom Kurtijem i šefom kosovske delegacije u dijalogu Besnikom Bisljimijem. Tema sastanka bio je francusko-nemački predlog, a Lajčak je još jednom ponovio da se sve dogovoreno u dijalogu mora implemetirati. 
  • 06.02.2023
Brnabić se izvinila zbog ’’Republike Kosovo’’ na sajtu Vlade Srbije
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je u jednom od izveštaja objavljenom na sajtu Vlade Srbije bilo napisano "Republika Kosovo" i dodala da je reč o grešci u prevodu.
  • 06.02.2023
„Međunarodna zajednica da ne vrši pritisak na Prištinu kada je reč o ZSO“
Kosovski premijer Aljbin Kurti pozvao je predstavnike međunarodne zajednice da ne vrše pritisak na Prištinu kada je reč o osnivanju Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom, jer prema njegovim rečima - ta tema povećava tenzije između Kosova i Srbije.
  • 06.02.2023
Aleksić: Sednica o Kosovu pokazala da je ’’car go’’
Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da je skupštinska sednica o Kosovu pokazala da je "car go", jer predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije mogao da navede ništa što je Srbija dobila u kosovskim pregovorima koje je vodio prethodnih deset godina, saopštila je ta partija.
  • 06.02.2023