Vesti
Politika

Rašić: Naš najveći poraz je što nismo srušili vladu

Za stanje apatije u kojem se nalazi srpsko stanovništvo, a posebno u poslednje tri godine, odgovorna je politika, za šta i sam preuzimam odgovornost, kazao je u emisiji „Dogovor!?“ RTV Kim, poslanik u Skupštini Kosova Nenad Rašić.
Rašić: Naš najveći poraz je što nismo srušili vladu
Nenad Rašić (Foto Kim)

Najlogičnije rešenje nakon što DSK i DPK nisu ispoštovali koalicioni dogovor je da su predstavnici Srpske liste krenuli u rušenje Vlade. To bi im sačuvalo obraz, smatra poslanik i predsednik PDS-a Nenad Rašić.

„To je možda za nas i najveći poraz, to što nismo uspeli tu politiku da manifestujemo u implementaciju na terenu. Mi se sada bavimo utopijskom politikom, jer ništa ne proizvodimo kao dobit koji treba da dostavimo građanima ili, ako nešto i dostavljamo to je na jednom malom nivou koji je ne samo za brigu, nego i za jedno veliko nezadovoljstvo“.

Sedmog aprila ističu mandati jednom broju srpskih poslanika. Ukoliko se do tada ne vrate u Skupštinu ostaće bez mandata. Komentarišući potez pojedinih srpski poslanika koji su u parlament odlazili da bi se „registrovali“, Rašić je rekao da je taj postupak „akt spasavanja“ i da će i sam to morati da učini.

„Ne bih voleo da se ovo shvati kao neko lično branjenje pozicije ali sigurno moji glasači žele da bar neko moje obraćanje i nastup bude u cilju zaštite njihovih interesa“.

Na pitanje da li postoji način za dostojanstveni povratak Srba u institucije, Rašić kaže da ne postoji.

„Ne postoji dostojanstveno vraćanje. Minimum koji mi trebamo da dobijemo je ta incijativa za formiranje statuta ili Upravljačkog tima za ZSO. To je minimum. Ako i dalje zastajkuje to formiranje ZSO nema nikakvih šansi da se mi vratimo u institucije, jer nemamo šta da kažemo. Ne mogu samom sebi da dam opravdanje i svojim glasačima, a kamoli nekom širem spektru ljudi“, kaže Rašić.

Govoreći o pokušaju kosovske vlade da nacioalizuje imovine bivše Jugoslavije, Srbije i AP Kosova i Metohije, Rašić je uveren da podnosilac tog zahteva, Priština, ne može da ostvari svoje namere pravnim putem bez saglasnosti Beograda. U pitanju je, kaže on, samo potreba da se ponovo podignu nepotrebne tenzije.

„Sukcesija je pravni dokument koji se utvrđuje između strana koje moraju biti uključene u proces podele imovine. Što znači da bez saglasnosti Beograda u ovom slučaju tog dogovora ne može biti. Samo bih voleo da kolege iz Prištine shvate to da u ovom slučaju nemaju pravni osnov“.

Predsednik PDS-a nezadovoljan je zbog minimuma infomracija koje Srbi sa Kosova dobijaju o briselskom dijalogu i za to krivi same pregovorače. Zbog toga smatra da bi u briselski dijalog trebalo da budu uključeni apolitični ali stručni Srbi sa Kosova koji bi pratili sve što se dešava za pregovaračkim stolom i koji bi običnim građanima dostavljali informacije.

„Zbog toga što je ta manipulacija ljudima i poturanje pogrešnih informacija ono najgore što nama može da se desi. Mi ne znamo koje su zadnje stvari dogovorene a koje su sprovedene. Ja lično insistiram kod pregovarača da dobiijem odgovore, ali dobijem informacije one koje su na stolu, one koje su u zvaničnoj formi koje dobijete i vi novinari“, kaže Rašić i dodaje da su „očevici“ potrebni zbog smanjena spekulacija.

To bi, prema njegovim rečima, trebalo da budu ljudi sa „kičmom“ koji ne bi poklekli ni pod čijim političkim uticajem.

 Ostale vesti

Šef diplomatije EU Žosep Borelj obavestio je ministre spoljnih poslova EU na sastanku u Briselu o nastavku dijaloga Beograda i Prištine izrazivši očekivanje da će naredni sastanak u okviru dijaloga, planiran za četvrtak 16. jula u Briselu, dovesti do "važnog iskoraka u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine".
  • 13.07.2020
Izazovna, ali ne i beznadežna situacija
U četvrtak će se, nakon dvadeset meseci pauze, u Briselu ponovo za istim stolom naći predstavnici Beograda, Prištine i EU. Ovoga puta u izmenjenom sastavu, pa će, umesto Federike Mogerini, sastanak voditi Žozep Borelj i Miroslav Lajčak, dok će prištinsku stranu, umesto Hašima Tačija, zastupati Avdulah Hoti. Jedino će Srbija imati istog pregovarača - Aleksandra Vučića, koji smatra da je "situacija u vezi sa Kosovom je gotovo beznadežna".
  • 13.07.2020
Lajčak: Dijalog vraćen na pravi put
Nakon današnjeg video-sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vućićem i kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, kazao je da je dijalog Beograda i Prištine vraćen na pravi put.
  • 12.07.2020
Vučić: Dijalog nastavljen, određene teme za Brisel
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji putem video-linka učestvovao na trilateralnom sastanku Evropske unije, Beograda i Prištine, istakao je da je dijalog nastavljen, kao i da su dogovrene teme za sastanak u Briselu.
  • 12.07.2020
Borelj pred konferenciju: Ovde smo da probamo ponovo
Dijalog Beograda i Prištine na visokom političkom nivou nastavljen je nakon 20 meseci pauze video-konfrencijom u kojoj učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kosovski premijer Avdulah Hoti, šef diplomatije EU Žosep Borelj i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.
  • 12.07.2020
Umesto za stolom, danas video konferencija

Umesto planiranog nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, danas se održava video konferencija, pošto je kosovski premijer Avdulah Hoti otkazao dolazak.

  • 12.07.2020