Vesti
Politika

Rašić: Izjave kosovskih zvaničnika nisu za iznenađenje nego za brigu

Od početka rusko-ukrajinskog sukoba prištinski zvaničnici sve češće ponavljaju da Kosovo treba hitno da postane član NATO-a. Bivši ministar u kosovskoj vladi i nekadašnji poslanik u Skupštini Kosova Nenad Rašić kaže  za RTV Kim da su zahtevi Prištine očekivani.
Rašić: Izjave kosovskih zvaničnika nisu za iznenađenje nego za brigu
Nenad Rašić (Foto Kim)

„Po meni je logičan zahtev Prištine za ulazak u NATO, to se već neko vreme dešava. Kada je bio usvojen Zakon o vojsci, tada je sama ta unutrašnja konstrukcija sistemskog organizovanja bila usklađena sa standardima NATO-a. Sada već imate u tom glavnom štabu, gde je ministar odbrane i predstavnike NATO-a, to je jedan proces u koji su kosovske institucije odavno ušle. Kada je taj zakon izglasan, poslanici Srpske liste su prvo bili tu, omogućavali kvorum da bi taj zakon bio izglasan, a posle toga nisu podneli zahtev Ustavnom sudu za proveru zaštita manjinskih prava, odnosno prava zajednica. Nije ovo iznenađenje, na tome se radi dugi niz godina“, kazao je Rašić.

Na sednici Skupštine na kojoj je usvojena Rezolucija kojom se osuđuje invazija na Ukrajinu i pruža podrška toj zemlji i njenom narodu, kosovski premijer Aljbin Kurti pozvao je pet zemalja Evropske unije koje nisu priznale nezavisnost Kosova da to hitno učine. Rašić smatra da ne postoji opasnost da će ove članice EU promeniti svoj stav.

„Svaka od tih zemalja EU ima svoje razloge zbog čega oni tad nisu priznali (nezavisnost Kosova), uglavnom u većem delu slučajeva zato što oni imaju neke njihove pokrajine koje takođe teže ka nekoj nezavisnosti. Po mom mišljenju, u svakom slučaju neće biti naglih promena“, rekao je on.

Rašić je dodao da ga je iznenadilo, a potom i razočaralo što kosovski zvaničnici govore da postoji „otvoren napad Srbije na Kosovo“.

„Nama, kao kosovskim Srbima, nije to za iznenađenje, nego je za brigu. Naši predstavnici su procenili da imaju jednu određenu grupaciju, jedan broj građana Kosova koji se hrani tim narativom da je stalno potreban neki regionaloni ili lokalni neprijatelj, a to ne vidimo po prvi put. Vidim da je jedan takav značajni predstavnik u regionu, odnosno predsednik Srbije istog takvog kalibra. Ako su se ugledali na njega, onda mi je stvarno žao, ali nas to mnogo zabrinjava. Takvo ponavljanje istih rečenica, da se u Srbima vidi problem, vodi do sve napetije atmosfere gde će trebati jedna varnica, pa da svi kolektivno budemo krivi nekom u Prištini. Stvarno je to neodrživo i neprihvatljivo, nadam se da će ti predstavnici u najvišim institucijama Kosova shvatiti da to mora da prestane i to odmah“, rekao je on i dodao da ako se stalno koristi jedna ista terminologija koja optužuje Srbe, da se može očekivati da se tu i tamo desi neki „izolovani slučaj“ netrpeljivosti ili čak neki manji incident.

„Nadam se da do toga neće doći, smatram da je svet razvijeniji nego što je bio pre 20 godina. Ipak, najviši zvanični predstavnici moraju malo da prikoče sa svojim izražavanjem. Sve to, po mom mišljenju, ne sluti na dobro“, zaključio je Rašić.

Podsetimo, poslanici Skupštine Kosova su sa 94 glasa usvojili Rezoluciju kojom se osuđuje invazija na Ukrajinu i pruža podrška toj zemlji i njenom narodu zbog otpora prema ruskoj agresiji. Na sednici je šefica poslaničke grupe vladajućeg Samoopredeljenja Mimoza Kusari Ljilja rekla da "scenario ruske agresije na Ukrajinu ima isti duh kao genocidni scenario Slobodana Miloševića".Ostale vesti

Vučić: Situacija sve komplikovanija

Srbija nastavlja evropski put, iako mnogo toga treba uraditi do decembra, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je Evropa u ratu sa Rusijom i da "Balkan suštinski nije bio tema" u četvrtak u Briselu.

  • 25.06.2022
Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022
„Ovo nije protest protiv plaćanja struje, već protiv tajnih dogovora“
Građanska inicijativa "Srpski opstanak" organizovala je u centru Kosovske Mitrovice protest zbog sporazuma o energetici koji je pre nekoliko dana potpisan u Briselu od strane delegacija Beograda i Prištine, navodeći da je isti sklopljen bez dozvole i saglasnosti naroda koji živi na severu Kosova.
  • 24.06.2022
Objavljeno uputstvo o regulisanju cena naftnih derivata na Kosovu
Kosovska vlada objavila je detalje Administrativnog uputstva o regulisanju cena naftnih derivata i obnovljivih goriva, usvojenog na ovonedeljnoj sednici kosovske vlade.
  • 24.06.2022