Vesti
Politika

Rašić: Iskreno žalim što je patrijarh podlegao političkim uticajima

Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenad Rašić rekao je za N1, povodom saopštenja SPC da će patrijarh Porfirije u Pećku patrijaršiju i u posetu sveštenstvu i narodu Eparhije raško-prizrenske otići u skladu sa svojim programom i nahođenjem, da iskreno žali "što je u ovom slučaju i patrijarh podlegao političkim uticajima, sa bilo čije strane bili".

Rašić: Iskreno žalim što je patrijarh podlegao političkim uticajima
Ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić (Foto Kim arhiva)

Pošto je 26. decembra patrijarhu zabranjen ulazak na Kosovo, danas mu je to, kako je saopšteno iz Vlade Kosova, dozvoljeno. U saopštenju iz Kurtijevog kabineta je navedeno da je dozvolu za posetu patrijarha srpskog Porfirija zatražio ministar za povratak i zajednice Nenad Rašić, što je Kurti prihvatio.

Nakon toga je SPC saopštila da će, po unapred utvrđenom programu, patrijarh Porfirije na praznik Rođenja Hristovog služiti svetu arhijerejsku liturgiju u ponoć u hramu Svetog Save na Vračaru, a da će u Pećku patrijaršiju i posetu sveštenstvu i narodu Eparhije raško-prizrenske otići u skladu sa svojim programom i nahođenjem, „koji nisu vezani ni sa jednim političkim kontekstom ili sa bilo kojom ličnošću iz političkog života“.

„Izuzetno mi je žao da je takva politička konotacija stečena u bilo čemu što ide preko institucija, i moje iskreno žaljenje što je u ovom slučaju i patrijarh podlegao tim političkim uticajima, sa bilo čije strane bili, ne kažem da je to ičiji drugi politički uticaj, ali svakako sam smatrao da osoba njegove veličine koju ja iskreno, slušao sam ga na inauguraciji u Peći, bio sam stvarno oduševljen načinom na koji je rekao da mi Srbi i Albanci treba da budemo bliski, treba da budemo braća, shvatio sam to kao jednu izuzetnu poruku mira. Kad sam danas otišao kod premijera (Aljbina Kurtija), baš sam to potencirao, da je patrijarh Porfirije poslao jednu od najlepših poruka koje sam ikada čuo od bilo kog sveštenog lica. I time je moja žalost veća, ali moje je da pokušam da uradim šta je na meni. Takođe, svako od nas nosi svoj krst, pa videće svako od nas da li će nam krst biti do kraja beo“, kazao je Rašić.Ostale vesti

EU odbila učešće prištinske delegacije bez fusnote na donatorskoj konferenciji
Evropska unija onemogućila je danas kosovskom ministru finansija Hekuranu Muratiju da učestvuje na donatorskoj konferenciji za Tursku i Siriju u Briselu, insistirajući da Kosovo bude predstavljeno uz fusnotu.
  • 20.03.2023
Direktor Kosovske policije posetio stanice na severu Kosova
Novoimenovani direktor Kosovske policije Gazmend Hodža obišao je danas, zajedno sa svojim zamenikom Dejanom Jankovićem, policijske stanice na severu Kosova, odnosno direkcije regiona Mitrovica Sever, saopšteno je iz Kosovske policije.
  • 20.03.2023

Kosovski premijer Aljbin Kurti ocenio je da je delegacija Kosova na sastanku u subotu u Ohridu bila maksimalno posvećena i konstruktivna, ali i kreativna sa ponudama i predlozima koje je "druga strana" odbila.

  • 20.03.2023
„Albanci su ostavljeni na kiši“: Nemačka štampa o pregovorima u Ohridu
Da li je Srbija u Ohridu de fakto priznala Kosovo i ko je tu napravio veće ustupke? To razmatra štampa na nemačkom.
  • 20.03.2023
Makleod: Srbija i Kosovo dogovorom u Ohridu napravili hrabar korak napred

Ambasadorka Velike Britanije u Beogradu, Šan Makleod, izjavila je danas da su lideri Srbije i Kosova napravili hrabar i značajan korak napred postizanjem dogovora u subotu u Ohridu.

  • 20.03.2023
Kurti u četvrtak pred poslanicima o sastanku u Ohridu
Kosovski premijer Aljbin Kurti govoriće pred poslanicima Skupštine Kosova o sastanku održanom u Ohridu prošlog vikenda. 
  • 20.03.2023