Vesti
Politika

Rašić imenovan za direktora Kancelarije za zajednice i savetnika

Vršilac dužnosti premijera  Kosova Aljin Kurti imenovao je danas  predsednika Progresivno demokratske stranke Nenada Rašića za političkog savetnika i direktora Kancelarije za zajednice u kabinetu premijera Kosova, saznaje New press.
Rašić imenovan za direktora Kancelarije za zajednice i savetnika
Nenad Rašić (Foto Kim)

Rašić je u izjavi za RTV Kim kazao da će njegovo imenovanje označiti novi i drugačiji početak razvoja srpske zajednice u kosovskim institucijama. U prvom razgovoru sa v.d. premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem razmatrano je zalaganje institucija u borbi protiv koronavirusa.

„Što se tiče Srba koji žive u unutrašnjosti Kosova, video sam da je premijer vrlo zainteresovan za jednu opštu, da tako kažem, pomoć instiucija. Smatram da ćemo u narednom periodu to intenzivirati“.

Kaže da će jedan od njegovih zadataka biti da premijera Kosova obaveštava o dešavanjima unutar srpske zajednice po pitanju situacije u vezi sa virusom.

„Da bi (Kurti) mogao iz prve ruke da vidi šta se to dešava sa Srbima u unutrašnjosti Kosova što se tiče koronavirusa i kako to suzbijanje može da bude delotvorno. Smatram da je to u ovom momentu prioritet i način na koji možemo zaštiti naše građane i zdravstvene radnike koji se izlažu opasnosti“, kazao je Rašić.

Novi direktor Kancelarije za zajednice smatra da kosovske institucije mogu i moraju da pomognu kosovskim Srbima.

„Kosovske institucije mogu da nam pomognu u širem spektru, od same opreme, možda određene potrošne robe, stručnjaka, možda i nekih drugih vidova pomoći. To je prioritet, a posle toga ćemo sigurno utvrditi i planove, strategiju a verovatno i načine delovanja u ovim okolnostima“, kazao je Rašić za RTV Kim.

On je istakao da je Kurtijevo interesovanje za srpsku zajednicu na Kosovu veliko i da bi to Srbi trebalo da iskoriste.

Rašić je prethodnih godina u kosovskoj vladi bio ministar u dva mandata i poslanik u Skupštini Kosova.

Bio je član Samostalne liberalne stranke. Diplomirani je ekonomista. Rođen je u Lipljanu, a živi u selu Dobrotin.

Na čelu Kancelarije za zajednice do sada su bili: Srđan Sentić, Srđan Popović, Ivan Tomić i Ivan Milojević.Ostale vesti

Palmer: Želimo novu vladu, nemamo favorita
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je danas da je Kosovu potrebna nova vlada, ističući da SAD nemaju favorita.
  • 28.05.2020

Nešto više od hiljadu pristalica pokreta Samoopredeljenje okupilo se na trgu oko zgrada kosovske skupštine i vlade, na probnom protestu, pred saopštavanje odluke ustavnog suda, kojom će biti odobren ili odbačen dekret Hašima Tačija da Avdulah Hoti iz Demokratskog saveza može da bude mandatar i formira novu kosovsku vladu. Protest je završen a pristalice Kurtijeve partije se polako razilaze.

  • 28.05.2020
Tači tvrdi da se

Kosovski predsednik Hašim Tači optužio je odlazećeg premijera Aljbina Kurtija i još nekolicinu ministara da se bave proizvodnjom droge i objavio snimak tvrdeći da se radi o njihovoj laoboratoriji za uzgoj narkotika u Prištini.

  • 28.05.2020
Dačić: Kosovo je pitanje od najvišeg nacionalnog interesa
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da je Kosovo i Metohija pitanje od najvišeg nacionalnog interesa, ali istovremeno i najveći političko-bezbednosni izazov. Dačić je to rekao budućim izaslanicima odbrane u SAD, Ruskoj Federaciji, Francuskoj, Nemačkoj i Bugarskoj. Navodi da je opstanak i zaštita Srba na Kosovu važan, dugoročni cilj, ali i jedan od osnovih motiva za posvećenost dijalogu sa Prištinom.
  • 28.05.2020
Uoči odluke Ustavnog suda: Biti ili ne biti
Sutra se očekuje odluka Ustavnog suda u vezi dekreta kosovskog predsednika Hašima Tačija za formiranje nove vlade. Profesor Ustavnog prava Riza Smaka smatra da će Ustavni sud zauzeti stav o raspisivanju izbora. S druge strene, politički analitičar Ramuš Tahiri očekuje da će doći do formiranja nove vlade, a sličnog mišljenja je i direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.
  • 28.05.2020
SNS prepravio spot
Nakon brojnih reakcija javnosti i pisanja medija, Srpska napredna stranka je prepravila predizborni spot u kojem je prethodno izostavila slogan "Za našu decu" sa teritorije Kosova.
  • 28.05.2020