Vesti
Politika

Rašić: Brovina da se izvini, verovatno je izmanipulisana

Predsednik PDS-a i bivši poslanik u kosovskoj skupštini Nenad Rašić smatra da Rezlucija o navodnom genocidu Srbije na Kosovu nema pravno dejstvo, a da je Fljora Brovina izmanipulisana, odnosno da ju je neko slagao da je fotografija silovanja koju je juče pokazala autentična.
Rašić: Brovina da se izvini, verovatno je izmanipulisana
Nenad Rašić (Foto Kim)

“Sama Rezolucija nema neko pravno dejstvo, odnosno nije zakonom obavezujuća, to je više jedan zaključak, jedna konstatacija koju je napravio parlament. U svakom slučaju, ovakve tendencije, pogotovu zadnjih meseci, koje stalno prizivaju (sećanja) na neke zločine, ali i ostale mere, nisu dobre”, kazao je Rašić za RTV Kim.

On napominje da niko nije protiv rasvetljivanja zločina, te da je to glavni uslov pomirenja naroda na Balkanu.

“Ali, pre svega toga, ovaj svet nas nekako zabrinjava, baš zbog toga što se plašim, narod se plaši, kao i ja, da kroz ceo taj proces mogu nevini da ispaštaju. Znamo i sami da to nije prvi put da u Srbiji da nevini ljudi na kraju moraju da ispaštaju zbog svih tih dešavanja”, rekao je Rašić.

Rašić smatra da se sve radi “zarad dnevno-političkih potreba”.

“Mislim da to, generalno, ne bi trebalo da utiče na celokupnu sliku političkih dešavanja na Kosovu, ali svakako zabrinjava, pa tako može postaviti još dodatnih barikada i prepreka u procesu dugoročnog pomirenja”.

On je prokomentarisao i fotografiju koju je u Skupštini Kosova pokazala poslanica DPK Fljora Brovina, na kojoj, kako je tvrdila, srpski vojnici siluju Albanku.

“Ujutru, kada sam to video, baš sam bio pod utiskom i šokiran. Srećom, ispostavilo se da su to fotografije koje su skinute sa nekog sajta, koliko sam uspeo da pročitam. Jednostavno, znajući gospođu Brovinu, ne mislim da je ona to radila tendeciozno, da je namerno pokušala da nešto podvali, nego da je verovatno bila izmanipulisana i naivna u verovanju da su te fotografije autentične”, istakao je Rašić.

On smatra da bi najnormalnije bilo da se gospođa Brovini izvini tokom današnjeg dana, kako ceo slučaj ne bi poprimio "neku drugu dimenziju".

 Ostale vesti

EU zahteva formiranje ZSO
Evropska unija čeka kosovske predloge za uspostavljanje Zajednice srpskih opština navodeći da je to obaveza Kosova iz sporazuma koji je potpisan 2013. godine. Nasuprot tome, vlada Aljbina Kurtija kaže da će rešenje za formiranje ZSO biti u skladu sa Ustavom i presudom Ustavnog suda, kao i da neće biti jednoetničko udruživanje opština, prenosi Reporteri.
  • 15.05.2021
Vučić: Srbija neće dozvoliti da joj neko otme Kosovo
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da je u prošle godine u Vašingtonu bilo ponuđeno obostrano priznanje Beograda i Prištine, ali je naveo da on na to nije pristao, kao i da Srbija podržava isključivo princip nepromenljivosti granica u skladu sa odlukom UN.
  • 15.05.2021
Nemačke poruke Prištini
Ambasador Nemačke u Prištini Jern Rode naglasio je da je za njegovu zemlju pitanje promena granica na Balkanu zatvoreno, a da bi podnošenje tužbe protiv Srbije za genocid bio veoma dug proces koji bi zaustavio mnoge stvari na Kosovu.
  • 14.05.2021
Dendias i Lajčak o nastavku dijaloga Beograda i Prištine

Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendias razgovarao je sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

  • 14.05.2021
Pahor: Protiv sam promena granica na Balkanu

Predsednik Slovenije Borut Pahor rekao je u Prištini da je protiv promene granica na Balkanu, kao i da snažno podržava nastavak dijaloga Beograda i Prištine. Predsednica Kosova Vjosa Osmani je na zajedničkoj konferenciji izjavila da Kosovo neće odustati od tužbe za genocid protiv Srbije.

  • 13.05.2021
Brnabić: Bez kompromisnog rešenja za Kosovo nema stabilnosti ni investicija
Samo dijalogom i kompromisom može biti postignuto trajno rešenje za Kosovo i bez toga nema stabilnosti, ni investicija, ocenila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić na Delfi ekonomskom forumu i istakla da je Prespanski sporazum primer za Beograd i Prištinu.
  • 13.05.2021