Vesti
Politika

Ramuš Haradinaj odustao od kandidature za predsednika

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj odustao je od kandidature za kosovskog predsednika, navodeći da njegova stranka nije dobila većinu na parlamentarnim izborima 14. februara.
Ramuš Haradinaj odustao od kandidature za predsednika
Ramuš Haradinaj (Foto Kim arhiva)

Nakon sastanka koji je imao sa pobednicima izbora, nosiocima liste pokreta "Samoopredeljenje" Aljbinom Kurtijem i Vjosom Osmani, naveo je da će sa njima sarađivati na temama od nacionalnog interesa.

Rekao je da su Kurti i Osmani zatražili partnerstvo između opozicije i pozicije.

"Složili smo se da će u izazovima koje Kosovo ima, Alijansa sarađivati na temama od nacionalnog interesa, u službi funkcionalne demokratije", kazao je Haradinaj čija stranka ima osam poslanika.

Prištinski mediji prenose da je Kurtiju preneo da Alijansa neće da se vraća starim metodama, te da je i on već star, ali da će predstavljati konstruktivnu opoziciju.

Kurti i Osmani su se sastali i sa vršiocem dužnosti predsednika Demokratske partije Enverom Hodžajem, koji je izneo 10 zahteva, među kojima je i distanciranje Kurtija od aktiviranja suzavca u skupštini u vreme kada je DPK bila na vlasti.

"Tražio sam da znam njihov stav o dijalogu, sa krajnjim ciljem uzajamnog priznavanja. Da li će održati obećanje građanima Kosova da neće započeti dijalog, bez zvaničnog izvinjenja Beograda i povratka svih nestalih? Tražio sam da znam njihov stav u vezi sa Zajednicom srpskih opština. Da li će u parlamentu odbaciti taj projekat i briselske sporazume?", navodi se u saopštenju Hodžaja nakon sastanka.

Kaže da od Kurtija i Osmanijeve nije dobio odgovor da li će poštovati i primenjivati Vašingtonski sporazum, i da li bi pristali da uđu na zajedničko regionalno tržište ("mini-Šengen") bez potpunog priznanja Beograda i Sarajeva.

Takođe, tražio je da Kurti kaže da li se i dalje protivi Ahtisarijevom planu i da li će reciprocitet sa Beogradom biti vraćen, da li će kao za vreme prve svoje vlade primenjivati puni politički, ekonomski i trgovinski reciprocitet.

"Kurti i Osmani su se usprotivili briselskom sporazumu u vezi sa fusnotom? Tražio sam od njih obavezu da li će odbaciti ovaj sporazum i hoće li povući fusnotu, kao što su obećavali tokom godina", napisao je Hodžaj.

Kurti i Osmani narednih dana nastavljaju razgovore sa strankama parlamenta o fomiranju novog saziva centralnih institucija.Ostale vesti

Rama: Glasao bih
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je nakon sastanaka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Elbasanu da će glasati "za" ujedinjenje sa Kosovom, kad god bude napravljen demokratski i miran referendum.
  • 26.11.2021
Lajčak razgovarao sa predstavnicima Kfora i Euleksa
Nakon sastanka sa političkim zvaničnicima Kosova specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak sastao se i sa visokim zvaničnicima misije Euleksa i Kfora.
  • 26.11.2021
Lajčak u Prištini: Cilj je rezultat u dijalogu
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem da radi na pripremi susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, i da želi rezultat tog sastanka.
  • 26.11.2021
Mojsilović sa Kajarijem: KFOR-a da osigura bezbednost svih
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović razgovarao je u Beogradu sa novim komandantom Kfora general-majorom Ferencom Kajarijem o bezbednosnoj situaciji na Kosovu.
  • 25.11.2021
Kurti: Uskoro naplata struje na severu
Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je danas da će građani koji žive u opštinama na severu Kosova vrlo brzo početi da plaćaju struju.
  • 25.11.2021
Gervala: Rat je ponovo pretnja Balkanu
"Moraju se preduzeti hrabri koraci protiv onih koji promovišu destabilizaciju susednih zemalja u regionu, kao što su Srbija i Rusija, delimično Kina, da bi se ublažila ova velika opasnost", rekla je ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala na sastanku Partnerske komisije na ministarskom nivou Američko-jadranske povelje (A5) koji se održava u Zagrebu.
  • 25.11.2021