Vesti
Politika

Rambo Amadeus: Što češće menjati vlast

U civilizovanom svetu svaki pristojan građanin nastoji da obezbedi smenjivost vlasti, a ako nemaju favorita, svesni svoje odgovornosti i važnosti svog glasa, građani razvijenih demokratija glasaju za potencijalno najmanjeg štetočinu, rekao je muzičar Antonije Pušić, poznatiji kao Rambo Amadeus za Vreme.
Rambo Amadeus: Što češće menjati vlast
Rambo Amadeus (Foto Medija centar Beograd)

"Suština demokratije je u redovnoj, mirnodopskoj smeni vlasti. Moć kvari ljude, malo-pomalo im iskrivi svest, oteraju od sebe iskrene kritičare, okruže se poltronima i onda izgube uvid u realnost", naglasio je on.

"Što se vlast redovnije menja", navodi Rambo Amadeus, "manja je opasnost od ovog procesa".

On dodaje da su, pri čestoj i redovnoj smeni vlasti, institucije sistema prinuđene da stvarno budu nezavisne i poštuju zakone, procedure i rokove, u strahu od neminovnih i redovnih revizija i kontrola.

"Dakle, ne glasa se ’za manje zlo’, nego se glasa za redovnu smenu vlasti" istakao je Rambo Amadeus.

Prema njegovim rečima, tajna uspeha dolaska i opstanka ove vlasti je u količini i vrsti propagande.

"Propaganda jeste efikasan alat, međutim, ako se konstantno razlikuje od samog sadržaja proizvoda koji se propagira, posle nekog vremena gubi značaj, i postaje kontraproduktivna. Vrednost bilo kog brenda leži u očekivanju i poverenju kupca", ukazao je on.

"Sporo smjenjivanje vlasti i opozicije je usporilo razvoj i jednih i drugih. Kad bi se brže smenjivali, brže bi se stare ideje amortizovale, a nove usvajale. Brzina promene zavisi ipak više od savesnosti glasača, nego od samih partija", ocenio je.

"Na nama glasačima je odgovornost da se ovaj proces smene ubrza, na svake četiri godine, dok se kao društvo ne uhodamo i ovladamo demokratskim mehanizmima", zaključio je Rambo Amadeus.Ostale vesti

Završen pretres PO Opštine Peć u Goraždevcu
Policija Kosova napustila je Goraždevac zajedno sa danas uhapšenim Miloradom Đokovićem, nakon što je izvršena premetačina i pretres Privremenog Organa za Peć koji se nalazi u Goraždevcu. Tom prilikom blokiran je kompletan centar Goraždevca, čak ni novinari Radio Goraždevca nisu mogli da pristupe svojim prostorijama.
  • 27.06.2022
Policija blokirala centar Goraždevca
"U toku je blokada centra Goraždevca od strane Kosovske policije. Razlog je nepoznat, ali se pretpostavlja da ima veze sa popodnevnim hapšenjem stanovnika Vitomirice zbog sumnje da je učestvovao u ratnim zločinima 1999. godine", rekao je za RTV Kim novinar Radio Goraždevca Damjan Portić.
  • 27.06.2022
Spreman operativni plan KP za obeležavanje Vidovdana
Kosovska policija (KP) je saopštila da je preduzela sve mere za upravljanje bezbednosnom situacijom pre, za vreme i posle obeležavanja Vidovdana.
  • 27.06.2022
Kurti sa Lajčakom o vrednostima i svrsi dijaloga
Na sastanku premijera Kosova Aljbina Kurtija i specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslava Lajčaka je bilo reči o dosadašnjem napretku, konstruktivnom pristupu tokom procesa dijaloga u Briselu, principima, vrednostima i svrsi ovog procesa, saopšteno je medijima.
  • 27.06.2022
Ružić tvrdi da mu je zabranjen ulazak na Kosovo
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić saopštio je da mu je zabranjen ulazak na Kosovo iako je, kako navodi, uredno i blagovremeno bio najavljen u skladu sa svim procedurama i dogovorima.
  • 27.06.2022
Predstavnici Sudskog i Tužilačkog saveta odbili da dođu na sastanak o proveri u pravosuđu
Predstavnici Sudskog i Tužilačkog saveta Kosova odbili su da prisustvuju današnjem sastanku radne grupe koja treba da pripremi dokumenta o proveri u oblasti pravosuđa.
  • 27.06.2022