Ramadani demantuje Stoltenberga

Zamenik ministra za KBS Burim Ramadani tvrdi da je transformacija KBS u vojsku u skladu sa bilateralnim i multilateralnim obavezama država članica NATO, kao i misije NATO na Kosovu. Proces transformacije biće dug i trajaće desetak godina, navodi Ramadani.

Podeli ovaj članak sa:
 • Pripadnici KBS-a (Foto Predsedništvo Kosova)

Ramadani se oglasio posle upozorenja generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da je transformacija KBS u vojsku Kosova suprotna preporukama mnogih članica NATO i da dolazi u pogrešno vreme.

On je praktično demantovao Stoltenberga i poručio da "nema mesta konfuziji".

"Transformacija KBS je u skladu sa bilateralnim i multilateralnim obavezama država članica NATO, kao i misije NATO na Kosovu ", rekao je Ramadani, preneo je prištinski Ekspres.

Ramadani stav generalnog sekretara Alijanse tumači "poteškoćama koje NATO ima po pitanju konsenzusa", jer postoje države koje ne priznaju Kosovo.

"Mi, nažalost, nismo imali direktan pristup zvaničnicima tih država da bismo im objasnili naš plan i proces", navodi Ramadani.

Istovremeno, ističe da Priština pozdravlja proširenje NATO i dodaje da će Kfor i dalje biti prisutan na Kosovu, što će, kako kaže, samo ubrzati proces transformacije KBS u vojsku.

Napomenuo je da će nakon usvajanja paketa zakona, proces transformacije biti dug i trajati desetak godina, te da će Priština imati dovoljno vremena da ispuni sve operativne kapacitete.

Rekao je i da Kosovo namerava da bude član NATO, s ciljem da doprinese bezbednosti i stabilnosti u regionu.

Ostale vesti

 • Frankfurter rundšau: Dogovorena promena granica na Kosovu

  Frankfurter rundšau: Dogovorena promena granica na Kosovu

  EU i SAD spremne su da prihvate razmenu teritorija između Srbije i Kosova i u Vašingtonu bi 12. juna trebalo da bude potpisan sporazum o promeni granice koji bi stupio na snagu šest meseci kasnije, piše nemački dnevnik „Frankfurter rundšau“.

 • Vučić pozvao Srbe da ne idu u vojsku Kosova

  Vučić pozvao Srbe da ne idu u vojsku Kosova

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je na sastanku sa predstavnicima Srba sa KiM pozvao Srbe da ne idu u vojsku Kosova i da razmisle zašto i sa kojim ciljem je formirana. Vučić je rekao da neće unapred najavljivati datum posete KiM u okviru kampanje "Budućnost Srbije", jer se nada da će pojedini problemi oko KiM biti uskoro rešeni, ali i da ne bi stvarao probleme Srbima sa albanskim vlastima.

 • Kazna iz Vašingtona, Priština obrisana iz američkih programa

  Kazna iz Vašingtona, Priština obrisana iz američkih programa

  SAD izbrisale su predstavnike vlasti u Prištini sa mesta učesnika osam različitih programa Maršalovog centa za strateške studije u Nemačkoj, javlja prištinski dnevnik Zeri. Ova odluka Amerike posledica je odbijanja Prištine da ukine takse na proizvode iz Srbije i BiH.

 • Haradinaj: Takse ne mogu biti važnije od dijaloga

  Haradinaj: Takse ne mogu biti važnije od dijaloga

  Sto odsto uvećane takse na proizvode iz Srbije ne mogu biti važnije od dijaloga sa Beogradom, izjavio je kosovski premijer Ramuš Haradinaj, i poručio da Priština neće dozvoliti da ukidanje te mere bude uslov za nastavak tog procesa.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane