Vesti
Politika

Rama: Zahvaljujući Otvorenom Balkanu iz Srbije ćemo dobiti pšenicu

Govoreći još jednom o ekonomskim posledicama koje je izazvao rat u Ukrajini, premijer Albanije, Edi Rama naveo je da su sa Srbijom počeli pregovori o uvozu dela pšenice koju su ranije ugovorili albanski privrednici.
Rama: Zahvaljujući Otvorenom Balkanu iz Srbije ćemo dobiti pšenicu
Edi Rama, Aleksandar Vučić i Zoran Zaev (Foto Tanjug)

Rama je izjavio da deblokada ove količine pšenice od strane Srbije može da dođe zahvaljujući inicijativi „Otvoreni Balkan“.

„Pregovaramo sa Srbijom da izvučemo parče pšenice koje su ugovorili naši tamošnji privrednici. I to ćemo učiniti zahvaljujući inicijativi ‘Otvorenom Balkanu’. To su činjenice“, rekao je Rama.

Inicijativi „Otvoreni Balkan“ pristupile su tri zemlje Zapadnog Balkana – Albanija, Srbija i Severna Makedonija.

Cilj ove inicijative je stvaranje zajedničkog tržišta i drugih olakšica između država.

Inicijativu nije podržalo Kosovo, ali ni opozicija u Albaniji koja je nazivala „opasnom i inicijativom za ispunjavanje želja Srbije“.

KoSSev: Isto je sinoć poručio i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, da je Srbija donela odluku da pšenicom prvo snabde zemlje Otvorenog Balkana.

„Naši prijatelji iz Albanije su u potpunosti zavisni od uvoza, nije problem, ljudima iz Severne Makedonije takođe treba dodatno. Prethodnih dana u Prištinu su, koliko god su mogli, dovukli pšenice i brašna iz Srbije, tako da svi koji su sa nama, ili pored nas, moraju da imaju to, jer onda ni mi nećemo imati ako oni nemaju“, dodao je.

 Ostale vesti

Vejvoda: Srbija ne može da zadrži neutralnost
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je da Srbija ne može da zadrži neutralnost, navodeći da je Srbija išla u NATO do 2004. godine, i da su za vreme premijera Zorana Đinđića počeli razgovori oko ulaska u punopravno članstvo Alijanse, "ne zanemarujući nipošto zločin koji je učinjen".
  • 28.06.2022
Nakon Prištine, Lajčak i u Beogradu
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak posetiće Beograd od 29. juna do 1. jula, saopštila je danas mreža EU info.
  • 28.06.2022
Lajčak: Rešavanje pitanja nestalih ostaje hitno

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je na Tviteru da je posetio Resursni centar za nestala lica u Prištini i naveo da je hitno rešavanje sudbine više od 1.600 ljudi.

  • 28.06.2022
Završen pretres PO Opštine Peć u Goraždevcu
Policija Kosova napustila je Goraždevac zajedno sa danas uhapšenim Miloradom Đokovićem, nakon što je izvršena premetačina i pretres Privremenog Organa za Peć koji se nalazi u Goraždevcu. Tom prilikom blokiran je kompletan centar Goraždevca, čak ni novinari Radio Goraždevca nisu mogli da pristupe svojim prostorijama.
  • 27.06.2022
Policija blokirala centar Goraždevca
"U toku je blokada centra Goraždevca od strane Kosovske policije. Razlog je nepoznat, ali se pretpostavlja da ima veze sa popodnevnim hapšenjem stanovnika Vitomirice zbog sumnje da je učestvovao u ratnim zločinima 1999. godine", rekao je za RTV Kim novinar Radio Goraždevca Damjan Portić.
  • 27.06.2022
Spreman operativni plan KP za obeležavanje Vidovdana
Kosovska policija (KP) je saopštila da je preduzela sve mere za upravljanje bezbednosnom situacijom pre, za vreme i posle obeležavanja Vidovdana.
  • 27.06.2022