Vesti
Politika

Rama u UN: Srbija da prizna Kosovo

Premijer Albanije Edi Rama je tokom govora na Generalnoj skupštini Organizacije Ujedinjenih nacija rekao da će Albanija nastaviti da podržava Kosovo i da će Srbija morati da ga prizna kao nezavisnu republiku.
Rama u UN: Srbija da prizna Kosovo
Edi Rama u SB UN-a (Foto Reporteri)

"Jačanjem svojih odnosa sa Srbijom i napredovanjem u bilateralnoj i regionalnoj saradnji, Albanija se nije pomerila niti će se pomeriti ni milimetar od svog nepokolebljivog stava u podršci potrebama svake zemlje, čak i među vama koji to niste učinili, uključujući i Srbiju da prizna Republiku Kosovo“, rekao je Rama.

On je pozvao Kosovo i Srbiju da rade na sveobuhvatnom sporazumu.

"Vreme je da Kosovo i Srbija izađu iz sadašnjeg ćorsokaka u svom dijalogu i hrabro rade na sveobuhvatnom mirovnom sporazumu tako što će obavljati svoje uloge da odobre sporazum koji podržavaju EU i SAD“, rekao je on.

Rama je rekao da će „Otvoreni Balkan“ samo olakšati proces dijaloga.

"Dijalog nije samo najbolji način, već je jedini i neotuđiv način da se rešimo ovih pitanja, ma koliko ona izgledala teška i koliko god složena bila. Ostajemo uvereni da će Otvoreni Balkan samo olakšati ovaj proces za dobrobit svih", dodao je Rama.Ostale vesti

Lajčak: Fokusirati se na široki plan
Specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak rekao je su da poslednjim sporazumom od 23. novembra okončani mali sporazumi i da će se strane fokusirati na širi plan.
  • 01.12.2022
Dačić: Formirati ZSO
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić se nada da će Nemačka imati izbalansiran pristup i da će pružiti konstruktivnu podršku dijalogu Beograda i Prištine, sa težištem na primenu postojećih dogovora, pre svega na formiranju Zajednice srpskih opština, saopšteno je iz njegovog kabineta.
  • 01.12.2022
Vučić vređao Trajkovićevu i Rašića, ne ide u Tiranu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je kritikovao odluku kosovskog premijera Aljbina Kurtija da za kosovskog ministra za zajednice i povratak imenuje Nenada Rašića. Vučić je Radu Trajković, koja je imenovana za Rašićevu savetnicu, kao i samog Rašića, nazvao "srpskim ološem sa dna kace", dok je Kurtiju dodelio epitet "terorističkog ološa".
  • 01.12.2022
Suroi: Bez značajnih promena
Tvrdilo se da će vreme izlečiti sve i da će zaraćene zemlje uspostaviti dobre odnose i postati članice Evropske unije, ali je prošlo 20 godina, a može proći još 20, pa da se značajne promene ne dogode u regionu, niti u odnosima sa EU, izjavio je Veton Suroi na Okruglom stolu "Regionalna saradnja kao mirovni projekat".
  • 01.12.2022
Eskobar: SAD neće preuzeti glavnu ulogu u dijalogu
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar izjavio je da nisu velike šanse da će SAD preuzeti glavnu ulogu u dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.
  • 01.12.2022
Srpska lista se po drugi put oglasila danas povodom imenovanja Nenada Rašića na mesto ministra za zajednice i povratak, ali i Rade Trajković na mesto njegove savetnice.
  • 01.12.2022